ΤΟΠΙΚΑ

Άρης Παπαδογιάννης για κατάληψη Rosa Nera: “Aν υπάρχουν δυνατότητες να διατεθεί κάποιο άλλο κτίριο με νόμιμες διαδικασίες όπου θα μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά της”

Ενδιαφερον παρουσίασαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων για το θέμα του τι πρέπει να γίνει με το κτίριο της κατάληψης Rosa Nera.

O επικεφαλής της παράταξης “Η απάντηση… τα Χανιά μας” στάθηκε στην απουσία κάποιου πλαισίου που θα ορίζει τι επιτρέπεται να γίνει στην παλιά πόλη ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, σημείο το οποίο θεωρεί κρίσιμο για όλη αυτή την συζήτηση που εξελίσσεται τώρα.

Πάντως, τόνισε ότι τον πρώτο λόγο για το τι θα γίνει με τα κτίρια στο λόφο Καστέλι ανήκει οπωσδήποτε στο Πολυτεχνείο Κρήτης αν και εξέφρασε τη θέση, εφοσον υπάρχει η δυνατότητα “να διατεθεί κάποιο άλλο κτίριο με νόμιμες διαδικασίες όπου αυτές οι δραστηριότητες θα μπορούνε να γίνονται”.

Αναλυτικά όσα είπε ο Άρης Παπαδογιάννης:

Απασχολεί πολύ έντονα την κοινωνία μας. Και σήμερα διαπιστώσαμε τη διαφορά αντίληψης και κατεύθυνσης που υπάρχει γι’ αυτό το θέμα.

Ως Δήμος θα πρέπει να δούμε πρωτίστως τα θέματα που αφορούν την παλιά πόλη – γιατί ακούμε για χρήσεις συγκεκριμένες περί ξενοδοχείων, χώρων εστίασης και διασκέδασης και κατοικίας – και θα πρέπει στα πλαίσια ενός ανοικτού διαλόγου και μεγάλης διαβούλευσης να ξεκαθαρίσουμε πρωτίστως τι παλιά πόλη θέλουμε. Αν αυτή τη στιγμή μέσα από συγκεκριμένες μελέτες που έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν έχουν θεσμοθετηθεί ακόμα είχε ξεκαθαρίσει αυτό το πλαίσιο δε θα συζητούσαμε τώρα αν μπορεί να γίνει ξενοδοχείο ή αν αυτό το κτίριο θα μπορούσε να έχει άλλη χρήση. Ένας  προσδιορισμός των χρήσεων γης μέσα από ένα πλαίσιο κανόνων και όρων που θα διέπουν την παλιά πόλη. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μια ευρύτατη διαβούλευση και μέσω μίας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας. Αναφέρομαι στη μελέτη Ρωμανού – Καλλιγά που ξεκίνησε το 1977 που ήταν στα πρόθυρα να γίνει Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζοταν και οι αρχαιολογικές ζώνες και οι χρήσεις γης, θα είχαμε τώρα ένα νόμο που θα μπορούσαμε να εκφραστούμε για το τι θα επιτρεπόταν να γίνει.

Εδώ μιλάμε για μια περιουσία του Πολυτεχνείου το οποίο έχει τον πρώτο λόγο να αποφασίσει για τη χρήση του. Αν είχαμε το βοήθημα θα ξέραμε τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Δυστυχώς δεν το έχουμε. Δε μπορούμε να κάνουμε κάποια άλλη πρόταση πέρα από αυτή που αναφέρει ότι το Πολυτεχνείο είναι αυτό που θα αποφασίσει για την περιουσία του.

Από την άλλη να σεβαστούμε όλα αυτά που ακούσαμε και θα μπορούσε με βάση όλες αυτές τις δραστηριότητες που γίνονται στην κατάληψη αν υπάρχουν δυνατότητες να διατεθεί κάποιο άλλο κτίριο με νόμιμες διαδικασίες όπου αυτές οι δραστηριότητες θα μπορούνε να γίνονται. Ομως δε μπορούμε να συνεναίσουμε στη συνέχιση μίας κατάληψης ενός κτιρίου που έχει ιδιοκτήτη που δε συμφωνεί και με βάση το νόμο είναι υπεύθυνος να αποφασισει για την τύχη του κτιρίου.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Επίθεση Τραμπ σε Μπάιντεν για το «όχι» σε χτύπημα του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν: «Το πιο τρελό πράγμα που έχω ακούσει ποτέ»

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ επέκρινε τον Πρόεδρο Μπάιντεν επειδή είπε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει…

14 hours ago

«Ο Ιωνάς ήταν μέλος του ισραηλινού στρατού» – Η ανάρτηση της Παλαιστινιακής Κοινότητας, η οικογένειά του που ενοχλήθηκε και ο έξαλλος Άδωνις

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια τοποθέτηση της Παλαιστινιακής Κοινότητας Ελλάδας αναφορικά με τη δολοφονία του Ιωνά Καρούση,…

14 hours ago

Το facebook απαγόρευσε την προώθηση της έρευνάς του “Α.τ.Κ.” για τις βάσεις της Σούδας επειδή αφορά “ευαίσθητα κοινωνικά θέματα”

Ζούμε σε παράξενες εποχές. Σήμερα, με αφορμή και τα όσα εκτελίσσονται μετά την πυραυλική επίθεση…

15 hours ago

Δικαστικός επιμελητής ξεσήκωσε τους πολιτικούς μηχανικούς των Χανίων

Απερίγραπτες συμπεριφορές βίωσαν σήμερα πολιτικοί μηχανικοί των Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες δικαστική επιμελήτρια με τρόπο…

16 hours ago

Βραδιά αστροπαρατήρησης στο Αστεροσχολείο Βρυσών του Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά, σε συνδιοργάνωση με  τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρυσών “Πέργαμος” και το…

18 hours ago

Κοινή παρέμβαση ΕΒΕΧ, ΟΕΕ-ΤΔΚ και λογιστών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χανιώτικες επιχειρήσεις λόγω φορολογικών παρεμβάσεων

Σε κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Χανίων, του Τμήματος…

18 hours ago

This website uses cookies.