Του Αλέκου Μαρινάκη *
Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τη σύσταση του αναπτυξιακού οργανισμού «ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.», από την περιφέρεια Κρήτης και δήμους του νησιού, διεξάγεται μια αποπροσανατολιστική συζήτηση ανάμεσα σε κυβερνητικούς και περιφερειακούς παράγοντεςγια το αν υποσκάπτεται το κύρος και η λειτουργία της υφιστάμενης ΑΕ με έδρα τα Χανιά, του ΟΑΚ.
Η δήθεν αντιπαράθεσηγίνεται εντός των τειχών, με ζήτημα «σε ποιον από τους αναπτυξιακούς οργανισμούς μετέχουν δήμοι των Χανίων και σε ποιον δήμοι της ανατολικής Κρήτης». Αποσκοπεί να αποκρύψει ότι και τα παλιά και τα νέα μοντέλα «Αναπτυξιακών ΑΕ» της τοπικής- περιφερειακής κρατικής διοίκησης είναι εχθρικά για τον λαό.
Οι διαφωνούντες συμφωνούν στο κοινό έδαφος των προγραμματικών συμβάσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των εκχωρήσεων αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Η διαφορά είναι με ποιο όχημα δήμοι και περιφέρεια θα γίνουν πιο λειτουργικοί, πιο αποτελεσματικοί στην προώθηση της βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης- ΕΕ.
Η ουσία είναι πως ο σχεδιασμόςγια τη σύσταση ΑΕ αποσκοπεί διαχρονικά στην παράδοση τομέων δράσης, έργων, υπηρεσιών και δομών των δήμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, των έργων που έχει ανάγκη ο τόπος. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις – δώρα της κυβέρνησης της ΝΔ στο κεφάλαιο – για τη σύσταση και λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών (ν. 4674/2020)αξιοποιούν όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο και της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αποσκοπούν στην επιτάχυνση αυτής της παραπάνω στόχευσης.
Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, συστήνονται για να ανοίγονται δρόμοι στην επιχειρηματική λειτουργία της τοπικής, περιφερειακής διοίκησης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επενδυτικά σχέδια επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό το λόγο -μέσω των νέων οργανισμών-γίνονται αντικείμενο διαχείρισης, με συγκεντρωμένο τρόπο, οι τοπικοί πόροι, η γη και οι υποδομές. Γι’ αυτό το λόγο συγκεντρώνονται τα διαθέσιμα κονδύλια που χρειάζονται.
Αυτή η μορφή των ΑΕ δεν είναι καινούργια ούτε καινοτόμος. Είναι παλιά και έχει αποτύχει. Απόδειξη, η χρεοκοπία πολλών «Αναπτυξιακών» μέχρι σήμερα, με διασπάθιση χρημάτων του λαού. Ξαναχρησιμοποιούνται τα γνωστά φθαρμένα υλικά, που έχουν φορτώσει με χρέη το λαό. Αυτό που πλασάρεται ως νέο και φρέσκο, με άλλο περιτύλιγμα, είναι παλιό και σάπιο.
Με το πρόσχημα της «υποστήριξης» των δήμων που δε διαθέτουν συγκροτημένες τεχνικές υπηρεσίες (αφού φρόντισαν να απαγορεύσουν τις προσλήψεις και να πετσοκόψουν την κρατική χρηματοδότηση), στόχος είναι να συνδεθεί πιο οργανικά ο σχεδιασμός των δήμων και των περιφερειών με τις ιεραρχήσεις και τις επιδιώξεις των επενδυτών σε κρίσιμα ζητήματα. Ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι ΑΠΕ, το μεταφορικό έργο, ο τουρισμός, η επιχειρηματική αξιοποίηση δημόσιων και δημοτικών εκτάσεων, ακτών και άλλων υποδομών, η αλλαγή χρήσης γης κ.λπ. Επίσης, να προωθηθούν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης σε Υγεία και Παιδεία, συνολικά οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που αποτελούν το διακηρυγμένο στόχο στα καταστατικά τους.
Ταυτόχρονα, σηματοδοτούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, με αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, ενώ οι υπηρεσίες παραμένουν αποδιοργανωμένες χωρίς προσωπικό και στήριξη. Αποτελούν«εξοπλισμό» δήμων και περιφερειών με νέα εργαλεία, για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, το ξήλωμα δικαιωμάτων. Υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα της δημοτικής αρχής Χερσονήσου, όπου με συνοπτικές διαδικασίες καιμε δαπάνη που ξεπερνά το ποσό του 1.200.000 ευρώ, δίνονται για δύο χρόνια σε «Αναπτυξιακό Οργανισμό», δηλαδή στην ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία «ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ», το Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας και το Τμήμα Προμηθειών της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου!
Οι κυβερνήσεις διαχρονικά μαζί με τους πρόθυμους δημάρχους και περιφερειάρχες επιδιώκουν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ρόλο της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, που ως τμήμα του αστικού κράτους, έχει σαν αποστολή την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα περί «αυτοτέλειας» και «αποκέντρωσης» των αρμοδιοτήτων στους δήμους και τις Περιφέρειες, περί «αναπτυξιακών» εργαλείων εντάσσονται στη λογική του να φορτωθούν νέα οικονομικά βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και δείχνουν το αντιλαϊκό στίγμα του τοπικού κράτους, δήμων και περιφερειών.
Να μας πουν οι εμπνευστές παλιών και νέων ΑΕ σε δήμους και περιφέρεια ποια λαϊκά προβλήματα, ποια ζητήματαπου βασανίζουν τη λαϊκή πλειοψηφία, έχουν λυθεί με τα «αναπτυξιακά εργαλεία» που πλασάρουν ως «σωτηρία» στο δρόμο της «ανάπτυξης», που προπαγανδίζουν.
Ηυστέρηση σε υποδομές για την αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκισηή την αντιπυρική προστασία,την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της Κρήτης, η υστέρηση σε δημόσιες και δωρεάν δομές Υγείας, Εκπαίδευσης κτλ, έρχεταιως αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της «ανάπτυξης», που λογαριάζει ως κόστος τις λαϊκές ανάγκες για να περισσεύει χρήμα για το κεφαλαίο.Της «ανάπτυξης» που και στον τομέα της διαχείρισης της πανδημίας βάζει την υγεία του λαού στον Προκρούστη του κέρδους.«Ανάπτυξη» που κυοφόρησε και τη νέα οικονομικήκαπιταλιστική κρίση και τα μέτρα που παίρνονται για τα επόμενα χρόνια, με αφορμή την πανδημία, πάνω στο τσακισμένο βιος, σε βάρος της ζωής του λαού μας.
Όλοι οι συνεταίροι σε κυβερνήσεις- δήμους και περιφέρεια, με τα κούφια, τα ψεύτικα τα λόγια, προσπαθούν να κρύψουν ότι ο καθένας τους, από το πόστο του, επιδιώκει να είναι πιο αποτελεσματικός στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής για τα κέρδη των μονοπωλίων.Να κρύψουν πως Κεντρική κυβέρνηση και Τοπική – Περιφερειακή Διοίκηση λειτουργούν ενιαία, συμπληρωματικά στην εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων και εχθρικά απέναντι στον λαό, σύμφωνα με τη στρατηγική των ευρωενωσιακών μηχανισμών, στα πλαίσια του αστικού κράτους, ανεξάρτητα απ’ το αν κυβερνά η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο οποιοσδήποτε άλλος.
Η εναντίωση στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε κράτος, δήμους, Περιφέρειες -που σ’ αυτές εντάσσεται και η σύσταση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» – σημαίνει πρώτα και κύρια να οργανώσουμε την πάλη για τη συνολική ανατροπή της πολιτικής που διαφημίζεται σαν μονόδρομος από το σύνολο του αστικού πολιτικού συστήματος.Την οργάνωση της πάλης για τη συνολική ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου και ΕΕ. Μόνο πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί να εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας. Να αναπτύσσονται οι αναγκαίες κάθε φορά υποδομές για την προστασία της ζωής των εργαζόμενων, των λαϊκών στρωμάτων.
* Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ και περιφερειακός συμβούλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση