Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Άρθρο Β. Βαγιωνάκη: Νίκη για Κυβέρνηση και κοινωνία ο διαγωνισμός για τις άδειες – Τα υπόλοιπα μέτωπα

Της Βάλιας Βαγιωνάκη

Σε σημαντική επιτυχία για την Κυβέρνηση, την κοινωνία και το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας μεταφράζεται η διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη στρατηγική επιλογή μας να συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα.

Εκεί που η κυβέρνηση έρχεται να αποκαταστήσει αιτήματα συντριπτικής κοινωνικής αποδοχής (βλέπε πρόσφατη Δημοσκόπηση της «Bridging Europe» που «θάφτηκε» από τα ΜΜΕ) η αντιπολίτευση ανακαλύπτει διχαστικές κινήσεις.

Κι όχι μόνο, αφού λίγες μέρες πριν τον διαγωνισμό σπεύδει να καταθέσει τα διαπιστευτήριά της στους καναλάρχες, λέγοντας πως θα καταργήσει τον διαγωνισμό (άραγε με τι σχέδιο;) αν επανέλθει στην εξουσία, για να ανασκευάσει στη συνέχεια λέγοντας πως θα δώσει κι άλλες άδειες.

Τα έσοδα του διαγωνισμού, καθώς κι ο τερματισμός των αιμομικτικών σχέσεων μεταξύ ΜΜΕ – Κυβερνήσεων – Τραπεζών – Κατασκευαστικών, που κόστισε παραπλεύρως στην οικονομία δεκάδες δις ευρώ, αποτελούν σημαντική ανάσα για την οικονομία και την κοινωνία, που περιμένει απτά αποτελέσματα στη μάχη κατά της διαπλοκής.

Φυσικά, η καθημερινότητα του πολίτη απαιτεί ρίξεις σε όλα τα επίπεδα και κυρίως απαιτεί την άμεση βελτίωση των συνθηκών ζωής, που μέχρι σήμερα αποτελεί ακόμα ζητούμενο.

Δυστυχώς, μια σειρά από νομοθετήματα που ψηφίζονται και αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, δε βρίσκουν θέση στο «μενού» της ενημέρωσης, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της δράσης μας.

Οι μάχες πρέπει να δίνονται καθημερινά μέσα στη ζωή και στην κοινωνία, με καθαρή σκέψη, ρεαλισμό κι όχι με γκρίνια ή μιζέρια. Τόσο η Κυβέρνηση, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσουν στην κατεύθυνση διόρθωσης των αδυναμιών τους, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται το τελευταίο διάστημα, αλλά που πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

Κρίσιμος σταθμός σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να αποτελέσει το Συνέδριο του κόμματος, που οφείλει να αφουγκραστεί την κοινωνία και να δώσει νέα συλλογική ώθηση στην προσπάθεια μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προχωρήσει στην ενίσχυση των εσωτερικών δικτύων διαλόγου, καθώς και στη δημιουργία δομών διαβούλευσης με τοπικούς θεσμικούς φορείς, κινήσεις πολιτών, επαγγελματικές ενώσεις, βιομηχανικούς συνδέσμους, φορείς εργαζομένων και άλλες συλλογικότητες. Η μέχρι στιγμής πορεία του ΣΥΡΙΖΑ φανερώνει την ικανότητα του να οδηγεί τις εξελίξεις αντί να παραιτείται, ωστόσο μένει να επιβεβαιώσει αυτήν του την ικανότητα στο σήμερα.

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, οι κρίσιμες συζητήσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα και θα οδηγήσουν στην δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, θα διεξαχθούν σε τοπίο νέων πολιτικών ισορροπιών. Παρόλο που τα προβλήματα της αξιολόγησης είναι αρκετά και οι συνήθεις ύποπτοι δε δείχνουν διάθεση να αλλάξουν ρότα, είναι δεδομένο ότι καμία πλευρά δεν έχει λόγο για καθυστερήσεις.

Η πρόκληση μιας κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για την Ε.Ε. συνολικά. Τα μεγάλα διακυβεύματα απαιτούν χρόνο και προσπάθεια, αλλά το προσφυγικό, το Brexit, η τρομοκρατία και τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, υποχρεώνουν όλες τις πλευρές να παρουσιαστούν σοβαρές κι όχι κατώτερες των περιστάσεων.

Είναι πλέον φανερό, ότι η στρατηγική προσέγγιση των σοσιαλδημοκρατών και της ευρωπαϊκής Αριστεράς, οι συντονισμένες κινήσεις των χωρών του Νότου – με επίκεντρο τη συνάντηση στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα με πρωτοβουλία Τσίπρα, 7 ευρωπαίων ηγετών – συνθέτουν νέες συμμαχίες κατά της λιτότητας και των ακραίων λύσεων σε πολλά κοινωνικά θέματα.

Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει τις συμμαχίες που οικοδόμησε μήνες τώρα, κλείνοντάς τη δεύτερη αξιολόγηση, προστατεύοντας τις εργασιακές σχέσεις, δίνοντας λύσεις στα καυτά θέματα προς όφελος της κοινωνίας, προκειμένου να λάβει την υποδόση των 2.8 δις ευρώ που θα κατευθυνθεί (στο σύνολό της) στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και θα ανοίξει επιτέλους το κεφάλαιο της οριστικής ρύθμισης του χρέους.

Δεν υπάρχει χώρος για καθυστερήσεις ή νέες επιβαρύνσεις για την κοινωνία. Οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, την ίδια στιγμή που όλοι οι οικονομικοί παρατηρητές συνηγορούν πως η οικονομία αποκτά θετικό αναπτυξιακό πρόσημο.

Αν θέλουμε να αφήσουμε το αποτύπωμά μας στην Ιστορία της χώρας, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον, πρέπει να κλείσουμε με θετικό πρόσημο όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Η κοινωνία έχει κάθε λόγο να απαιτεί αλλαγή σελίδας, η Κυβέρνηση έχει κάθε υποχρέωση να κάνει τα πάντα για να συμβεί αυτό. Με σοβαρότητα και υπεύθυνο βηματισμό, μπορεί.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χωρίς νερό οι κάτοικοι του κτήματος “Νέα Γη” της Κάινας επειδή… δεν έχει τουρίστες;

Σε μία σημαντική καταγγελια προχωρούν κάτοικοι του κτήματος "Νέα Γη" στην Κάινα Αποκορώνου. Σύμφωνα με…

9 hours ago

Πένθος στον εμπορικό κόσμο των Χανίων για τον θάνατο του Χαράλαμπου Καρακίτσου

Η συλληπήρια ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων – Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Χ., Θλίψη στον…

9 hours ago

Συλλυπητήρια ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ για τον θάνατο του Χαράλαμπου Καρακίτσου

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύντροφο Νίκο Καρακίτσο…

9 hours ago

SYN.KA: Ανανεωμένο κατάστημα στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου!

Τα εγκαίνια του καταστήματος θα πραγματοποιηθούν στις 27 Ιουνίου Η αλυσίδα super market SYN.KA συνεχίζει…

9 hours ago

Φωτιά στην Ύδρα: Συνελήφθησαν 13 επιβάτες της θαλαμηγού – Κατασχέθηκε το σκάφος

Συνελήφθησαν 13 επιβάτες της θαλαμηγού από όπου έριξαν πυροτεχνήματα και προκάλεσαν φωτιά που ξέσπασε στην Ύδρα το…

10 hours ago

Ποδηλάτρεις: Ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω για τα πάρκινγκ στα Χανιά

Κριτική ασκεί η συλλογικότητα "Ποδηλάτρεις" σχετικά με τις κινήσεις του Δήμου Χανίων για την αντιμετώπιση…

10 hours ago

This website uses cookies.