ΘΕΣΕΙΣ

Άρθρο Β. Κοντεζάκη: Σκέψεις με αφορμή τις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Το όραμα καταρχήν είναι για ένα ανεξάρτητο, μαχητικό, παραγωγικό και ανοικτό στα μέλη του και στην τοπική κοινωνία ΤΕΕ/ΤΔΚ.

Στα περισσότερα θεωρητικά ζητούμενα συμφωνούμε όλοι οι μηχανικοί, το ΤΕΕ είναι ο ισχυρότερος επιστημονικός φορέας της χώρας και πρέπει να ανακτήσει την πρότερη ισχύ του, πρέπει να παρεμβαίνει προς λύση προβλημάτων της κοινωνίας και των μηχανικών, πρέπει να προάγει την επιστημονικότητα κλπ.

Το θέμα είναι τι κάνουμε; Μένουμε παθητικά στις διαπιστώσεις ή προσπαθούμε με την ενεργό και εποικοδομητική μας συμμετοχή να αλλάξουμε αυτά που μας προβληματίζουν και αυτά που επηρεάζουν αρνητικά την επαγγελματική μας και όχι μόνο ζωή;

Αν δεν ενεργοποιηθούμε καταρχάς μέσω της συμμετοχής μας στις εκλογές, τότε πότε;;

Νομίζω πλέον έφτασε η εποχή να πούμε μερικά μεγάλα «Όχι» σχετικά με το ΤΕΕ, να κάνουμε αυτό που μας υπαγορεύουν οι αξίες, η συνείδηση και οι πεποιθήσεις μας.

–  Να πούμε «Όχι» στις κομματικές ομπρέλες εφόσον μιλάμε για Επιμελητήριο, και να επιδιώξουμε να μην υπάρχουν κομματικές παρατάξεις στο μέλλον, τουλάχιστον στα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ. Οι κομματικές πεποιθήσεις καθενός είναι σεβαστές, αλλά δεν πρέπει να γίνονται αυτοσκοπός ούτε να χρησιμοποιείται το Επιμελητήριο ως εφαλτήριο προβολής αυτών.

–  Να πούμε «Όχι» στον ετεροπροσδιορισμό του ΤΕΕ στα θέματα, θέλουμε ένα ΤΕΕ που θα κουμαντάρεται από μηχανικούς, όχι από μηχανισμούς.

– Να πούμε «Όχι» σ’ ένα ΤΕΕ προσωποκεντρικό, πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι όσο το δυνατόν περισσότεροι μηχανικοί στις δράσεις του ΤΕΕ ασχέτως αξιωμάτων, άλλο οι διοίκηση, άλλο η διαχείριση.

– Να πούμε «Όχι» σε ότι έκανε τους συναδέλφους να αποφεύγουν την ενασχόληση με τα κοινά τα τελευταία χρόνια.

–  Το ΤΕΕ πρέπει με προοδευτικές προτάσεις, επιστημονικό και διαφανές τρόπο, να επεμβαίνει στα θέματα καθημερινότητας του μηχανικού και στα τοπικά τεχνικά θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος.

–  Το ΤΕΕ πρέπει να είναι ένα σημείο αναφοράς, ένα φυσικό και ηλεκτρονικό κέντρο για κάθε υπηρεσία που παρέχει ο τεχνικός κόσμος στους πολίτες και στην κοινωνία.

Δυστυχώς σήμερα το ΤΕΕ σε πανελλαδικό (κεντρικό) επίπεδο, έχει απωλέσει το προνόμιο του Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, όπως έχει πάψει σε μεγάλο βαθμό να είναι κύτταρο ιδεών και επιστημονικότητας. Αντίθετα έχει μετατραπεί σε σύμβολο διαχείρισης κρατικών ηλεκτρονικών πλατφόρμων, σε μέσο είσπραξης παραβόλων/προστίμων, σε υπεργολάβο του κράτους, τείνει δε να λειτουργεί ως ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση υπό κρατική επιστασία.

Το αποτέλεσμα της μετεξέλιξης αυτής, σε συνδυασμό με τις γενικότερες οικονομοκοινωνικές συνθήκες στην χώρα μας, είναι οι νέοι μηχανικοί να δυσκολεύονται να μπουν στο πραγματικό επάγγελμα, οι δουλειές να είναι για λίγους και εκλεκτούς, οι απολαβές για τους μάχιμους μηχανικούς να είναι πενιχρές ενώ οι υποχρεώσεις που επιφορτίζονται διαρκώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα αρκετοί μηχανικοί να οδηγούνται σε επαγγελματικό περιθώριο, αβεβαιότητα, μετανάστευση, παραίτηση από το Δημόσιο κλπ.

Αυτές οι σκέψεις με ώθησαν να συμμετέχω στις παρούσες Εκλογές, αυτή την φορά ως Επικεφαλής με πρωτοβουλία των συναδέλφων μου, στην ομάδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, πιστεύοντας ότι η εποχή απαιτεί δραστηριοποίηση και όχι ωχαδερφισμό!

Καλώ λοιπόν όλους τους μηχανικούς σ’ αυτήν την νέα προσπάθεια, όχι άλλη απάθεια!

Πρέπει να γίνουμε το αντίβαρο σε όλα τα στραβά που συμβαίνουν και διαπιστώνουμε!

Πρέπει να συνθέσουμε επιμελητηριακές λύσεις!

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΕ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

Κοντεζάκης Βασίλειος

Διπλωμ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Επικεφαλής & υποψήφιος με την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

για το Τ.Ε.Ε./Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ουκρανία: Τα κύρια σημεία του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής

Περίπου 80 χώρες συμφώνησαν σήμερα στην Ελβετία στην «Σύνοδο Κουρφής/Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία» ότι ο «διάλογος…

12 hours ago

Παράπονα για τα beach bar: Περίοικοι έχασαν τον ύπνο τους από την ένταση της μουσικής – Τι λέει ο νόμος

Με θετικά μηνύματα ξεκίνησε η τουριστική σεζόν με χιλιάδες τουρίστες να κατακλύζουν τις πόλεις και…

13 hours ago

Κουρταλιώτικο φαράγγι: Αναστάτωση με νεαρό που λίγο έλειψε να πνιγεί

Σε κίνδυνο βρέθηκε την Κυριακή νεαρός που βούτηξε στα νερά στο Κουρταλιώτικο φαράγγι και λίγο…

13 hours ago

Στην Κρήτη ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως των Αρμενίων κ.κ. Σαχάκ Μασαλιάν

Μεγάλη τιμή και χαρά και κυρίως ευλογία  για την παροικία των Αρμενίων στην Κρήτη θα…

13 hours ago

Βασίλης Μπισμπίκης: “Φτιάχνουμε με τη Δέσποινα σπίτι στην Κρήτη για να μείνουμε εκεί”

O Bασίλης Μπισμπίκης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» και για άλλη μια φορά…

13 hours ago

“Ξεχείλισε η αγανάκτηση”: H “ΛΑΣΥ Χανίων” για τα προβλήματα των κατοίκων της παλιάς πόλης

Στα προβλήματα των κατοίκων της παλιάς πόλης Χανίων αναφέρεται σε ανακοίνωση της η "Λαϊκή Συσπείρωση" κοινότητας Χανίων, με αφορμή…

13 hours ago

This website uses cookies.