ΘΕΣΕΙΣ

Άρθρο Δήμαρχου Αποκορώνου: Η δύναμη της Αλήθειας και του Δίκαιου

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, σε κείμενό του, επανέλαβε την αντίθεση του Δήμου στην κατασκευή της υπέργειας γραμμής μεταφοράς ρεύματος Χανιά-Δαμάστα. Ο Δήμαρχος υπογραμμίζει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου κατά του έργου και καταγγέλλει την προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης να προωθήσει ένα έργο που θεωρείται επιβλαβές για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Επιπλέον, ο Δήμαρχος αναφέρεται σε επιστολή επιστήμονα που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Περιφέρειας και υποστηρίζει ότι η υπέργεια γραμμή δεν είναι η μόνη εφικτή λύση.

Ο Δήμαρχος καλεί τους βουλευτές της περιοχής να στηρίξουν τον αγώνα των κατοίκων και να πιέσουν την κυβέρνηση να υιοθετήσει μια εναλλακτική λύση που θα προστατεύσει το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Ο κ. Κουκιανάκης εκφράζει την πεποίθηση ότι η αλήθεια και το δίκιο θα επικρατήσουν τελικά και ότι ο αγώνας των κατοίκων θα αποδώσει καρπούς.

Διαβάστε το κείμενο του Δημάρχου Αποκορώνου:

Η αλήθεια και το δίκαιο όσο και αν τα πολεμούν, αργά ή γρήγορα, θα λάμψουν.

Η αγανάκτηση των τοπικών κοινωνιών αυξάνεται και παίρνει μορφή επίσημων αποφάσεων μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων. Το κύμα αντιδράσεων κατά του σχεδιαζόμενου υπέργειου καλωδίου ενισχύθηκε από την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου.

Περαιτέρω, στον απόηχο της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στις 18/10/2024, έχουμε ήδη επισημάνει τα όσα συνέβησαν. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση πρυτάνευσε η εριστική συμπεριφορά του κυρίου  Ξυλούρη, ο οποίος αντιπαρήλθε τις θέσεις των επιστημονικών φορέων και επικεντρώθηκε σε ένα τυποποιημένο έγγραφο του ΟΦΥΠΕΚΑ, το οποίο μάλιστα δεν αφορούσε το σύνολο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της γραμμής Χανιά – Δαμάστα αλλά σε μία Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, η οποία δεν εξετάζει τις ευρύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Καταλαβαίνουμε ότι κάποιος μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση, επειδή αδυνατεί να βασίσει την άποψή του αφενός σε επιστημονικά δεδομένα, αφετέρου στη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Ο κύριος Ξυλούρης κατά τη διάρκεια της ανωτέρω συνεδρίασης, επιχείρησε να υποστηρίξει την έωλη άποψή του, χρησιμοποιώντας το όνομα ενός επιστήμονα, του κυρίου Κοτρωνάκη, ο οποίος κατάγεται από τον Αποκόρωνα, ότι δήθεν συμφώνησε με το περιεχόμενο της υπό εξέτασης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο κύριος Κοτρωνάκης, με επιστολή την οποία απέστειλε σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους ξεκαθάρισε τη θέση του και έδωσε απαντήσεις οι οποίες καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του κυρίου Ξυλούρη. Χαρακτήρισε δε, την ενέργεια του κυρίου Ξυλούρη επιεικώς απαράδεκτη και ανήθικη.

Από την αναλυτική και τεκμηριωμένη επιστολή του κυρίου Κοτρωνάκη επιβεβαιώνεται η ορθότητα της θέσης μας σχετικά με την ακαταλληλότητα της επιλογής της υπέργειας γραμμής και ότι η επίμαχη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) πρέπει να απορριφθεί.

Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι το έγγραφο του ΟΦΥΠΕΚΑ δεν αφορά στην έγκριση της ΜΠΕ αλλά δεσμεύεται να εστιάσει σε ειδικότερα θέματα τα οποία καθορίζονται από συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και σε καμία περίπτωση δεν εξετάζει ευρύτερα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου έργου. Εξ αρχής, στα υπομνήματά μας είχαμε σχολιάσει το εν λόγω έγγραφο, το οποίο είχε τυποποιημένη μορφή.

Ο κύριος Κοτρωνάκης παραθέτει ότι «θα έπρεπε να προβλεφθεί η κατασκευή του δικτύου υψηλής τάσης υπόγεια εντός της έκτασης που θα απαλλοτριωθεί για να φτιαχτεί ο ΒΟΑΚ, μειώνοντας σημαντικά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του έργου και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών της Κρήτης. Η συγκεκριμένη εναλλακτική λύση δεν εξετάστηκε στη ΜΠΕ, διότι αν εξεταζόταν σίγουρα θα υπερτερούσε έναντι της κύριας προτεινόμενης λύσης».

Ο ανωτέρω επιστήμονας τονίζει ότι η ληφθείσα “απόφαση της επιτροπής δίνει πολύτιμο χρόνο στην αδειοδοτούσα αρχή να εκδώσει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Είναι γνωστό ότι η έκδοση μιας ΑΕΠΟ δεν κωλύεται από κάποια συλλογική απόφαση. Και δεν πρόκειται να περιμένει το Υπουργείο πότε θα αποφασίσει η Περιφέρεια να πάρει την πολιτική απόφαση κατασκευής υπόγειας ηλεκτρικής διασύνδεσης εντός της απαλλοτριωμένης έκτασης του ΒΟΑΚ.” Την ίδια ανησυχία εξακολουθούμε να εκφράζουμε και εμείς. Η καθυστέρηση και το κενό το οποίο έχει δημιουργήσει η αναποτελεσματικότητα της επιτροπής περιβάλλοντος, η οποία δεν έχει μέχρι σήμερα λάβει σαφή θέση κατά του σχεδιαζόμενου τρόπου υλοποίησης της γραμμής, μπορεί να οδηγήσει στο “κλείσιμο” της υπόθεσης χωρίς να ληφθεί αρνητική γνωμοδότηση από την επιτροπή περιβάλλοντος, η οποία ναι μεν δεν είναι δεσμευτικού χαρακτήρα, από την άλλη, μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην τελική λήψη της πολιτικής απόφασης για τον τρόπο υλοποίησης του έργου. Σε περίπτωση που η επιτροπή περιβάλλοντος δεν αποφασίσει άμεσα να γνωμοδοτήσει αρνητικά και εν συνεχεία προχωρήσει το έργο σύμφωνα με τον τωρινό σχεδιασμό του, επιφέροντας όλες τις δυσμενείς συνέπειες, τότε η επιτροπή περιβάλλοντος και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα είναι έκθετες.

Ο κύριος Ξυλούρης, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, εχθές, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων κυρίου Λευτέρη Κουρκουλού και κυρίας Ευαγγελίας Ξηρουχάκη, προέβη σε δηλώσεις οι οποίες φανερώνουν τον πανικό τον οποίο έχει προκαλέσει η μαζική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας κατά του σχεδιαζόμενου έργου.

Ειδικότερα, ο κος Ξυλούρης δήλωσε πως ο ΑΔΜΗΕ ισχυρίζεται ότι «οικονομικά μας συμφέρει να το κάνουμε υπόγειο (το καλώδιο) αλλά δεν γίνεται». Είπε ότι ποτέ δεν τέθηκε οικονομικό ζήτημα και ότι θα είναι ο πρώτος που θα υποστήριζε να γίνει υπόγεια η γραμμή αλλά ότι δήθεν αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί τεχνικά. ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ 23ης/7/2024 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΚΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΟΣ,  ΔΗΛΩΣΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΟΤΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ!

Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ο κος Ξυλούρης ότι τεχνικά δεν μπορεί να γίνει η εναλλαγή υπογείου – υπέργειου καλωδίου, όταν ήδη στην περιοχή από το Καστέλι Χανίων μέχρι τα Νεροκούρου η γραμμή είναι ήδη υπόγεια και σχεδιάζεται να γίνει υπέργεια; Και πώς είναι δυνατόν να μας λέει ο κύριος Ξυλούρης ότι σύμφωνα με την εισήγησή του, θα εξεταστεί το σενάριο να συνδυαστεί το υπέργειο καλώδιο με την υπογειοποίηση σε κάποια σημεία ενώ υποτίθεται είναι τεχνικά αδύνατο;

Υπογραμμίζουμε ότι όταν αιφνιδιαστικά μάθαμε για το σχεδιαζόμενο έργο και μετά τις άμεσες πρώτες αντιδράσεις μας, αρχικά οι απαντήσεις που λαμβάναμε ήταν ότι η γραμμή δεν μπορούσε να γίνει υπόγεια ή μέσω θαλάσσης εξαιτίας αμιγώς οικονομικών λόγων και όχι τεχνικών. Ο ίδιος ο υπουργός Περιββάλοντος και Ενέργειας μας δήλωσε στο γραφείο του τον Ιούλιο ότι δεν περισσεύουν χρήματα, όχι ότι είναι τεχνικά ανέφικτη η υπογειοποίηση. Προφανώς, άλλαξαν στάση τώρα που έχουν γιγαντωθεί οι κοινωνικές αντιδράσεις επειδή έγινε αντιληπτό ότι οι αρμόδιοι θέτουν στην ίδια ζυγαριά το οικονομικό κόστος με τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις ζωές των κατοίκων των περιοχών. Τώρα το επιχείρημα που ξεκίνησαν να επικαλούνται είναι η δήθεν τεχνική αδυναμία.

Τέλος, ο κύριος Ξυλούρης προσπαθώντας να ανασκευάσει τον ισχυρισμό του ότι η εισήγησή του ήταν προϊόν εντολής του κυρίου Αρναουτάκη (γεγονός το οποίο δεν πιστεύουμε ότι ευσταθεί),  δήλωσε ότι  «η πρόταση είχε κουβεντιαστεί με τον περιφερειάρχη, παρόντος του κυρίου Καλογερή».

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Από όλα τα παραπάνω αντλούμε δύναμη για να συνεχίσουμε τον δίκαιο και ηθικό αγώνα μας, όποιο επιπλέον επιχείρημα και αν «εφευρεθεί» εναντίον μας στο μέλλον. Καλό θα είναι βέβαια, για να τηρηθεί μια στοιχειώδης αξιοπρέπεια, να υπάρξει μια οριστική απόφαση για το ποια δικαιολογία θα καταστεί επίσημη κατά του υπόγειου ή διά θαλάσσης καλωδίου: το κόστος ή η τεχνική αδυναμία.

Καλούμε για άλλη μία φορά τους βουλευτές της περιφερειακής ενότητας Χανίων και ιδιαίτερα τον Αποκορωνιώτη, κύριο Μαρκογιαννάκη, ο οποίος γνωρίζει την περιοχή και τους ανθρώπους της, να λάβουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο σχεδιαζόμενο έργο. Χρειαζόμαστε όλους ανεξαιρέτως να σταθούν δίπλα μας και να ενώσουν τη φωνή τους με την τοπική κοινωνία, η οποία θα αναγνωρίσει τη στάση του καθενός την ώρα της αποτίμησης.

Συνεχίζουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο μας προς όφελος του Αποκόρωνα.

 

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Χαράλαμπος Κουκιανάκης

 

Υ.Γ.: Για εμάς τρία είναι τα δεδομένα και τα σίγουρα:

1.Αγωνιζόμαστε για όλα όσα υποχρεούμεθα να παραδώσουμε στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές.

2.Γνωρίζουμε την αξία του τόπου μας, που αναγνωρίζεται ακόμα και διεθνώς.

  1. Είμαστε πεποισμένοι για την ποιότητα, την αντίληψη και τελικές αποφάσεις που ο Πρωθυπουργός κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, κλείνοντας τη τελευταία σελίδα αυτού του θέματος, θα πράξει.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Αργουλέ Χανίων – Επέκταση της απαγόρευσης χρήσης φωτιάς

Η πυρκαγιά που ξέσπασε βόρεια των Αργουλών τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει…

10 hours ago

Δ. Αλεξάκης για ΣΥΝΚΑ: “Έχουμε δημιουργήσει αξία για πολλούς, πάνω από όλα για τους πελάτες αλλά και για τους εργαζόμενους”

Σε μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, ο Συνεταιρισμός ΣΥΝΚΑ παρουσίασε τα οικονομικά του…

10 hours ago

Οι εργοδότες απολύουν μαζικά τη GEN Z – “Προσβάλλονται πολύ εύκολα”

Έξι στις δέκα εταιρείες, που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα, απέλυσαν τουλάχιστον έναν νεαρό εργαζόμενο που…

20 hours ago

Τραγωδία στο Βαμβακόπουλο: Συγκλονισμένη η τοπική κοινότητα από τον ξαφνικό θάνατο του παιδιού

Σε θλίψη έχει βυθιστεί η τοπική κοινότητα του Βαμβακόπουλου Χανίων, μετά τον τραγικό θάνατο ενός…

20 hours ago

Επένδυση στο μέλλον από το Επιμελητήριο Χανίων

Στη γνώση για το μέλλον των Χανίων επενδύει το Επιμελητήριο Χανίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο…

20 hours ago

Τρία χρυσά και ρεκόρ Ευρώπης για την 16χρονη Χανιώτισσα Μαρία Στρατουδάκη

Σάρωσε τα χρυσά μετάλλια η καταπληκτική Μαρία Στρατουδάκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα άρσης βαρών εφήβων-νεανίδων που διεξάγεται στην…

20 hours ago

This website uses cookies.