12.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Άρθρο Μ. Δανέζη: Κρυπτονομίσματα και 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Ημερομηνία:

Του Μάνου Δανέζη

Εδώ και πολλά χρόνια συζητάμε για την κατάρρευση του Δυτικού Πολιτισμού και την αναμφισβήτητη ανάπτυξη ενός Νέου Πολιτιστικού Ρεύματος.

Το βασικό αίτιο αυτών των πολιτισμικών αλλαγών αναφέραμε την επαναστατική αλλαγή των επιστημονικών και τεχνολογικών λογικών και τεχνικών. Εδώ και αρκετά χρόνια πιστεύοντας ότι είχαν γίνει φανερές οι τεράστιες αυτές επιστημονικές και τεχνολογικές αλλαγές, αρχίσαμε να τις συνδέουμε με μια σειρά πιο χειροπιαστών, άμεσων, και αρχικά δυσμενών κοινωνικών γεγονότων στο πλαίσιο της λεγόμενης 4 ης βιομηχανικής επανάστασης. Τα γεγονότα αυτά είχαν σχέση με μια σειρά οικονομικών προβλημάτων. Η σύνδεση αυτή ήταν δεδομένη επειδή ιστορικά ήταν δεδομένο ότι ένας πολιτισμός, σε πρακτικό επίπεδο είναι πάντα συνδεδεμένο με ένα δεδομένο οικονομικό σύστημα που με τη σειρά του είναι συνδεδεμένο με την ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης.

Αυτό σημαίνει ότι η ανατροπή των επιστημονικών και τεχνολογικών δεδομένων δεν εξυπηρετεί τις παλαιές μεθόδους οικονομικής ανάπτυξης και κερδοφορίας (ηθικής ή ανηθικής)

Από το 2019 σε διαλέξεις και αναρτήσεις μας αναφερόμενος στην 4η βιομηχανική επανάσταση και την τεχνητή νοημοσύνη είχαμε αναφέρει:

«Ένα τεράστιο αλλά γνωστό οικονομικό πρόβλημα βρίσκεται στα σκαριά.

Η EE ετοιμάζεται. Οι Ελληνικές Τράπεζες ετοιμάζονται με τεράστια κρατική χρηματοδότηση; Ποιοι ειδικοί θα μας ενημερώσουν για τα προβλήματα, και όχι μόνο για τα πλεονεκτήματα των τεραστίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα συνταράξουν τον κόσμο μετά την «πανδημία»;

Τα προβλήματα αυτά τα κρυπτονομίσματα, την τεχνολογία Blockchain και τη σχέση τους με το Τραπεζικό σύστημα, και ήδη έχουμε αναφέρει και συζητήσει στο πλαίσιο των διαλέξεών μας*,**,***

*https://www.youtube.com/watch?v=OmT5Io3CiuQ&list=PL1yPaYDIYvXEAvuIhP2LeWDZVjY0Dm0E1&index=111

**https://www.youtube.com/watch?v=7hrs6JrQQeQ

*** https://www.manosdanezis.gr/kriptonomisma

 Τα περισσότερα σχόλια που έλαβα, από μέρους πολλών «ειδικών» που πάντα γνωρίζουν τα πάντα, υπήρξαν άκρως αρνητικά (κάποιες φορές καθόλου ευγενικά) και καταγγελτικά, εφόσον τα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν, κατά την αυθεντία τους, δεν είχαν καμία επιστημονική βάση.

Το ερώτημα σήμερα είναι: Όταν καταλάβουν οι πολίτες, στην πράξη, «τα καλά κάστανα», σε ποιά «πανδημία», ή άλλο φοβερό γεγονός που φορτώνουν την αναγκαιότητα και το επείγον της εισαγωγής τους. Θα μας ενημερώσουν αν η αναγκαιότητα αυτή σχετίζεται με τις επάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών από τον Κράτο;»

Είχα αναφέρει στις παραπάνω διαλέξεις μου:

Κρυπτονονομίσματα,

Σήμερα με την τεχνολογία Blockchain, μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές μέσω κρυπτονομισμάτων χωρίς τη μεσολάβηση μιας Τράπεζας, που να εγγυάται την αξιοπιστία μεταξύ των συναλλασσόμενων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές, παρακάμπτοντας το Τραπεζικό σύστημα και αντίθετα «προμήθεια» και «καθυστέρηση» συνεπάγεται αυτό.

Η παράκαμψη του Τραπεζικού συστήματος

Παρακάμπτοντας όμως το Τραπεζικό σύστημα προκύπτει μια σειρά θεμάτων τα οποία αφορούν την κοινωνία των πολιτών και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν:
1. Θα καταργηθεί μια σειρά τραπεζικών ή παρασιτικών εργασιακών «ειδικοτήτων» με αποτέλεσμα την άμεση κατάργηση και θέσεων εργασίας. Η κατάργηση αυτή φαινομενικά θα αυξήσει τα κέρδη των Τραπεζών.

  1. Βέβαια η παράκαμψη αυτή καταργεί και μια σειρά «προμηθειών» και «καθυστερήσεων» που έχουν δημιουργήσει Τραπεζικά «παρακυκλώματα», τα οποία κινούνται στα όρια νόμου και παρανομίας. Το γεγονός αυτό ασφαλώς θα μειώσει δραματικά τα Τραπεζικά έσοδα.

Η Europol έχει υπολογίσει ότι το 40% των παράνομων (προς το παρόν) συναλλαγών στην ΕΕ πραγματοποιούνται με την χρήση κρυπτονομισμάτων

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται, επίσης, για την ασφάλεια της έκδοσης κρυπτονομισμάτων εφόσον αυτά δεν ελέγχονται από μία κεντρική αρχή γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο hacking.

Τα κρυπτονομίσματα, επίσης, θέτουν ζητήματα δημοκρατίας εφόσον κάνουν δυνατό έναν τρόπο πληρωμών, ο οποίος δεν υπόκειται στον έλεγχο μίας κρατικής ή κοινοβουλευτικής αρχής.

Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε τα ελέγχει, μπορεί να ρυθμίζει όποια ισοτιμία επιθυμεί χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν.

Τα κρυπτονομίσματα σήμερα, όπως αναφέραμε, συνεχίζουν να μην ελέγχονται από μία κεντρική αρχή .

Το γεγονός αυτό δημιουργεί έναν νέο προβληματισμό.

Ποιες θα είναι οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις (Δημοκρατία, Διαφάνεια κλπ) αν κάποιες κυβερνήσεις μεγάλων οικονομικά κρατών αποφασίσουν:

  1. Να δημιουργήσουν μια κεντρική κυβερνητική, κοινοβουλευτική ή τραπεζική αρχή η οποία θα είναι η μόνη η οποία θα χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα, θα καθορίζει τις ισοτιμίες τους και θα διεξάγει συναλλαγές με αυτά;
  2. Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις αν η κεντρική αυτή αρχή επιβάλλει την εμπορία πχ Ενέργειας και Πρώτων Υλών μόνο με συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα το οποίο μόνο αυτή θα ελέγχει; Ποιες επιπτώσεις θα είχε μια τέτοια εξέλιξη στο επίπεδο της Δημοκρατίας και της Διαφάνειας ;
  3. Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στη μετεξέλιξη του ιδιωτικού χαρακτήρα των Τραπεζών και του Χρηματιστηρίου;

Δυστυχώς για τους «ειδικούς» Όσα είχαν αναφερθεί τότε επιβεβαιώνονται επίσημα με άρθρο τής Έφης Καραγεώργου και του Σταύρου Χαρίτου (24 Ιουλίου 2020)*.

*Έφης Καραγεώργου- Σταύρου Χαρίτου / 24 Ιουλίου 2020 00:04 (https://www.mononews.gr/…/ipourgio-ikonomikon-erchete…)

Το επιβεβαιωτικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή στις 25 Σεπτεμβρίου 2020-11-08

https://www.hellenicparliament.gr/…/c8827c…/11384697.pdf

Το περιεχόμενο του άρθρου:

Υπουργείο Οικονομικών: Έρχεται νομοσχέδιο για τα Bitcoin –Τι θα περιλαμβάνει

Νομοσχέδιο και για Τα κρυπτονομίσματα φέρνει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο που θα αφορά την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» εμπερικλείει διατάξεις σχετιζόμενες με την χρήση των κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα, ενσωματώνοντας κοινοτική οδηγία.

Ταυτόχρονα θα καθορίζονται και οι κανόνες εποπτείας, όπου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews.gr σημαίνοντα ρόλο θα έχουν τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών που συντάσσουν το νομοσχέδιο αναφέρουν ότι από τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα καθορίζεται και ο εκδότης του κρυπτονομίσματος, δηλαδή τέτοιο ηλεκτρονικό νόμισμα θα μπορεί να εκδοθεί είτε από τράπεζα, είτε από ιδιωτικό χρηματοοικονομικό φορέα.

Σημειωτέον ότι πριν από ένα χρόνο η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα είχε προειδοποιήσει για κίνδυνο μεγάλης ζημιάς όσους βάζουν τα χρήματα τους σε κρυπτονομίσματα τύπου bitcoin. Αυτό υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει οδηγία την οποία υιοθετεί και ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία η κυβέρνηση.

Διάχυτη είναι η πληροφορία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι εξετάζει την ανάπτυξη του δικού της ψηφιακού νομίσματος.

Όπως αναφέρουν χρηματοοικονομικοί κύκλοι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μία νέα πραγματικότητα, απόρροια της ψηφιοποίησης και σημειώνουν ότι θα έχουν μεγάλη διείσδυση σε νεαρής ηλικίας άτομα, που θα είναι και οι μελλοντικοί κάτοχοι και χρήστες των ψηφιακών νομισμάτων. «Δεν θέλουμε να εμποδίσουμε τις νέες τεχνολογίες, αποτελούν τη νέα πραγματικότητα, στόχος μας είναι να περιορίσουμε ενδεχόμενους κινδύνους» αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή του Υπουργείου Οικονομικών

Βασικός κορμός του νομοσχεδίου είναι η προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από το «μαύρο χρήμα» και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, εισάγοντας κανόνες πρόληψης, αλλά και εντοπισμού του, όπως και παραμέτρους για τη διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν την έκδοση κρυπτονομισμάτων, αυτά θα υπόκεινται στον έλεγχό τους και δεν θα προκύπτουν από τη λεγόμενη «εξόρυξή» τους, τη διαδικασία έκδοσης και ταυτόχρονης κρυπτογράφησης που διέπει έως τώρα τη σφαίρα των ψηφιακών νομισμάτων.

Η συσπείρωση τόσων κεντρικών τραπεζών και η προσπάθεια συνεργασίας επί του θέματος προδίδουν τον εντονότατο προβληματισμό τους, καθώς τα αδιαφανή και μη ρυθμιζόμενα κρυπτονομίσματα μπορεί να αφαιρέσουν από τις κεντρικές τράπεζες την κυριότερη δύναμή τους που είναι ο έλεγχος της προσφοράς χρήματος στην οικονομία. Αρχικά οι κεντρικές τράπεζες, όπως και σημαντικός αριθμός οικονομολόγων συμπεριλαμβανομένου του κατόχου Νομπέλ Οικονομίας Ζόζεφ Στίγκλιτζ, τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά των κρυπτονομισμάτων.

Προειδοποιούσαν μάλιστα για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους επενδυτές ακριβώς εξαιτίας της αδιαφάνειας και της έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου, ενώ δεν έπαυαν να θυμίζουν πως αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη χρηματοδότηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Πλέον αυτό αλλάζει και η Ευρώπη και μαζί της η Ελλάδα ρυθμίζουν μία χαώδη και αρρύθμιστη αγορά…

https://www.manosdanezis.gr/…/www…/kriptonomisma/

Που βρισκόμαστε σήμερα;

Ενδιαφέρον όμως είναι να ενημερωθούμε άμεσα για τη δράση των κρυπτονομισμάτων σήμερα, την περίοδο δηλαδή των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων

  1. Κυρίαρχα στοιχεία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι η ψηφιακή μετάβαση και η τεχνητή νοημοσύνη. Μια από τις μορφές έκφρασης αυτής της μεταβατικότητας είναι η ραγδαία ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών νομισμάτων (ψηφιακό γουάν, ψηφιακό ευρώ, ψηφιακό ρούβλι…) που θα ρυθμίζονται από τις κεντρικές τράπεζες. Οι αλλαγές στο χάρτη της μετατρεψιμότητας και της αποθεματοποίησης των νομισμάτων εντείνεται τα τελευταία χρόνια. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και όσα την έχουν ακολουθήσει αναμφίβολα θα επιταχύνουν αυτές τις εξελίξεις, με την έκβαση των πραγμάτων, ωστόσο, να παραμένει αβέβαιη.

14:34, 10 Μαΐου 2022

https://www.sofokleousin.gr/neoi-sysxetismoi-ston-xarti-ton-diethnon-nomismaton

  1. Η πρόεδρός της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνεδρίαση των αρχηγών κρατών μελών της ΕΕ ανακοίνωσε ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται ως μέσο για να παρακαμφθούν οι δυτικές κυρώσεις.

https://rb.gy/fbqzgr

24 Μαρτίου 2022 – 10:03

  1. …Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα στην παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως γράφει η γερμανική ιστοσελίδα Finanzen.net.

https://m.naftemporiki.gr/story/1845422/i-lagkarnt-proeidopoiei-gia-prospatheies-parakampsis-ton-kuroseon-sti-rosia-me-kruptonomismata

  1. …Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι σε ορίζοντα πέντε ετών, πολλές κεντρικές τράπεζες θα έχουν λανσάρει τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Χαιρέτισε δε την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μελετήσει τη δυνατότητα κυκλοφορίας ενός ψηφιακού δολαρίου. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε πρόσφατα από την κυβέρνησή του να αξιολογήσει τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος των ΗΠΑ, που θα υποστηρίζεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

https://www.cnn.gr/oikonomia/story/305903/lagkarnt-ta-kryptonomismata-xrisimopoioyntai-gia-tin-parakampsi-ton-rosikon-kyroseon

  1. …Η Ουκρανία έχει επίσης συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα έπειτα από τη δημοσίευση εκκλήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για δωρεές σε Βitcoin και άλλα ψηφιακά tokens.

https://www.reporter.gr/Diethnh/%CE%9Domismata/516888-Pws-ta-kryptonomismata-mporoyn-na-parakampsoyn-tis-kyrwseis-sth-Rwsia

  1. …Οι νέες τεχνολογίες όπως τα ψηφιακά νομίσματα «ταρακουνούν» το τραπεζικό σύστημα, υποστήριξε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε δηλώσεις που έκανε στο CNBC την Τετάρτη, η κα Λαγκάρντ επισήμανε την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών ως ένδειξη πως καινοτομίες όπως τα κρυπτονομίσματα έχουν ξεκάθαρο αντίκτυπο στον χρηματοοικονομικό τομέα.

https://www.euro2day.gr/investments/crypto/article/1675394/lagkarnt-ta-kryptonomismata-tarakoynoyn-to-trapezi.html

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοιχτή σε κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin ή ενός ψηφιακού ευρώ, αλλά οι κανονισμοί πρέπει πρώτα να ενισχυθούν ώστε να αποφευχθεί η απάτη, δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την Παρασκευή.

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/markets/67516/ee-nai-sta-kryptonomismata-alla-me-enischymeno-rythmistiko-plaisio/

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

25 Νοεμβρίου 1942: Η συμβολή Χανιωτών στον Γοργοπόταμο

Γράφει ο Εμμανουήλ Παπαδάκης, γιατρός Έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στην...

Smart Katsouna: Η Κρητική επανάσταση στην Τεχνολογία

Τα νέα video που παρουσιάζουν τις περιπέτειες της «Smart...