Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα hotspots της χώρας λόγω του πρωτοφανή χιονιά των τελευταίων ημερών. Ειδικότερα, στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια της Λέσβου, πάνω από 2.500 πρόσφυγες ζουν σε πρόχειρες καλοκαιρινές σκηνές σκεπασμένες από τέντες, θαμμένες κυριολεκτικά στο χιόνι, με μόνη «προστασία» τις κουβέρτες που τους έχουν διανεμηθεί, προσπαθώντας να προστατευτούν από το κρύο. Η κατάσταση αυτή ανησύχησε τους γιατρούς στο Κέντρο, καθώς ήδη άρχισαν να προσέρχονται ασθενείς με πόνους στους μύες και στα κόκκαλα λόγω του έντονου ψύχους.
Αφού η Ελληνική κυβέρνηση άφησε πέντε μέρες τους πρόσφυγες να ξεπαγιάσουν μέσα στο κρύο και στο χιόνι, αφού προσπάθησε να αποκρύψει το πρόβλημα αποκλείοντας την πρόσβαση των δημοσιογράφων στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια, τελικά έστειλε αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού ώστε να φιλοξενήσει 500 πρόσφυγες.
Όπως αποδεικνύεται, για ακόμα μια φόρα, η κυβέρνηση στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων και δεν κατάφερε να προστατεύσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας. Καθώς φαίνεται κάποιοι προσπαθούν να πλουτίσουν από την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, διότι ήδη από τον περασμένο Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει στην Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες κονδύλια για την προετοιμασία προσφυγικών καταυλισμών στην Ελλάδα για την κατάλληλη στέγαση των προσφύγων κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επιπλέον αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τέθηκαν στη διάθεση των Ελληνικών Αρχών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με τα 90 εκ. ευρώ εξ αυτών να προορίζονταν αποκλειστικά για τη βελτίωση των συνθηκών στους καταυλισμούς. Ταυτόχρονα, η ΕΕ στο πλαίσιο της Δράσης για Ανθρωπιστική Βοήθεια (Echo), έδωσε άλλα 190 εκ ευρώ σε υπηρεσίες και σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.
Καθώς αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πιάνουν τόπο. Το καίριο ερώτημα, όμως, που τίθεται είναι που πάνε αυτά τα εκατομμύρια.
Αυτή τη στιγμή, διάφοροι επιτήδειοι, αξιοποιώντας την αδυναμία του Ελληνικού κράτους να ανταποκριθεί στις πιέσεις της προσφυγικής κρίσης και φορώντας τη λεοντή του εθελοντισμού, δημιούργησαν διάφορες ΜΚΟ και κάνουν πάρτι με τα εν λόγω κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκμεταλλευόμενοι τους ίδιους τους δύσμοιρους πρόσφυγες. Με παρεμβάσεις μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 26 και 27 Οκτωβρίου 2016, καταδίκασα τις συγκεκριμένες πρακτικές και ζήτησα την άμεση δράση της OLAF (δηλαδή της Υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης στη ΕΕ) με σκοπό την πάταξη αυτών των αντικοινωνικών φαινομένων που πουλάνε δήθεν εθελοντισμό και κερδοσκοπούν.
Επιπλέον, με Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσα στις 31 Οκτωβρίου 2016 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρθηκα στις καταγγελίες του κ. Βουδούρη για την ανεπαρκή απορρόφηση και διαχείριση των πόρων που προορίζονται για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ρωτώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει ενόψει των συγκεκριμένων ισχυρισμών και ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει ώστε να απορροφηθούν άμεσα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για τους πρόσφυγες. Παρόλα αυτά, απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα από την Επιτροπή και οι ΜΚΟ συνεχίζουν ακάθεκτες το πάρτι των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Η αναποτελεσματικότητα της Ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί το προσφυγικό ζήτημα και να προστατέψει έστω και στοιχειωδώς τους πρόσφυγες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έχει διασύρει για ακόμα μια φορά την χώρα μας διεθνώς. Έτσι διεθνείς οργανισμοί και ΜΜΕ επικρίνουν δριμύτατα την Ελληνική κυβέρνηση και την ανικανότητά της να παρέχει τα στοιχειώδη για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων».