Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ξεκίνησε ένα κύμα καιροσκοπισμού από ορισμένα Ευρωπαϊκά Κράτη. Η 13η Νοεμβρίου 2015 έδωσε πλέον την αφορμή σε διάφορους ευρωπαίους ηγέτες να εφαρμόσουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα κλείνοντας τα εθνικά τους σύνορά στο τεράστιο κύμα προσφύγων που κατακλύζει την Γηραιά Ήπειρο.
Το κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων δεν μειώνει τις προσφυγικές ροές αλλά αντίθετα τις διοχετεύει αλλού.
Εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση φόβου και ανασφάλειας των πολιτών, διάφοροι πολιτικοί πράττουν αυτό που είχαν αποφασίσει μάλλον, από καιρό: να μην δεχθούν τα ποσοστά προσφύγων που τους αναλογούν με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τις χώρες Πρώτης Υποδοχής.
Έτσι μετά την Ουγγαρία, έκλεισε τα σύνορά της η Σλοβενία, η Αυστρία, η Γερμανία και μετά από τα τελευταία αιματηρά γεγονότα, η Γαλλία λόγω εκτάκτου ανάγκης. Την ίδια στιγμή, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία αλλά και η Λετονία αρνούνται πλέον να αποδεχθούν το ποσοστό των προσφύγων που τους αντιστοιχεί.
Όπως είχα επισημάνει σε άρθρο μου η Ελλάδα κινδύνευε να γίνει η νέα Λαμπεντούζα. Και δυστυχώς έγινε. Μάλιστα τώρα μετά την επικίνδυνη απόφαση Τσίπρα να δημιουργηθούν 50.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα, υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες στην Ελληνική επικράτεια, μετατρέποντας την Πατρίδα μας σε μια μεγάλη αποθήκη ψυχών.
Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και ειδικά η φτωχοποιημένη από τα μνημόνια Ελλάδα, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Φαίνεται όμως πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πηγαίνει χέρι-χέρι με την Τουρκία και σταδιακά υποκύπτει στους στυγνούς εκβιασμούς του Ερντογάν. Η γειτονική χώρα είναι γνωστό τοις πάσι πως υποθάλπτει και ενισχύει τα δουλεμπορικά κυκλώματα και παρ’ όλα αυτά η Ευρώπη την θωπεύει και θέλει να την ενισχύσει με 3 δις. ευρώ και άλλες παροχές προς τους Τούρκους πολίτες.
Η Ευρώπη πρέπει να μείνει πιστή στις αποφάσεις της και να μην προβεί σε σπασμωδικές κινήσεις οδηγώντας την Ελλάδα σε προσφυγικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Όπως είχα εγκαίρως υποστηρίξει, πρέπει να υπάρξει εφαρμογή της ρήτρας κατανομής όλων των προσφύγων και των παρανόμων μεταναστών σε επίπεδο Ε.Ε. και όχι μόνο 160.000 προσφύγων που πρότεινε ο Γιούνκερ. Η κατανομή αυτή πρέπει να γίνει με βάση το ΑΕΠ, την έκταση και τον πληθυσμό κάθε χώρας της Ε.Ε. λαμβάνοντας υπόψη και το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας.
Η λογική ορισμένων κρατών, να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα να αρνούνται να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους δεν πρέπει να περάσει. Η Ελλάδα πρέπει να φανεί αποφασισμένη και ανυποχώρητη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία και να προστατεύσει την κοινωνική της συνοχή, τα δικαιώματά της και να θέσει τα όριά της. Ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα είναι γεωπολιτικά σε θέση κλειδί όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Τα Ελληνικά νησιά έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τα ανεξέλεγκτα κύματα προσφύγων και παράνομων μεταναστών γεγονός που είχα επισημάνει ήδη από τις 9/8/2015 στην KontraNews της Κυριακής και η κατάσταση πρόκειται μόνο να επιδεινωθεί. Τα λεγόμενα «hot spots» που τόσο πολύ επιθυμεί η Μέρκελ να λειτουργούν στην Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθούν στην Τουρκία και σε Αραβικές χώρες καθώς το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί στην πηγή του. Δεν γίνεται να επιβαρύνεται η Ελλάδα με έναν τόσο μεγάλο και μη διαχειρίσιμο όγκο προσφύγων. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο θα χτυπηθούν τα δουλεμπορικά κυκλώματα καθώς οι πρόσφυγες δεν θα ταξιδεύουν δια θαλάσσης, με κίνδυνο της ζωής τους, αλλά θα μπορούν με ασφάλεια να ελέγχονται, να πιστοποιούνται και να ταξιδεύουν στον προορισμό τους.
Γι’ αυτό λοιπόν επαναφέρω τις προτάσεις που είχα διατυπώσει για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό και ζητώ:
1. Την κατάργηση του Δουβλίνου ΙΙΙ που μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών.
2. Την εφαρμογή ρήτρας κατανομής όλων των προσφύγων και των παρανόμων μεταναστών σε επίπεδο Ε.Ε. Η κατανομή αυτή πρέπει να γίνει με βάση το ΑΕΠ, την έκταση και τον πληθυσμό κάθε χώρας της Ε.Ε. λαμβάνοντας υπόψη και το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας.
3.Την ενεργοποίηση των διαδικασιών επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών.
4. Τη λήψη μέτρων εκ μέρους της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας η οποία στηρίζει και καθοδηγεί τα δουλεμπορικά κυκλώματα.
5. Τη γενναία αύξηση των κονδυλίων της Ε.Ε. για την Ελλάδα καθώς τα ποσά που έχουν προβλεφθεί μέχρι σήμερα ενόψει και της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ελάχιστα.
6. Την αντιμετώπιση του προβλήματος από την ρίζα του, μέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση της Ειρήνης στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.
7. Τη δημιουργία των «hot spots» αποκλειστικά στην Τουρκία και σε Αραβικές χώρες.
8. Την ενίσχυση της χρηματοδότησης εκ μέρους της Ε.Ε. των προσφυγικών στρατοπέδων που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σε Λίβανο, Ιορδανία και Τουρκία.»
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.