Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Άρθρο Νότη Μαριά: “Το μνημόνιο συνεχίζει να αυξάνει τις στρατιές των ανέργων στην Ελλάδα”

Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο κύβος ερρίφθη και με τη σφραγίδα των επίσημων στοιχείων του ΟΟΣΑ: ο πληθυσμός της Ελλάδας που δεν εργάζεται υπερβαίνει τα 7 εκατ. άτομα, με ολέθριες συνέπειες τόσο για την ίδια την κοινωνία όσο και για τη βιωσιμότητα της οικονομίας.

Έτσι το όνειρο για εργασία γίνεται μόνιμος Ελληνικός εφιάλτης.

Η χρηματοικονομική κρίση, τα μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν, οδήγησαν την Ελλάδα στο βάθρο του πρωταθλητή Ευρώπης στην ανεργία, σπάζοντας μάλιστα κάθε ρεκόρ στην κατηγορία των νέων. Τα ποσοστά, σύμφωνα με τη Eurostat, είναι τρομακτικά: η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη στην κατάταξη μακροχρόνιας ανεργίας (25,6%), ακολουθεί η Ισπανία με 22,5%, ενώ η Γερμανία κατέχει από τα χαμηλότερα ποσοστά (4,7%).

Ως μακροχρόνια ανεργία ορίζεται το να μην έχει κάποιος εργασία για πάνω από ένα έτος και οι έρευνες έδειξαν ότι στην Ευρώπη, περίπου 15% των ανέργων δεν έχουν δουλειά για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς η χώρα έχει περάσει σε φάση «υστέρησης» ένας όρος που καταδεικνύει την σταδιακή απώλεια πολύτιμων δεξιοτήτων του ανέργου για να επανέλθει στο εργατικό δυναμικό.

Ταυτόχρονα η δυνατότητα επανένταξης στην αγορά εργασίας και η συνάρτησή της με το σχετικό χρονικό διάστημα που απαιτείται αναδεικνύονται σε κρίσιμα μεγέθη.

Έτσι τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν πως μόλις ένα ποσοστό 8,6% των Ελλήνων ανέργων καταφέρνει να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας σε ορίζοντα εξαμήνου. Αυτό το κρίσιμο ποσοστό για την εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα καταγράφεται ως ένα από τα πλέον ισχνά της Ευρώπης, καθώς ακόμη και χώρες με χαμηλότερο ΑΕΠ που βρίσκονται εκτός ευρωζώνης, όπως η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ κατάφεραν να το ξεπεράσουν.

Την ίδια ώρα όμως, πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι, που καταδικάζονται σε ανέχεια, φτώχεια, δυστυχία, αποκλεισμό από την κοινωνική ασφάλιση και τη μελλοντική συνταξιοδότηση. Και ενώ αυτά συμβαίνουν, οι πόροι που διαθέτει η Ε.Ε. για την μείωση της ανεργίας είναι ψίχουλα, ενώ προοπτικές για ανάπτυξη και επενδύσεις στις χώρες που πλήττονται από την κρίση χρέους δεν υπάρχουν.

Για να βρεθεί λύση για τις στρατιές των Ευρωπαίων ανέργων πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας, της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής και της φτωχοποίησης των λαών.

Επιπλέον προκειμένου οι Έλληνες να αποκτήσουν και πάλι το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία, που σήμερα από όνειρο τείνει να γίνει εφιάλτης για εκατομμύρια συμπολίτες μας πρέπει να καταργηθούν τα μνημόνια, να διαγραφεί το επονείδιστο χρέος και να αλλάξει άρδην το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Οι Αντιμνημονιακοί Πολίτες σταθεροί στις θέσεις μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας προκειμένου να πετάξουμε την τρόικα έξω από την πατρίδα μας και να ξαναπάρουμε πίσω την Ελλάδα.»

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Επίθεση Τραμπ σε Μπάιντεν για το «όχι» σε χτύπημα του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν: «Το πιο τρελό πράγμα που έχω ακούσει ποτέ»

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ επέκρινε τον Πρόεδρο Μπάιντεν επειδή είπε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει…

14 hours ago

«Ο Ιωνάς ήταν μέλος του ισραηλινού στρατού» – Η ανάρτηση της Παλαιστινιακής Κοινότητας, η οικογένειά του που ενοχλήθηκε και ο έξαλλος Άδωνις

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει μια τοποθέτηση της Παλαιστινιακής Κοινότητας Ελλάδας αναφορικά με τη δολοφονία του Ιωνά Καρούση,…

14 hours ago

Το facebook απαγόρευσε την προώθηση της έρευνάς του “Α.τ.Κ.” για τις βάσεις της Σούδας επειδή αφορά “ευαίσθητα κοινωνικά θέματα”

Ζούμε σε παράξενες εποχές. Σήμερα, με αφορμή και τα όσα εκτελίσσονται μετά την πυραυλική επίθεση…

15 hours ago

Δικαστικός επιμελητής ξεσήκωσε τους πολιτικούς μηχανικούς των Χανίων

Απερίγραπτες συμπεριφορές βίωσαν σήμερα πολιτικοί μηχανικοί των Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες δικαστική επιμελήτρια με τρόπο…

16 hours ago

Βραδιά αστροπαρατήρησης στο Αστεροσχολείο Βρυσών του Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά, σε συνδιοργάνωση με  τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρυσών “Πέργαμος” και το…

18 hours ago

Κοινή παρέμβαση ΕΒΕΧ, ΟΕΕ-ΤΔΚ και λογιστών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χανιώτικες επιχειρήσεις λόγω φορολογικών παρεμβάσεων

Σε κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Χανίων, του Τμήματος…

18 hours ago

This website uses cookies.