19.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Άρθρο Ν. Μαριά: “Φιλιππινέζα της Τουρκίας τα Σκόπια”

Ημερομηνία:

Δεν πέρασαν παρά ελάχιστες ημέρες από τις δήθεν φιλικές δηλώσεις Ζάεφ προς την Ελλάδα και η ηγεσία των Σκοπίων άρχισε να κάνει σπονδές στην Τουρκία, αποδεικνύοντας ότι στην πραγματικότητα τα Σκόπια είναι Φιλιππινέζα της Τουρκίας. Έτσι ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζάεφ δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα στις 12/2/2018 ότι «η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Και αυτά τη στιγμή που επικρατεί σφοδρή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό  της  Τουρκίας και επιθετική ακροβασία στο εξωτερικό. Από την εισβολή στην Συρία και στο Ιράκ, μέχρι τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου και  των Ελληνικών χωρικών υδάτων. Από τις πρόσφατες παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ  μέχρι  την επί δεκαετίες συνέχιση της κατοχής του 37% της επικράτειας  της κυπριακής  δημοκρατίας.

Στη συνέχεια ο Ζάεφ  υποστήριξε ότι θέλει να δοθεί λύση στο Σκοπιανό με τη στήριξη των φίλων του, δηλαδή των Τούρκων, αλλά όπως είπε «δυστυχώς η Ελλάδα συντηρεί αυτό το πρόβλημα εις βάρος» τους «εδώ και 25 χρόνια» καθώς και ότι η λύση θα πρέπει «να προστατεύει τη φήμη και την ταυτότητά» τους.

Φυσικά, ο Ζάεφ λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο καθώς όλα αυτά συμβαίνουν σε μια φάση που οι εξελίξεις για την Ελλάδα στο Σκοπιανό είναι ιδιαίτερα θετικές και αυτό για δύο λόγους.

Πρώτον, διότι τα δύο μεγαλειώδη Συλλαλητήρια στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό έστειλαν ένα καθοριστικό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδος. Ότι δηλαδή η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική και ότι ο Ελληνικός λαός, για το όνομα των Σκοπίων, δεν ανέχεται καμία καπηλεία της Μακεδονίας μας και της ιστορίας μας και δεν πρόκειται να δεχθεί καμία σύνθετη ονομασία με οποιονδήποτε γεωγραφικό προσδιορισμό.

Τα Σκόπια οφείλουν να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το όνομα της Μακεδονίας μας, να εγκαταλείψουν τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδος και να παύσουν να πιπιλίζουν την καραμέλα της δήθεν Μακεδονικής εθνότητας. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, διαφορετικά θα οδηγηθεί στην υποχώρηση, μέσω της εκχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας στους Σκοπια­νούς το οποίο εάν συμβεί, θα αποτελέσει βαθύ αγκάθι για την Πατρίδα μας στο μέλλον.

Πρέπει να εμείνουμε στο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία αλλιώς αναμένεται να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα.

Η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού –καθώς και το Κόμμα μας ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ— δεν δέχεται  καμιά καπηλεία του ονόματος της Μακεδονίας μας και δεν πρόκειται να δεχθεί για το όνομα των Σκοπίων καμία σύνθετη ονομασία με οποιονδήποτε γεωγραφικό προσδιορισμό. Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση οφείλει να θέσει οποιαδήποτε Συμφωνία προκύψει από τη διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων στην κρίση του Ελληνικού λαού ο οποίος ενεργώντας κυρίαρχα και πρωτογενώς θα αποφασίσει σχετικά με δημοψήφισμα.

Η δεύτερη εξέλιξη αφορά στη θέση της ηγεσίας της ΕΕ έναντι μιας μελλοντικής ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι εξελίξεις σε Αλβανία και Σκόπια ανέδειξαν την μεγάλη γεωπολιτική ρευστότητα που επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια. Για τον λόγο αυτόν, το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί αναβρασμός και η  Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όλο και πιο συχνά επικεντρώνεται στα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Έτσι, μιλώντας στις 6/2/2018 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Γιούνκερ διαμήνυσε σε σχέση με τη μελλοντική ένταξη των 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ότι καμιά από τις χώρες αυτές δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ εάν δεν έχει επιλύσει τις οποιεσδήποτε διαφορές της με τις όμορες χώρες-μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν λέμε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2025. Πρόκειται για μια ενδεικτική ημερομηνία, μία προοπτική που θα παρακινήσει τις χώρες αυτές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Και ας είμαστε σαφείς: καμία χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ πριν λύσει διμερείς διαφορές».

Αντίστοιχες δηλώσεις εντός Ευρωβουλής έκανε τόσο η Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και ο Επίτροπος Γιοχάνες Χάαν.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα Φεντερίκα Μογκερίνι, έπειτα από απευθείας επαφές με τους πολιτικούς ηγέτες των Σκοπίων, επανέλαβε ότι «θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε είδους προκλητική ρητορική, είτε στο εσωτερικό ή εξωτερικά» και τόνισε πως «η παρουσία και η δέσμευση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής», καθώς και για την οικονομική ανάκαμψη.

Επιπλέον, ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Γ. Χάαν, ανέφερε πως θα αργήσουμε πολύ να μιλήσουμε για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως τα Σκόπια έχουν να ανταποκριθούν σε μία τεράστια λίστα προϋποθέσεων που συμπεριλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους σε σημαντικούς τομείς, όπως της δικαιοσύνης, της νομοθεσίας, των μυστικών υπηρεσιών και των ΜΜΕ.

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις είναι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το θετικό Ευρωπαϊκό περιβάλλον και να κινηθεί αποφασιστικά (μιας και διατηρεί δικαίωμα βέτο για την οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων) διατρανώνοντας για άλλη μια φορά ότι η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική.

Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό λοιπόν εδώ και τώρα ».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ