ΘΕΣΕΙΣ

Άρθρο Ν. Μαριά: Bόμβα Δικαστηρίου ΕΕ: Για το κούρεμα των καταθέσεων φταίει …η Κύπρος!!! Καμιά ευθύνη σε Eurogroup και τρόικα – Στο απυρόβλητο η Ευρώπη των Τραπεζών

Του Νότη Μαριά, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) για «το κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων με την οποία το Eurogroup «βγήκε λάδι» αποτελεί για άλλη μια φορά απόδειξη πως κανένα όργανο της ΕΕ αλλά και των κρατών μελών της δεν τολμά να ακουμπήσει το «Άγιο δισκοπότηρο της Ευρώπης των Δανειστών» το οποίο βεβαίως δεν είναι άλλο από το Eurogroup (Ευρωομάδα). Έτσι και με τη βούλα του ΔΕΕ στις 16/12/2020 το Eurogroup είναι «λευκή περιστερά» και φυσικά κανένας δεν μπορεί να το αγγίξει.

Ειδικότερα, αρκετοί κύπριοι πολίτες οι καταθέσεις των οποίων «κουρεύτηκαν» λόγω μνημονίου άσκησαν αγωγές αποζημιώσεως για εξωσυμβατική ευθύνη της ΕΕ. Έστρεψαν δε τις αγωγές τους κατά της ΕΕ και κατά του Συμβουλίου, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και κατά του Eurogroup. Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ αφού έκρινε παραδεκτές τις αγωγές κατά των παραπάνω οργάνων της ΕΕ αλλά και του Eurogroup τελικά απέρριψε τις εν λόγω αγωγές για λόγους ουσίας.  Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου η οποία έκρινε ότι είναι δυνατή η άσκηση αγωγών αποζημιώσεως κατά του Eurogroup δεν άρεσε στο ιερατείο των Βρυξελλών καθώς δεν μπορούσε καν να διανοηθεί ότι πολίτες και διάφοροι άλλοι θιγόμενοι θα μπορούσαν να σέρνουν το Eurogroup στα δικαστήρια. Για τον λόγο αυτόν το Συμβούλιο άσκησε αναιρέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ παρότι επί της ουσίας τα όργανα της ΕΕ είχαν κερδίσει τις υποθέσεις αφού είχαν απορριφθεί οι αγωγές αποζημιώσεως που είχαν ασκήσει οι ζημιωθέντες κύπριοι καταθέτες.

Δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων ο Γενικός Εισαγγελέας του ΔΕΕ στις προτάσεις του κυριολεκτικά καθαγίασε το Eurogroup επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ευρωομάδα, ως άτυπος οργανισμός, σχεδιάστηκε χωρίς δική της εξουσία λήψης αποφάσεων», και ότι «η επιρροή που ασκεί η Ευρωομάδα παραμένει αμιγώς πολιτική. Συγκεκριμένα, ως οργανισμός με άτυπο χαρακτήρα, η Ευρωομάδα όχι μόνον δεν διαθέτει δικές της αρμοδιότητες, αλλά και δεν έχει οποιαδήποτε εξουσία επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη υλοποίησης από τα μέλη της των συμφωνηθέντων πολιτικών στόχων».

Στην ίδια γραμμή και το ΔΕΕ καθώς έθεσε στο απυρόβλητο το Eurogroup. Έτσι μεταξύ άλλων αποφάνθηκε ότι «η Ευρωομάδα σχεδιάστηκε ως διακυβερνητικό όργανο, εκτός του θεσμικού πλαισίου της Ένωσης, με σκοπό να παράσχει στους υπουργούς των ΚΜΖΕ (Κρατών Μελών της Ζώνης του Ευρώ)τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν και να συντονίζουν τις απόψεις τους επί ζητημάτων σχετικών με τις κοινές αρμοδιότητές τους όσον αφορά το ενιαίο νόμισμα». Και το ΔΕΕ συνέχισε ότι «χαρακτηριστικό τηςΕυρωομάδας είναι η άτυπη φύση της, η οποία, ………….εξηγείται από τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, δηλαδή, να διαθέτει η οικονομική και νομισματική ένωση ένα διακυβερνητικό εργαλείο συντονισμού, χωρίς παράλληλα να επηρεάζεται η αποστολή του Συμβουλίου, το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Ένωσης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής ούτε η ανεξαρτησία της ΕΚΤ». Για να καταλήξει στην σκέψη  ότι «επιβάλλεται η διαπίστωση ότι η Ευρωομάδα δεν έχει ιδία αρμοδιότητα εντός της έννομης τάξης της Ένωσης, δεδομένου ότι το άρθρο 1 του πρωτοκόλλου 14 ορίζει απλώς ότι οι συναντήσεις της λαμβάνουν χώρα, ανάλογα με τις ανάγκες, για να συζητούνται τα θέματα που συνδέονται με τις ιδιαίτερες ευθύνες τις οποίες συνυπέχουν οι υπουργοί των ΚΜΖΕ όσον αφορά το ενιαίο νόμισμα, εξυπακουομένου ότι έχουν τις ευθύνες αυτές εξαιτίας της αποκλειστικής αρμοδιότητάς τους σε εθνικό επίπεδο».Και το ΔΕΕ έκλεισε επισημαίνοντας ότι «η Ευρωομάδα δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει κυρώσεις για την αθέτηση των πολιτικών συμφωνιών που συνάπτονται στο πλαίσιό της».

Επομένως το Eurogroup είναι ένας κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος, όπου οι υπουργοί απλά διαβουλεύονται, συζητούν δημοκρατικά, προσπαθούν να πείσουν ο ένας τον άλλον, η πειθώς είναι το βασικό τους μέσο για την επίτευξη όμως άτυπων αποφάσεων πολιτικού χαρακτήρα τις οποίες δεν έχουν δήθεν καμία αρμοδιότητα και εξουσία να επιβάλλουν στα κράτη και στους πολίτες!!! Αυτό θα πει αντικειμενική δικαστικήανάλυση της πραγματικής κατάστασης!!!

Λευκή περιστερά λοιπόν το Eurogroup. Ούτε πιέσεις ούτε εκβιασμοί. Σκέτη εκκλησία!!!  Παιδιά από σπίτι με καλή ανατροφή και καλούς τρόπους τα μέλη του.

Βέβαια τα όσα διατείνονται το ΔΕΕ και ο Γενικός του Εισαγγελέας δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αναρωτιέται κανείς αν ζουν  πραγματικά σ΄ αυτόν τον κόσμο ή σε κάποια γυάλα εικονικής πραγματικότητας στο plateauτου Kirchbergστο Λουξεμβούργο. Γιατί πως αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι «το αποτέλεσμα των συζητήσεων εντός της Ευρωομάδας πρέπει να είναι πραγματικά προϊόν συναίνεσης», ενώ γνωρίζουμε τις ανά καιρούς καταγγελίες για εκβιασμούς εκ μέρους του Eurogroup προκειμένου να περάσουν οι πολιτικές του αποφάσεις όπως στην περίπτωση του «κουρέματος» των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών;

Ενδεικτικά αναφέρουμε εν προκειμένω σε σχέση με την κυπριακή κρίση ορισμένα πρωτοσέλιδα εφημερίδων όπως «CypriotpresidentsayshewasforcedtoacceptEUbailout», (euroactiv.com 18/3/2013), ή «Cyprussaysnotoblackmail» (Εuronews 31/3/2020).  Και όχι μόνο σε σχέση με την Κύπρο αλλά και σε σχέση με την Ελλάδα αναφέροντας όλως ενδεικτικά ως παράδειγμα το δημοσίευμα με τίτλο «Εκβιασμός από τρόικα σε Ελλάδα. Πάρτε  μέτρα 4 δις ευρώ αλλιώς χρεοκοπείτε» (iefimerida 27/7/2012).

Είναι άραγε αυτό «οικειοθελής σεβασμός των κοινών θέσεων»; Και μπορούν άραγε να μας πουν μια περίπτωση υπουργού οικονομικών κράτους σε μνημόνιο που τόλμησε να αποστασιοποιηθεί «στα ενωσιακά, εθνικά ή διακυβερνητικά όργανα λήψης αποφάσεων, από τις πολιτικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν εντός της Ευρωομάδας;».

Βεβαίως το άκρον άωτον των δικανικών σκέψεων είναι τόσο ο ισχυρισμός του Γενικού Εισαγγελέα ότι δήθεν η Ευρωομάδα «δεν διαθέτει δικές της αρμοδιότητες, αλλά και δεν έχει οποιαδήποτε εξουσία επιβολής κυρώσεων» όσο και η απόφαση του ΔΕΕ ότι δήθεν η Ευρωομάδα«δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει κυρώσεις για την αθέτηση των πολιτικών συμφωνιών που συνάπτονται στο πλαίσιό της»!!! Και όλα αυτά όταν είναι παγκοίνως γνωστό στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι ακόμη και η μικρή απόκλιση από τις δρακόντειες αποφάσεις τουEurogroupτο οδηγεί σε απειλές για διακοπή της δανειοδότησης των κρατών που βρίσκονται σε μνημόνιο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πτωχεύσουν. Αυτό το ζήσαμε στην Ελλάδα, το έζησαν και στην Κύπρο όπως φαίνεται και από τους πηχυαίους τίτλους των ΜΜΕ της εποχής που μεταξύ άλλων ανέγραφαν:  «Κυπριακό κούρεμα ο εκβιασμός αντικατέστησε την αλληλεγγύη» (tvxs 19/3/2013), «Σκληραίνει ο εκβιασμός. Δεχθείτε το κούρεμα ή βγείτε από το ευρώ λένε οι Ευρωπαίοι» (newmoney 21/3/2013), «Εκβιάζουν τη χώρα με κούρεμα καταθέσεων ή χρεοκοπία» (Taxheaven.gr 21/3/2013), «Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί σε όλα τα επίπεδα»(Ριζοσπάστης 22/3/2013).Αντίστοιχαδημοσιεύματακαιστονξένοτύποόπως «Blackmail has replaced solidarity» (voxeurop 18/3/2013), «IMF Eurogroup blackmailed Cyprus over bailout terms» (digitaljournal.com 17/3/2013), «Cyprus bailout: how Nicos walked straight into a German sucker punch» (The Guardian 18/3/2013).

Τελικά όμως τι γίνεται με την τρόικα; Αφού το Eurogroupδεν έχει δήθεν καμία ευθύνη για το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων μήπως υπάρχουν ευθύνες για την τρόικα;

ΟΧΙ αποφάνθηκε το ΔΕΕ καθώς  «τα καθήκοντα τα οποία ανατίθενται στην Επιτροπή και στην ΕΚΤ στο πλαίσιο της Συνθήκης για τον ΕΜΣ (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας)δεν συνεπάγονται καμία δική τους εξουσία λήψης αποφάσεων, οι δε δραστηριότητες που ασκούν τα δύο αυτά θεσμικά όργανα στο πλαίσιο της ίδιας Συνθήκης δεσμεύουν αποκλειστικώς τον ΕΜΣ» και επομένως οι πράξεις του ΕΜΣ «δεν ήταν καταλογιστέες στην Επιτροπή και στην ΕΚΤ».

Μετά από όλα αυτά θα διερωτάσθε ευλόγως τις πταίει για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο.

Μα είναι προφανές η Κύπρος!!!

Έτσι το ΔΕΕ αφού αποφάνθηκε σύμφωνα με τα παραπάνω ότι το Eurogroup  δεν μπορεί να εναχθεί δικαστικά και ότι η Κομισιόν και η ΕΚΤ για τους παραπάνω λόγους δεν είχαν ευθύνη τελικά με την σκέψη 214 αποφάνθηκε ότι η απόφαση του Συμβουλίου 2013/236 που «απαιτούσε από την Κυπριακή Δημοκρατία να διατηρήσει σε ισχύ ή να συνεχίσει να εφαρμόζει το μέτρο της μετατροπής σε μετοχές των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, εντούτοις άφηνε στις κυπριακές αρχές σημαντικό περιθώριο εκτίμησης όσον αφορά τον καθορισμό των ειδικών όρων της μετατροπής αυτής. Κατά συνέπεια η ζημία που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν οι αναιρεσείοντες λόγω της μετατροπής αυτής δεν απορρέει, εν πάση περιπτώσει, από την εν λόγω διάταξη, αλλά από τα μέτρα εφαρμογής που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή την ίδια αυτή μετατροπή»!!!

Επομένως αν υπάρχει ζημία στους ενάγοντες τότε αυτή οφείλεται στην ίδια την Κύπρο.

Μετά ταύτα το ΔΕΕ αφού έκανε δεκτές τις αναιρέσεις του Συμβουλίου στη συνέχεια απέρριψε ως απαράδεκτες τις αγωγές που ασκήθηκαν πρωτοδίκως κατά της Ευρωομάδας. Επιπλέον απέρριψε και τις αναιρέσεις των ιδιωτών κυπρίων καταθετών.

 

Καταπληκτικό happyendγια το Eurogroupκαι την τρόικα και πλήρης δικαίωση της Ευρώπης των Τραπεζών σε βάρος των κρατών, των πολιτών και των καταθετών.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να ξαναγίνει σοβαρό κόμμα – Νέο προσκλητήριο σε όσους «απογοητεύτηκαν»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…

4 hours ago

Κουτσούμπας: «Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει, έχουμε πρόγραμμα εξουσίας»

«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…

4 hours ago

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…

4 hours ago

Καταγγελία Ευτύχη Δημαλάκη για παράνομη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικής Εταιρείας στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου

Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…

4 hours ago

Οι “Onirama” ξεσήκωσαν το κέντρο της Χανιώτικης Αγοράς και έκλεισαν δυναμικά τις εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Χανίων «Χριστούγεννα Μουσικά στη Χανιώτικη Αγορά»

Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…

4 hours ago

Τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος οι περιοχές με τα περισσότερα τροχαία στη χώρα μας – H Κρήτη μέσα στις στις πέντε χειρότερες περιοχές της Ευρώπης

Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…

4 hours ago

This website uses cookies.