Η Άρση βαρών είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό άθλημα. Αφοσίωση, δύναμη, κατάλληλη σωματική δομή και εκρηκτικότητα είναι απαραίτητα χαρκτηριστικά που πρέπει να διαθέτει κάθε αθλητής. για το άθλημα αυτό που από την αρχαιότητα συμβόλιζε την δύναμη και σωματική ομορφιά. Στη Σαντορίνη έχει βρεθεί μια ογκώδης πέτρα βάρους 480 κιλών που επάνω της είχε χαραγμένη την πληροφορία ότι ο αθλητής Εύμαστας, γιος του Κριτόβουλου, τη σήκωσε από το έδαφος. Η Άρση Βαρών,πέρα από σωματική και μυική δύναμη, σήμερα, έχει πλέον ξεφύγει από το σημείο εκείνο όπου ένας δυνατός άντρας ή γυναίκα σηκώνει μια βαριά πέτρα από το έδαφος και αναγράφεται σε μία πλάκα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους. Ενώ στην ουσία, ο πυρήνας του αθλήματος παράμενει ίδιος πλέον αποτελεί αναγνωρισμένο ολυμπιακό άθλημα και η εκπαίδευση που ακολουθείται από τα μεγαλύτερα προπονητικά κέντρα στον κόσμο είναι ακόμα πιο απαιτητική απ’ ό,τι πριν από λίγα χρόνια.
Κείμενο / Φωτογραφίες: Νίκος Ν. Αγγελάκης
Οι πιο πρόσφατες πρακτικές του αθλήματος απαιτούν πολλές και σκληρές προπονήσεις. Σύμφωνα με το νέο σύστημα εννέα προπονήσεις πρέπει να ολοκληρώνει ο αθλητής μέσα στη βδομάδα μέσα σε έξι μέρες. Τρεις πρωινές και έξι απογευματινές. Πέρα από το εξαντλητικό και ιδιαίτερα απαιτητικό προπονητικό πρόγραμμα, μία σειρά εξιδεικευμένων ιατρών, φυσικοθεραπευτών, γυμναστών, διατροφολόγων και άλλων ειδικοτήτων παρακολουθεί τους αθλητές ώστε να μπορέσουν απροβλημάτιστα να επικεντρωθούν στο άθλημά τους και να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Η Άρση Βαρών είναι ενα άθλημα που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση αν ο αθλητής θέλει να είναι ανταγωνιστικός. Η κίνηση της άρσης βαρών δεν θεωρείται φυσική για το ανθρώπινο σώμα. Δεν έχουμε κατασκευαστεί για να σηκώνουμε τέτοια βάρη. Το ανθρώπινο σώμα, παρόλο που διαθέτει την ικανότητα να σηκώνει βάρη, δεν είναι απαραίτητη συνθήκη και ανάγκη για την επιβίωσή μας. Μπορει να το κάνει αλλά χρειάζεται τεχνική και δύναμη. Γι αυτό τον λόγο ο αθλητής πρέπει διαρκώς να γυμνάζει τους μυες του ώστε να συνηθίζουν και να “απομνημονεύουν” την απαιραίτητη τεχνική που ακολουθείται σε σχέση με το βάρος που σηκώνεται αλλά και με την ισορροπία του κορμού του σώματος καθ’όσο διαρκεί η προσπάθεια αλλά και την έκρηξη της απότομης, βίαιης κίνησης. Ο μυς πρεπει να γυμνάζεται πάνω στην εκρηκτικότητα μίας απότομης κίνησης και όχι σε μία γραμμική κίνηση άρσης όπως σε ένα μηχάνημα γυμναστηρίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, αθλητές του στίβου (ιδίως όσοι ασχολούνται με το άλμα σε μήκος, όπου απαιτείται έκρηξη στην κίνησή τους) να προτιμούν για ενδυνάμωση να ασχολούνται με την άρση βαρών αντί για τα συμβατικά όργανα ενός γυμναστηρίου.
Αυτά βέβαια συμβαίνουν σε μεγάλα και οργανωμένα προπονητικά κέντρα όπου χρήματα δαπανούνται ώστε να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Στα Χανιά; Μία πόλη με μεγάλη ιστορία στην άρση βαρών που έχει αναδείξει μεγάλα και πολλά ταλέντα στην εθνική ομάδα η κατάσταση σήμερα δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο διαφορετική από την άρση βαρών σαν άθλημα σε όλη την Ελλάδα. Με την Εθνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών σχεδόν διαλυμμένη οικονομικά και με την χώρα σε μία κατάσταση οικονομικής κρίσης να έχει χτυπήσει βαθύτερα κοινωνικά στρώματα, λογικό αποτέλεσμα είναι ο αθλητισμός να δεχτεί σημαντικά χτυπήματα, και βέβαια και ο χώρος της άρσης βαρών, ο οποίος να σημειώσουμε συγκαταλέγεται στους καλύτερους του κόσμου.
Υποχρηματοδοτούμενη, παρατημένη και σχεδόν ξεχασμένη σήμερα, η άρση βαρών επαφύεται στην τρέλα ή στην αγάπη που δείχνουν για το άθλημα ορισμένοι άνθρωποι που φροντίζουν να προπονούν με όσα λιγοστά εφόδια υλικά και ψυχικά τους έχουν απομείνει τις επόμενες γενιές. Συνάντησα τον Μιχάλη Τζαμπαζάκη, προπονητή της άρσης βαρών στον Κύδωνα για να μας μιλήσει για την κατάσταση σήμερα, έχοντας από πριν μία γενικότερη εικόνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το άθλημα.
Μιλήσαμε για την ιστορία της άρσης βαρών στα Χανιά, για την μεγάλη παράδοση της. Μεγάλα ονόματα που έχουν περάσει από το άθλημα όπως οι Παναγιωτάκης Γιώργος, Σφακιανάκης Χαράλαμπος, Κλωθάκης Νίκος, Σαρρής Κώστας, Αποστολάκης Χρήστος, Δασκαλάκης Χρήστος και άλλοι. Ουσιαστικά πρωτοπόροι του αθλήματος στην πόλη μας, στην χρυσή δεκαετία του ‘80 για το άθλημα στα Χανιά, όταν σχεδόν όλη η εθνική ομάδα αποτελούταν από αθλητές του Κύδωνα. Άνθρωποι που διέθεταν την κρητική τρέλα και ξεφύτρωσαν σαν αγριόχορτα και που διαμόρφωσαν τον δρόμο στον οποίο βάδισαν οι συνεχιστές τους στην άρση βαρών στα Χανιά.
Σήμερα οι προπονήσεις πραγματοποιούνται στο κλειστό γυμναστήριο Κλαδισού, όπου η ομάδα της άρσης βαρών, μοιράζεται την ίδια αίθουσα με την Zumba και αυτό επιτεύχθηκε μετά από προσπάθειες των αθλητών, προπονητών και ιθυνόντων αφού στην αρχή τους είχε αφαιρεθεί σχεδόν όλος ο χώρος που διέθεταν για χάρην της Zumba με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από τραυματισμούς και ατυχήματα. Οι μπάρες και τα δισκόβαρα είναι παλιά, χορηγοί ανύπαρκτοι, χρηματοδοτήσεις μηδαμινές, εγκαταστάσεις απλά οι υποτυπώδεις, τα ελάχιστα και μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Αυτό που υπάρχει όμως είναι το ανθρώπινο δυναμικό, η όρεξη για δουλειά και νέοι αθλητές που αγαπούν το άθλημα.
Το 2004 ουσιαστικά ήταν η τελευταία χρονιά για την ντριμ τιμ και την χρυσή εποχή της Άρσης Βαρών στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που ο Πύρρος Δήμας, – συμμετέχοντας στην τελευταία ολυμπιακή διοργάνωση και λίγο πριν κλείσει την αθλητική του σταδιοδρομία – φοράει το χάλκινο μετάλλιο και χειροκροτείται από το κοινό σταματώντας για 8 ολόκληρα λεπτά την απονομή των υπόλοιπων μεταλλίων, μέχρι το σήμερα, όπου αθλητές ολυμπιακού αθλήματος προπονούνται στα Χανιά σε αίθουσες που μοιράζονται με σχολές μουσικής αερόβιας γυμναστικής
url=https://youtu.be/SV08PP2q628?t=3m48sΣτις φωτογραφίες οι νέοι αθλητές της Άρσης Βαρών του Κύδων, άλλοι με πολλά χρόνια εμπειρίας και άλλοι με μόλις 1-2 μήνες στο άθλημα προτοιμάζονται για τους αγώνες της 1ης Φάσης του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στα Χανιά το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 11.30 το πρωί στο κλειστό Γυμναστήριο. Οι προκριματικοί, για πρώτη φορά θα είναι όλων των ηλικιακών κατηγοριών αφού λόγω οικονομικής δυσχέρειας δεν υπάρχει η δυνατότητα να χωριστούν οι προκριματικοί σε διαφορετικές ημέρες ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία (παίδες έως 17 ετών, έφηβοι έως 20 ετών, νέοι άνδρες έως 23 ετών και άντρες από 23 και πάνω). Για τους προκριματικούς συμμετοχή έχουν δηλώσεις 28 αθλητές του Κύδων και 18 του Αθλητικού Συλλόγου Ελ. Βενιζέλος ενώ αναμένονται διακρίσεις για τους Χανιώτες αθλητές, οι οποίοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες βρίσκονται και προπονούνται καταφέρνουν, λόγω της αγάπης και αφοσίωσης που δείχνουν στο άθλημα της Άρσης Βαρών να διαθέτουν υψηλό αγωνιστικό επίπεδο με διακρίσεις και στο παρελθόν σε άλλους αγώνες.Οι προκριθέντες θα αγωνιστούν στο πανελλήνιο που θα διεξαχθεί 10 και 11 Μαΐου στα Οινόφυτα.
Μέγεθος 3,9 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ είχε η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε την Κυριακή στα…
Σοκ και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η καταγγελία για περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας εις βάρος της φωτορεπόρτερ…
Ένα ακούσιο αλλά χιουμοριστικό περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν…
Σημαντικό ορόσημο για το εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης αποτελεί η ολοκλήρωση, την περασμένη εβδομάδα της κατασκευής…
Συνελήφθη και δεύτερος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα του Σαββάτου, η πρώην σύζυγός του…
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για κακοκαιρία τη Δευτέρα και την Τρίτη, παραμονή Χριστουγέννων.…
This website uses cookies.