Τέλη Ιουλίου έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, τρυγιέται μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες σταφυλιού που καλλιεργείται ακόμα, κυρίως από παραδοσιακούς αμπελουργούς, το Λιάτικο σταφύλι. Αποκλειστικά κρητικό σταφύλι, το Λιάτικο, θεωρείται ως μία από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες.
Από την ποικιλία Λιάτικο παράγονται κρασιά Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος, τα ξηρά και γλυκά «Σητεία», και τα γλυκά «Δαφνές», καθώς και ορισμένοι τοπικοί οίνοι, σε ανάμειξη με άλλες ποικιλίες (Ηρακλειώτικος, Κρητικός, Λασηθιώτικος).
Ήταν η βασική ποικιλία για την παραγωγή του Βυζαντινού οίνου Μαλβαζία. Το Λιάτικο είναι ποικιλία με υψηλές οινοπνευματώδεις δυνατότητες, της οποίας τα έξοχα χαρακτηριστικά αναδεικνύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού ωριμάσει επαρκώς. Δίνει ερυθρά ξηρά κρασιά υψηλόβαθμα, αρωματικά, μέτριας οξύτητας, που όμως υστερούν σε χρώμα, καθώς και θαυμάσια γλυκά κρασιά.
Η παραθαλάσια περιοχή του Καβουσίου ανατολικά του κόλπου του Μεραμβέλλου, η περιοχή του Μόχλους, τα Μέσα Μουλιανά, ο Αγριλός στη Σητεία, είναι οι πρώτες περιοχές που τρυγιέται αυτή η ποικιλία.
Ο Γιώργος Αθενάκης, παραδοσιακός αμπελοκαλλιεργητής στο Καβούσι Ιεράπετρας, και ένας από αυτούς που συνεχίζουν να καλλιεργούν αυτή την ποικιλία, τρύγησε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου το αμπέλι του. Ο τρύγος έγινε με τον παραδοσιακό τρόπο, με την διαφορά ότι τις ξύλινες κόφες αντικατέστησαν οι πλαστικές κλούβες. Τα ώριμα σταφύλια μεταφέρθηκαν στο πατητήρι, στην αποθήκη του κτήματος, και στην συνέχεια το μηχάνημα σύνθλιψης σταφυλιών και διαχωρισμού των τσάμπουρων από τις ρόγες, αντικατέστησε το παραδοσιακό πάτημα με τα πόδια.
“Αυτό το αμπέλι παράγει το ντόπιο Λιάτικο κρασί. Το φύτεψε ο πατέρας μου, που γνώριζε πολύ καλά την καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας, πριν από είκοσι χρόνια. Ο μούστος του μετρήθηκε στους 13,5 βαθμούς. Παλιότερα τα Λιάτικα σταφύλια τα τρυγούσαν μέχρι το τέλος Ιουλίου και τα άπλωναν στον ήλιο να «λιαστούν» για μια εβδομάδα. Εγώ τα άφησα να ωριμάσουν και τα τρύγησα τώρα τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Για να παραχθεί καλό κρασί χρειάζονται χώροι με χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.
Ο μούστος πρέπει να αποθηκευτεί σε βαρέλια και χώρους που ψύχονται. Άλλοι αμπελοκαλλιεργητές μεταφέρουν τον μούστο σε ορεινά μέρη που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές αυτή την περίοδο. Πολλοί καλλιεργητές δεν παίρνουν κρασί και προτιμούν να πατήσουν τα σταφύλια, και να τα βάλουν «σύγκρασα» για να βγάλουν εξαιρετική ρακή. Το επόμενο κόψιμο σταφυλιών θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου από αμπέλια που βρίσκονται ψηλά στα 800 μέτρα υψόμετρο, στην περιοχή Τσαμάντη του ορεινού όγκου της Θρυπτής”.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…
Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…
Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…
This website uses cookies.