11.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Άσπροι instagram influencers, βάφουν τα πρόσωπά τους μαύρα σε συμπαράσταση στον αγώνα των μαύρων – Έντονες αντιδράσεις

Ημερομηνία:

Influencers, αυτή η μάστιγα…

Καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του George Floyd στη Μινεσότα, κάποιοι από τους ψηφιακούς “διαδηλωτές” δέχθηκαν τα πυρά πολλών πολιτών επειδή έβαψαν τα πρόσωπά τους μαύρα για να στηρίξουν τον αγώνα “Black Lives Matter”.

Άσπροι instagram influencers από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή δέχθηκαν κριτική επειδή σκούρυναν το χρώμα του δέρματός τους χρησιμοποιώντας μέικ απ για να μοιάσουν στους τόνους του χρώματος των μαύρων ανθρώπων ποστάρωντας φωτογραφίες του για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο ρατσισμό.

Μία ανάρτηση από την καλλιτέχνη Souhila Ben Lachhab στο Instagram στην οποία το μισό της πρόσωπο ήταν μαυρισμένο έγινε viral την προηγούμενη βδομάδα. Το μήνυμα που συνόδευε τη φωτογραφία ήταν ακόμη πιο προβληματικό:

“Δε σημαίνει ότι επειδή είμαστε μαύροι απ’ έξω ότι είμαστε μαύροι και από μέσα. Οι ρατσιστές είναι αυτοί που έχουν πραγματικά μαύρες καρδιές. Είναι μαύροι μέσα τους, αλλά δεν το ξέρουν”.

Όμως, δεν ήταν η μόνη. Η τραγουδίστρια Tania Saleh από το Λίβανο θεώρησε σκόπιμο και αυτή να βάψει το πρόσωπό της μαύρο και να κάνει τα μαλλιά της σαν αφρικάνα συνοδεύοντας την εικόνα αυτή με τη λεζάντα: “Εύχομαι να ήμουνα μαύρη”.

Η τραγουδίστρια εξήγησε ότι το έκανε αυτό επειδή “όλα τα είδωλά μου στη μουσική και στο χωρό είναι μαύροι, όλοι οι αθλητές που σέβομαι είναι μαύρο, ακόμη και ο Μπιλάλ, ο πρώτος μουεζίν στο Ισλάμ ήταν μαύρος. Αγαπώ την κουλτούρα και σέβομαι την τέχνη τους, είναι τόσο απλό. Σε αυτό τον τρελό κόσμο που ζούμε, θα ήταν καλύτερο να μην υποστηρίζεις καμία πολιτική κίνηση από εδώ και στο εξής”.

Να σημειώσουμε ότι το αποκαλούμενο “blackface” ήταν μία πρακτική που χρησιμοποιούσαν ηθοποιοί σε πολλές χώρες κυρίως στην Αγγλία, στις ΗΠΑ και στο Βέλγιο. Μία περίοδο ήταν τόσο συνηθισμένο ώστε να το χρησιμοποιούν και πολλοί γνωστοί ηθοποιοί. Και στην Ελλάδα.

“Πώς μπορείς να μιλάς για ένα θέμα για το οποίο γνωρίζεις τόσο λίγα; Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι για έναν αγώνα, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ενημερωθείς για αυτόν”, αναφέρει ο Πολωνός καλλιτέχνης Saintbrush.

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι πολλοί οπαδοί αυτών των διάσημων καλλιτεχνών άσκησαν έντονη κριτική με αρκετούς καλλιτέχνες να αρνούνται να κατεβάσουν τις εικόνες παρά το “μίσος” που λάμβαναν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ