ΚΟΣΜΟΣ

Άσπροι instagram influencers, βάφουν τα πρόσωπά τους μαύρα σε συμπαράσταση στον αγώνα των μαύρων – Έντονες αντιδράσεις

Influencers, αυτή η μάστιγα…

Καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του George Floyd στη Μινεσότα, κάποιοι από τους ψηφιακούς “διαδηλωτές” δέχθηκαν τα πυρά πολλών πολιτών επειδή έβαψαν τα πρόσωπά τους μαύρα για να στηρίξουν τον αγώνα “Black Lives Matter”.

Άσπροι instagram influencers από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή δέχθηκαν κριτική επειδή σκούρυναν το χρώμα του δέρματός τους χρησιμοποιώντας μέικ απ για να μοιάσουν στους τόνους του χρώματος των μαύρων ανθρώπων ποστάρωντας φωτογραφίες του για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο ρατσισμό.

Μία ανάρτηση από την καλλιτέχνη Souhila Ben Lachhab στο Instagram στην οποία το μισό της πρόσωπο ήταν μαυρισμένο έγινε viral την προηγούμενη βδομάδα. Το μήνυμα που συνόδευε τη φωτογραφία ήταν ακόμη πιο προβληματικό:

“Δε σημαίνει ότι επειδή είμαστε μαύροι απ’ έξω ότι είμαστε μαύροι και από μέσα. Οι ρατσιστές είναι αυτοί που έχουν πραγματικά μαύρες καρδιές. Είναι μαύροι μέσα τους, αλλά δεν το ξέρουν”.

Όμως, δεν ήταν η μόνη. Η τραγουδίστρια Tania Saleh από το Λίβανο θεώρησε σκόπιμο και αυτή να βάψει το πρόσωπό της μαύρο και να κάνει τα μαλλιά της σαν αφρικάνα συνοδεύοντας την εικόνα αυτή με τη λεζάντα: “Εύχομαι να ήμουνα μαύρη”.

Η τραγουδίστρια εξήγησε ότι το έκανε αυτό επειδή “όλα τα είδωλά μου στη μουσική και στο χωρό είναι μαύροι, όλοι οι αθλητές που σέβομαι είναι μαύρο, ακόμη και ο Μπιλάλ, ο πρώτος μουεζίν στο Ισλάμ ήταν μαύρος. Αγαπώ την κουλτούρα και σέβομαι την τέχνη τους, είναι τόσο απλό. Σε αυτό τον τρελό κόσμο που ζούμε, θα ήταν καλύτερο να μην υποστηρίζεις καμία πολιτική κίνηση από εδώ και στο εξής”.

Να σημειώσουμε ότι το αποκαλούμενο “blackface” ήταν μία πρακτική που χρησιμοποιούσαν ηθοποιοί σε πολλές χώρες κυρίως στην Αγγλία, στις ΗΠΑ και στο Βέλγιο. Μία περίοδο ήταν τόσο συνηθισμένο ώστε να το χρησιμοποιούν και πολλοί γνωστοί ηθοποιοί. Και στην Ελλάδα.

“Πώς μπορείς να μιλάς για ένα θέμα για το οποίο γνωρίζεις τόσο λίγα; Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι για έναν αγώνα, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ενημερωθείς για αυτόν”, αναφέρει ο Πολωνός καλλιτέχνης Saintbrush.

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι πολλοί οπαδοί αυτών των διάσημων καλλιτεχνών άσκησαν έντονη κριτική με αρκετούς καλλιτέχνες να αρνούνται να κατεβάσουν τις εικόνες παρά το “μίσος” που λάμβαναν.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η θεωρία με το Interstellar που έχει «τρελάνει» το ίντερνετ – Αν ισχύει, τότε μιλάμε για άλλη ταινία

Σήκωσε το χέρι αν συμφωνείς μαζί μας πως το Interstellar δεν είναι απλώς μια από…

26 mins ago

Ανήλικες έδωσαν ραντεβού και ξυλοκόπησαν άγρια 13χρονο κορίτσι

Άλλο ένα σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων ήρθε στο «φως» από τη Θεσσαλονίκη και αφορά ένα 13χρονο κορίτσι, που…

32 mins ago

Ηράκλειο: Στη φυλακή όλα τα αδέλφια για το κύκλωμα κοκαΐνης

Πανδαιμόνιο επικράτησε το απόγευμα της Kυριακής στα δικαστήρια Hρακλείου όπου ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των 11…

1 hour ago

Αυστηροποιημένος και με τσουχτερά πρόστιμα ο νέος ΚΟΚ: Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών για θάνατο ανθρώπου – Με κράνος τα πατίνια

Στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων θέλει να συμβάλει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) που θα μπει…

2 hours ago

Ηράκλειο: Ζωντάνεψαν οι μνήμες για τον παπά – Γιάννη των Φτωχών

Σε κλίμα συγκίνησης ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες για την προσωπικότητα και το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο του…

2 hours ago

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 14χρονος που έκανε παρκούρ και έπεσε από ύψος 12 μέτρων

Τη δική του μάχη δίνει διασωληνωμένος ο 14χρονος ο οποίος έκανε παρκούρ στον Εύοσμο της…

2 hours ago

This website uses cookies.