Άστεγος, πέθανε από το κρύο σε παγκάκι στα Χανιά

Θλίψη και οργή για το τραγικό συμβάν

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία των Χανίων αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα από την είδηση ότι το Σάββατο, ένας άστεγος άντρας, 62 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή σε παγκάκι στην κεντρική πλατεία της πόλης, καταβεβλημένος από το κρύο και την ανέχεια.

Το άψυχο κορμί του 62χρονου, εντόπισε στις 8:20 το βράδυ ένας άντρας που διατηρεί περίπτερο στην πλ. Δημοτικής Αγοράς, και ειδοποίησε με το κινητό του τις αρχές.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο, παρέλαβε τον άντρα και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Χανίων, για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Όπως είχε δημοσιεύσει από το βράδυ του Σαββάτου το Flashnews.gr, ο 62χρονος δεν έφερε κάποιο τραύμα ή ενδείξεις ότι το συμβάν προέρχεται από εγκληματική ενέργεια και θεωρείται πια  βέβαιο ότι ο θάνατός του προήλθε από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο αστέγου από το κρύο και τις κακουχίες στα Χανιά αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα μπροστά στο παγκάκι που ξεψύχησε ο 62χρονος

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες αφότου έγινε ευρέως γνωστό το θλιβερό περιστατικό, πολίτες αποφάσισαν και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, δίπλα στο δέντρο και την “περικαλή” φάτνη, μπροστά στο παγκάκι που άφησε την τελευταία του πνοή, ο άτυχος άνδρας.

Οργή και θλίψη στην τοπική κοινωνία

Αντιδράσεις για την ολιγωρία, πολιτών και πολιτείας, έχουν εκφραστεί και μέσα από το διαδίκτυο με σχόλια και παρατηρήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μέσα από σχόλια που έφτασαν στο Flashnews.gr

«Μπράβο μας !! μπράβο στους Χανιώτες μπράβο … αναρωτιέμαι στους πόσους νεκρούς σταματάμε να αδιαφορούμε και υποκριτικά να βοηθούμε??, αναφέρει μεταξύ όλων το πρώτο σχόλιο αναγνώστη

ενώ σε άλλο σχόλιο εκφράζεται η ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων, που το τελευταίο διάστημα, σε πανελλαδικό επίπεδο, παίρνει τρομακτικές διαστάσεις.

“Τόσα άδεια κτίρια στην πόλη μας!!! Δεν περισσεύει κανένα γι’ αυτούς που πεθαίνουν από το κρύο!!! Ντροπή στην πολιτεία και στην κοινωνία μας που αναλώνεται σε συζητήσεις και απραγματοποίητα “σχέδια πρόνοια;”!!!”

“Αυτός ο άνθρωπος πέθανε από τη περηφάνια του καθώς ποτέ δεν ζητιάνευε ούτε ζήτησε κάτι παραπάνω από αυτό που αξίζει σε κάθε άνθρωπο για να ζήσει αξιοπρεπώς. Αυτός ο άνθρωπος πέθανε από το κρύο από την πείνα και από την εξαθλίωση. Και όμως τους προσπερνάμε όλους αυτούς τους ανθρώπους λες και είναι ζώα. Αυτό είναι ένα καμπανάκι σε όλους μας και ίσως περισσότερο στους τοπικούς άρχοντες. Είναι κρίμα και άδικο τέτοια περιστατικά να συμβαίνουν το 2012. Ας μας προβληματίσει όλους αυτό το γεγονός και τον καθένα ξεχωριστά”, σημειώνει επισκέπτης του Flashnews.gr

Το βέβαιο είναι το τραγικό συμβάν χτυπάει καμπανάκι στους φορείς της τοπικής κοινωνίας αλλά και στους πολίτες της, να δουν κατάματα το πρόβλημα και να κινητοποιηθούν για την αντιμετώπισή του

Το παραπάνω ρεπορτάζ είναι από το Flashnews. Εν τω μεταξύ συνεχίζουν να εκδίδονται ανακοινώσεις και ψηφίσματα για το θάνατο του άστεγου τα οποία παραθέτουμε σε χρονολογική σειρά:

“Οι τοπικοί παράγοντες τάζουν και οι άνθρωποι πεθαίνουν”
Ανακοίνωση εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων

Λίγο μετά την έλευση του 2012, στην Ελλάδα του χρέους, των μνημονίων, του ΔΝΤ, της πραξικοπηματικής συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ και των εκβιαστικών μονόδρομων της ΕΕ/ ΟΝΕ, η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση αποτελούν πλέον εφιαλτική πραγματικότητα ή προοπτική για τον λαό. Φαινόμενα που δημιουργούνται και ολοένα εντείνονται καθώς η νέα έλευση της τρόικας σημαίνει ακόμα περισσότερα μέτρα για τον εργαζόμενους. Χθες στα Χανιά είχαμε τον πρώτο νεκρό άστεγο λόγω κακών συνθηκών διαβίωσης.

Μόνο θυμό και οργή μας προκάλεσε η είδηση αυτή. Θυμό γιατί η κυβερνητική πολιτική θεωρεί “μονόδρομο” τα μέτρα την στιγμή που αυτά πλέον βουλιάζουν την ελληνική κοινωνία στην καταστροφή, και οργή απέναντι στην συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» τους κονδυλοφόρους τους αλλά και τους τοπικούς παράγοντες.

Τους δημάρχους και περιφερειακούς συμβούλους του ΠΑΣΟΚ που όπου σταθούν κι όπου βρεθούν τάζουν ότι με την κρουαζιέρα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο νομός Χανίων θα γίνει μια μικρή νησίδα σωτηρίας απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που το κόμμα τους σχεδίασε και εφάρμοσε! Οργανώνουν φιέστες την στιγμή που στα παγκάκια των Χανίων πεθαίνουν άστεγοι,  κι ενώ ο αριθμός των ατόμων που τρέφονται από τα συσσίτια αυξάνονται ολοένα και περισσότερο!
Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, όσο πιο γρήγορα πέσει τόσο το καλύτερο για τους εργαζόμενους και το λαό.

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών: Βρέθηκε νεκρός άστεγος σε παγκάκι στα Χανιά

Νεκρός βρέθηκε, σε ένα παγκάκι στην πλατεία  Δημοτικής αγοράς στο κέντρο των Χανίων ένας άστεγος άντρας.

Το άψυχο κορμί του 60χρονου, εντόπισε ένας περαστικός που ειδοποίησε στις 8:20 το βράδυ,  με το κινητό του τις αρχές.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο, παρέλαβε τον άντρα και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Χανίων, για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 60χρονος δεν έφερε κάποιο τραύμα και πιθανολογείται ότι ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια που σχετίζονται με τις κακές συνθήκες διαβίωσής του.

Στο σημείο έφτασε και η Αστυνομία για να εξετάσει το χώρο ενώ για το συμβάν, τυπικά σχηματίστηκε δικογραφία.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο αστέγου στα Χανιά που φέρνει ωστόσο στο προσκήνιο ένα πανελλαδικό πρόβλημα, όπως είναι οι συνθήκες εξαθλίωσης στις οποίες έχουν περιέλθει αρκετοί συμπολίτες μας. Παρά όμως την δραματική, λόγω της οικονομικής κρίσης, αύξησης των αστέγων σε όλη την Ελλάδα, οι αρχές δεν φαίνεται να έχουν αναπτύξει ακόμα τις απαραίτητες δομές για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

Σε νέα ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι μεταναστών σημειώνει χαρακτηριστικά:

Γιατί όσο η κυρίαρχη πολιτική εξαπλώνει τη φτώχεια θα αφήνει πίσω της όλο και περισσότερα “κοινωνικά ερείπια”, ανθρώπους που αναζητούν τροφή στα σκουπίδια και ύπνο στα παγκάκια.
Να μην τους αφήσουμε να μας κάνουν ζούγκλα.
Αντίσταση – Αυτοοργάνωση – Αλληλεγγύη. Να σταθούμε στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη. Να απαιτήσουμε από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Και η συνέλευση Χαλέπας για τον θάνατο του άστεγου

Ένας από τους πολλούς άστεγους της πόλης μας βρέθηκε νεκρός , ένα γεγονός τραγικό που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους . Η πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης οδήγησε πολλούς ανθρώπους στο δρόμο το προηγούμενο διάστημα.  Αυτά τα φαινόμενα θα αυξηθούν δραματικά και σύντομα Τα πολυνομοσχέδια τα μεσοπρόθεσμα και οι νέες δανειακές συμβάσεις θα φέρουν στο ελληνικό λαό νέα δεινά ., Το ηλεκτρικό, η θέρμανση, το νερό, η στέγη ,το φαγητό, ενώ είναι κοινωνικά αγαθά  θα τα στερηθούν πολλοί.Χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν χρήματα ούτε για τα  στοιχειώδη ενώ  η εθελοντική παράδοση σπιτιών στην εφορία  με τον μανδύα των διευκολύνσεων και των ρυθμίσεων μόνο ρίγη μας προκαλεί.
Όλοι στον δρόμο του αγώνα ,να γίνει η κάθε γειτονιά μετερίζι αντίστασης και αλληλεγγύης.

Να ανατρέψουμε την πολιτική και τις αιτίες της φτώχειας
Η Πρωτοβουλία Αντίστασης για τον θάνατο του άστεγου

Ένας συνάνθρωπος μας πέθανε νύχτα σ’ ένα παγκάκι μέσα στο κρύο. Η φτώχεια , η πείνα, η εξαθλίωση αγγίζει   όλο και περισσότερες οικογένειες και στον τόπο μας. Τα απανωτά μέτρα που μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, οι απολύσεις, τα χαράτσια , η κατάργηση της όποιας δωρεάν υγείας και περίθαλψης οδηγούν όλο και περισσότερους ανθρώπους σε συνθήκες που σύντομα ,  ο θάνατος του συνανθρώπου μας δεν θα θεωρείται μεμονωμένο γεγονός.
Η εγκάθετη κυβέρνηση Παπαδήμου και τα κόμματα που την στηρίζουν αναγγέλλουν νέα βάρβαρα μέτρα «για να σώσουν την Ελλάδα». Κατ’ εντολή της Τρόικα επιβάλλουν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας  προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του το ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο και ο λαός και η νεολαία να επιβιώνουν με ένα ξεροκόμματο.
Η κατάσταση θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, αφού έρχονται νέα χαράτσια ,αυξάνονται τα δημοτικά τέλη , οι απολύσεις και οι μειώσεις των μισθών είναι καθημερινό φαινόμενο.
Οι εργαζόμενοι , ο λαός δεν μπορεί να περιμένει να τον οδηγήσουν σε χειρότερες καταστάσεις εξαθλίωσης. Να μην αφήσουμε να φθάσουν οικογένειες  σε καταστάσεις απόγνωσης που δεν θα μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους.
Να οργανωθούμε στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς. Να βάλουμε φρένο σ’ αυτήν την πολιτική της βαρβαρότητας.
Να απαιτήσουμε :Κανένας χωρίς στέγη  -θέρμανση- νερό –φως.
Δωρεάν Υγεία περίθαλψη για όλους.
Δουλειά –αξιοπρεπή μισθό για να ζήσουμε κι όχι ψίχουλα για  να επιβιώνουμε

Και η ΝΟΔΕ Χανίων για τον θάνατο του άστεγου

Σοκ και θλίψη έχει προκαλέσει  στη Χανιώτικη κοινωνία και όχι μόνο, ο θάνατος του 62χρονου  αστέγου στα παγκάκια της δημοτικής αγοράς. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο αστέγου από κακουχίες και κρύο στην Κρήτη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η θλιβερή πρωτιά  για τα Χανιά μας θα πρέπει να μας κινητοποιήσει άμεσα όλους μας. Μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση για το πρόβλημα ζητούμε από το Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια να μεριμνήσουν για την  άμεση παροχή στέγης και τροφής σε αυτούς τους ανθρώπους. Επί πλέον κρίσιμο είναι επειδή πολλοί από αυτούς για διάφορους λόγους  δεν ζητούν ή δεν ξέρουν πως να ζητήσουν βοήθεια να μεριμνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να τους βρούν οι ίδιες πριν να είναι πολύ αργά. Η δραματική αύξηση των αστέγων πάνω από 25% μέσα σε λίγους μήνες το 2011 δεν επιτρέπει καμία ολιγωρία ούτε από την κοινωνία αλλά ούτε και από την πολιτεία.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γήρανση: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τρόπο να την επιβραδύνουν -ακόμα και να τη σταματήσουν

Επιστήμονες στη Βουδαπέστη πιστεύουν ότι κατάφεραν να «παραβιάσουν» τις διαδικασίες των οργανισμών και μπορεί να…

1 hour ago

Το πλήρες Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Νέοι χώροι, εργαστήρια, περφόρμανς και μια σημαντική συλλεκτική έκδοση ειδικά για το Φεστιβάλ

Με ένα ιδιαίτερα πλούσιο και ώριμο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει πάνω 70 θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις…

2 hours ago

Εξοχικές κατοικίες: Μεγάλη αύξηση στις κατασκευές – Οι ξένοι επιλέγουν Κρήτη

Σημαντική επιτάχυνση καταγράφουν οι κατασκευές νέων εξοχικών κατοικιών. Η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για την…

2 hours ago

Λιανεμπόριο: Στην Κρήτη η μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων

Ημάχη με την ακρίβεια είναι αυτή τη χρονική στιγμή η σημαντικότερη αποστολή της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία,…

2 hours ago

Χανιά: Την Παρασκευή το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή στον Προμαχώνα San Salvatore με συναυλία Μίλτου Πασχαλίδη

Tα Τομεακά Συμβούλια της Σπουδάζουσας και Χανίων της ΚΝΕ,καλούν το λαό και την νεολαία της…

2 hours ago

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ στη Σούδα

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο "USS Dwight D. Eisenhower" (CVN-69) αναμένεται να καταπλεύσει στη βάση της…

2 hours ago

This website uses cookies.