Παρά λίγο… 45 βαθμούς Κελσίου έδειξε το θερμόμετρο σήμερα στις Βουκολιές Χανίων, και 43,7 στην περιοχή των Αγίων Πάντων, ενώ στην Πλώρα Ηρακλείου άγγιξε τους… 43,5 βαθμούς!
Η ζέστη απίστευτη και το σκηνικό αποπνικτικό… Σύμφωνα με το meteo.gr, και στο Ακρωτήρι Χανίων είχαμε θερμοκρασίες στο… Θεό, στους 43,3 βαθμούς αλλά και στο Φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο, “σκαρφάλωσε” στους 43,2 βαθμούς Κελσίου!
Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας:
Θυμίζουμε ότι το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ για το κύμα καύσωνα που δοκιμάζει ολόκληρη τη χώρα επικαιροποιήθηκε νωρίτερα και προειδοποιεί ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημειώνονται στην ανατολική χώρα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα λόγω δυτικών καταβατικών ανέμων, κυρίως σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.
Ευτυχώς, πάντως, από αύριο ο καιρός αλλάζει και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι.
Επέλαση της αφρικανικής σκόνης
Την ίδια ώρα εκρηκτικό αναμένεται το επικίνδυνο «κοκτέιλ» καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service για την Ελλάδα θα έχουμε και πάλι επέλαση της αφρικανικής σκόνης με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια
Φαινόμενο που σε συνδυασμό με τον καύσωνα θα επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα και την καθημερινότητα των πολιτών.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service το νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα «χτυπήσει» τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.