Τι εκτιμούν οι ξένοι για τις εκλογές 2012; Διαβάστε το έγγραφο και τι σχολιάζει για τις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές 2012.
Πρόκειται για έγγραφο εσωτερικής ενημέρωσης διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού, άμεσα συνδεδεμένου με την Ελλάδα, μέσω του οποίου επιχειρείται καταγραφή της εκλογικής δυναμικής των κομμάτων στη βάση των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, με ιδιαίτερη, μάλιστα, αναφορά στην εταιρεία VPRC.
Στο κείμενο τονίζεται ιδιαίτερα το αμφίρροπο της εκλογικής αναμέτρησης σε πολιτικό χρόνο που εμφανίζεται ακόμα μακρύς, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο προεκλογικό διακύβευμα, όπως τουλάχιστον έχει τεθεί από τα κόμματα. Τέλος, επιχειρείται πρόβλεψη-εκτίμηση των μετεκλογικών συνεργασιών, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, με αξιοπρόσεκτες τις παρατηρήσεις για την επόμενη ημέρα στο πεδίο των οικονομικών εξελίξεων, αν τα κόμματα δεν καταφέρουν να συνεργαστούν για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί ακριβή μετάφραση του εγγράφου που έχουν στη διάθεσή τους τα «Επίκαιρα».
Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων και τους μέσους όρους των ποσοστών που καταγράφηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οι προβλέψεις μου για τις εκλογές 2012 είναι οι εξής:
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα μικρό προβάδισμα σε μια προεκλογική μάχη που είναι εξαιρετικά αμφίρροπη:
Η προεκλογική μάχη για την πρώτη θέση είναι σχεδόν ισόπαλη ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα μικρό προβάδισμα. Για ποιον λόγο; Πρώτον, εξακολουθεί να έχει ανοδική τάση, ενώ η ΝΔ παρέμεινε στάσιμη. Όπως μπορείτε να δείτε στον κάτωθι πίνακα με τους μέσους όρους των ποσοστών των τριών τελευταίων εβδομάδων (αλλά και στο δεύτερο συνημμένο πίνακα), τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν να αυξάνονται αυτή την εβδομάδα, ενώ της ΝΔ παρέμειναν στάσιμα.
Παρόλο που η ΝΔ εξακολουθεί να παραμένει στην πρώτη θέση, αν λάβουμε υπόψη μας το μέσο όρο των δέκα δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες για τις εκλογές 2012. Οι δύο πιο αξιόπιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων (η PublicIssue και η VPRC) δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα της τάξης του 3,5% έως 6%.
Δεύτερον, καθώς όλα τα κόμματα έχουν αρχίσει να μιλούν ολοένα και πιο έντονα για την επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης –το έκαναν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, όταν παρουσίασαν χθες τις κυβερνητικές προτάσεις τους–, μετακινούνται στο προνομιακό πεδίο συζήτησης του ΣΥΡΙΖΑ και μετατοπίζουν την εστίαση του προεκλογικού τους λόγου από τους κινδύνους εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ωστόσο, τα πράγματα είναι εξαιρετικά ρευστά και απομένουν δύο εβδομάδες μέχρι τις εκλογές.
Μια «νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις πιθανότητες να μην υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταλάβει την πρώτη θέση και εξασφαλίσει το μπόνους των 50 εδρών, το πιο πιθανόν είναι να μην υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Παρόλο που βάσει των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων ενδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει 130-135 έδρες, θα δυσκολευτεί να βρει εταίρους για να αποκτήσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εκτός αν μετριάσει τις θέσεις του, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα το κάνει. Παρουσιάζοντας σήμερα το πρόγραμμα του κόμματός του, ο Τσίπρας είπε ότι η πρώτη ενέργεια της κυβέρνησής του θα είναι να ακυρώσει του όρους του προγράμματος διάσωσης και τους εφαρμοστικούς νόμους για την υλοποίησή του.
Βάσει αυτής της ένδειξης, θα είναι δύσκολο να βρει εταίρους. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι απίθανο να δεχτούν, η Δημοκρατική Αριστερά έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή τη «σταδιακή απεμπλοκή» από το πρόγραμμα, οι Κομουνιστές ακολουθούν μοναχική πορεία, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή βρίσκονται στο αντίθετο άκρο του ιδεολογικού φάσματος. Επιπλέον, δεν είμαι πεπεισμένος ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας σε αυτό το στάδιο.
Η μη εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο στις εκλογές 2012 και μια ακόμα εκλογική μάχη θα έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις:
Η μη εξασφάλιση απόλυτης πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο και μια ακόμα εκλογική μάχη θα έχουν ως συνέπεια να υπάρξουν ακόμα πέντε με έξι εβδομάδες αβεβαιότητας σε μια κρίσιμη συγκυρία. Πρώτα απ’ όλα, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά επισφαλή θέση σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα.
Ο πρώην πρωθυπουργός Παπαδήμος έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η ρευστότητα της χώρας έχει μειωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο εξαιτίας των εκλογικών δαπανών, αλλά και εξαιτίας της κατάρρευσης των εσόδων λόγω της αβεβαιότητας, ενώ σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες είναι πιθανόν το υπουργείο Οικονομικών να αντλήσει 2 δις από το λογαριασμό του HFSHπροκειμένου να καλύψει τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Εν ολίγοις, η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό και, στην περίπτωση ενός σεναρίου παρατεταμένης αβεβαιότητας, η μειωμένη εγχώρια ζήτηση θα συρρικνώσει τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους, ενώ ενδέχεται τα νοικοκυριά και οι εταιρείες να επιλέξουν να μην ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Επιπλέον, είναι επίσης πιθανόν να αυξηθούν οι εκροές από τους τραπεζικούς λογαριασμούς (που αγγίζουν τα 380 εκατ. ευρώ καθημερινά).
Παρόλο που κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα έχασε το Μάιο «μόνον» το 10% των καταθέσεων στις ιδιωτικές τράπεζες, οι εκροές αυτές θα αυξηθούν κατακόρυφα σ’ ένα υφεσιακό οικονομικό περιβάλλον, με το υπουργείο Οικονομικών να μην έχει ρευστότητα, χωρίς κυβέρνηση, και με την αβεβαιότητα για το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας να αυξάνεται.
Πηγή: http://www.fimes.gr/2012/06/ekloges-2012-dimoskopiseis-eggrafo/#ixzz1xbuZl5ut
Ανείπωτος είναι ο θρήνος για τον πρόωρο χαμό του 22χρονου Παναγιώτη Καρατζή, ο οποίος έχασε…
Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου δικάζεται μετά από αναβολή η υπόθεση του τροχαίου που είχε…
Τρεις ημεδαποί, ηλικίας 47, 44 και 38 ετών, συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου…
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ενέργειες που,…
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
This website uses cookies.