Τα Χανιά τον τελευταίο καιρό τείνουν να μετατραπούν σε νεκρόπολη δέντρων κυρίως ευκαλύπτων και πλατάνων.
Κάποια υπηρεσία που καλύπτεται στο σκοτάδι της ανωνυμίας στέλνει συνεργεία και εν ριπεί οφθαλμού «πετσοκόβει μέχρι αηδίας» με περισσή μανία τα ατυχή δέντρα που φύτρωσαν ή φυτεύτηκαν στο παρελθόν στις άκρες των δρόμων.
Την μία κάνουν κορμοτομές στην Καζαντζάκη ψηλά, την άλλη στην Καζαντζάκη στην αρχή. Την παράλλη προσφέρουν το μακάβριο έργο τους στην λεωφόρο Καραμανλή (Σούδας) που έχουν μετατρέψει σε νεκροταφείο δέντρων αφού δεκάδες από αυτά που κοσμούσαν άλλοτε την λεωφόρο εισόδου της πόλης των Χανίων με την παραδεισένια ομορφιά τους, τώρα έχουν ξεραθεί ολοκληρωτικά και αποψιλωθεί.
Αυτό το αλλόκοσμο θέαμα που μόνο απέχθεια προκαλεί δεν συγκινεί κανένα. Εφησυχάζουν πιπιλίζοντας το σλόγκαν «τα δέντρα σκοτώνουν» και βγάζουν τα απωθημένα τους στα ανήμπορα να αντιδράσουν δέντρα που ομορφαίνουν και εξυγιαίνουν τη ζωή μας, όπως οι ευκάλυπτοι.
Αυτό το σλόγκαν μας απηύθυνε προχθές (Δευτέρα μεσημεράκι) η προϊσταμένη της υπηρεσίας «Διεύθυνση Οδικών Έργων» της αντιπεριφέρειας Χανίων που μας έκλεισε κατάμουτρα το τηλέφωνο. Αυτή η υπηρεσία, σε αντίθεση με την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Χανίων, δεν ενημερώνει κανέναν για το πώς και πού θα εκδηλώσει το «βάρβαρο» έργο της, μετατρέποντας περιοχές εξέχουσας φυσικής ομορφιάς σε ξοανώδη τοπίο, με τα όρθια στυλιάρια μελλοθάνατων δέντρων.
Σε όποια υπηρεσία εν πάσει περιπτώσει – γιατί πιστεύομε ότι την γενική ευθύνη για το διαρκές ανοσιούργημα έχει η Διεύθυνση Δασών – και αν χρεώνεται το τραγικό γεγονός σημασία έχει ν’ απαντήσει.
Αφού επί μέρες δεν σήκωναν τηλέφωνα διατυπώνουμε εγγράφως τα ερωτήματά μας:
- Κατά τη διάρκεια των «πειρατικών επιχειρήσεων» σε βάρος των δέντρων παρευρίσκεται γεωπόνος ή κάποιος ειδικός στα κλαδέματα που να έχει την ευθύνη της επιχείρησης ή οι εργαζόμενοι «σαρακιστές» σαρακίζουν έως ότου δυσκολέψουν την επιβίωση των δέντρων;
- Με ποιο σκεπτικό κόβονται και δέντρα που βρίσκονται σε ιδιωτικό χώρο και δεν αφαιρούνται μόνο τα κλαδιά που είναι στον δρόμο;
- Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τα τόσα ξεραμένα δέντρα;
- Γιατί δεν απομακρύνονται τα τόσα δέντρα που ξεράθηκαν;
- Μήπως το βαθύ κλάδεμα υπαγορεύεται από το κέρδος που αποφέρει η εκμετάλλευση της τεράστιας ποσότητας ξυλείας που αποκομίζεται;
- Πού διοχετεύονται τα ξυλοκομμένα και ποιος επικαρπείται τα τυχόν κέρδη;
- Ποιος ελέγχει πόσες ποσότητες απέφεραν οι επιδρομές ξυλοκοπίας, γενικά την όλη διαδικασία προώθησης των χιλιάδων τόνων ξυλείας
Σε καμιά χώρα του κόσμου δεν γίνεται αυτό το όργιο βιασμού της φύσης. Στην Κύπρο συγκεκριμένα δεν κόβουν δέντρο και αν ακόμα εμποδίζει το κτίσιμο κάποιας οικίας. Ο ιδιοκτήτης όπως με βεβαίωσε ο έγκριτος Κύπριος δημοσιογράφος του ΡΙΚ Δημήτρης Ανδρέου αφήνει το δέντρο και κτίζει γύρω του όπως για παράδειγμα ήταν ο ιστορικός πλάτανος στο εσωτερικό της ομώνυμης ταβέρνας στους Αρμένους Αποκορώνου
Όπως πάνε εδώ και με την ταχύτητα που κινούνται ορισμένες υπηρεσίες δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Κινδυνεύουν ακόμα και ιστορικά δέντρα όπως ο ιστορικός πλάτανος που κρέμασαν τον επίσκοπο Μελχισεδέκ οι Τούρκοι στην Σπλάντζια.
Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι και πρωτίστως η Διεύθυνση Δασών.
Φτάνει πια ο βανδαλισμός του περιβάλλοντος, μας προσβάλει μας προκαλεί και μας απαξιώνει.
Επειδή κάποια «δέντρα σκοτώνουν» όπως μας είπε η κ. προϊσταμένη δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν «κουτσάκια» όλα.
Κλάδεμα ας κάνουμε, όχι κορμοτήμηση
Νίκος Αγγελάκης
Υ.Γ. Τα παραπάνω δεν αφορούν την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου που απ’ ότι γνωρίζομε προβαίνει σε ενημερωτικές ανακοινώσεις και τα κλαδέματά της είναι μάλλον κλαδέματα.
Δείτε φωτογραφίες:
“Οι λανθασμένες πρακτικές κλαδέματος είναι επίσης οικονομικά επιζήμιες”
Σημειώνουμε ότι σε παλιότερο κοινό τους άρθρο ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και αρχιτέκτονας κ. Νίκος Σκουτέλης και η βιολόγος – βοτανικός Constanza Dal Cin d’Agata σημείωναν σχετικά με αυτή την προβληματική πρακτική που έχει γίνει συνηθισμένο φαινόμενο στα Χανιά:
Οι λανθασμένες πρακτικές κλαδέματος των δέντρων, αλλά και διαχείρισης σε παρτέρια, συνήθως πραγματοποιούνται από άπειρο και μη επαγγελματικά καταρτισμένο προσωπικό, προκαλούν σοβαρές βιολογικές ζημιές στους φυτικούς ιστούς. Κάθε κλάδεμα είναι ένα τραύμα για το φυτό. Ο εκτεθειμένος εσωτερικός ιστός είναι πολύ ευάλωτος και διάφορα παθογόνα μπορούν να επιτίθενται στο φυτό, προκαλώντας σοβαρές αρρώστιες.
Επίσης το φυτό χρειάζεται το φύλλωμά του για να επιβιώσει και αν το κόβουμε δραστικά ή συνήθως το αφαιρέσουμε εντελώς, προσπαθεί να το ξαναβγάλει το συντομότερο δυνατόν, χρησιμοποιώντας και τα αποθέματα του, με αποτέλεσμα να εξασθενεί και να γίνεται ακόμα πιο ευάλωτο. Χωρίς το φύλλωμα του ο κορμός είναι πιο εκτεθειμένος στις ηλιακές ακτίνες με αποτέλεσμα την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας με σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά στη ανάπτυξη του.
Τέλος, τα νεαρά κλαδιά που σχηματίζονται κοντά στην επιφάνεια κοπής είναι πιο αδύναμα, μεγαλώνουν με ασυμμετρία και μη φυσική μορφή και μπορούν να σπάσουν πολύ πιο εύκολα, άρα να επιφέρουν επιτάχυνση του γεγονότος το οποίο υπήρξε ο αρχικός στόχος της επέμβασης.
Τα ηλικιωμένα και ταλαιπωρημένα δέντρα, που μπορεί τυχόν να προκαλέσουν ατυχήματα και να είναι επικίνδυνα για τους πολίτες, θα έπρεπε να μπουν σε ένα πρόγραμμα ανανέωσης και φύτευσης νέων. Επίσης μερικά καλλωπιστικά είδη, που είναι το αποτέλεσμα περασμένων και παλιών επιλογών, και δεν προσαρμόζονται καλά στις οικολογικές και καιρικές συνθήκες του τόπου, θα έπρεπε να αντικαθιστούν με καινούργια και πιο κατάλληλα φυτικά είδη.
Οι λανθασμένες πρακτικές κλαδέματος είναι επίσης οικονομικά επιζήμιες. Το κόστος της συντήρησης σε περίπτωση δραστικού κλαδέματος αυξάνεται, επειδή πολλές φορές δεν τελειώνει με την άμεση εργασία, αλλά προκαλεί επαναλαμβανόμενες δράσεις και έκτατες παρεμβάσεις.
Η σωστή διαχείριση των φυτών και του πρασίνου, που περιλαμβάνει την γνώση της σημερινής κατάστασης, τον προγραμματισμό των μελλοντικών έργων, την πρόληψη των κινδύνων και την χρήση επαγγελματικού προσωπικού, είναι πάντα πιο οικονομική, ασφαλής και σίγουρα πιο σεβαστή προς το περιβάλλον και προς την αισθητική αξία του.