Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ οι Έλληνες βρίσκονται μεταξύ των πιο απογοητευμένων πολιτών σε σχέση με τους φόρους που πληρώνουν αλλά και τα κοινωνικά επιδόματα.
Οι Έλληνες βρίσκονται μεταξύ των πιο απογοητευμένων πολιτών σχετικά με τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνουν σε σχέση με τους φόρους που πληρώνουν. Συγκεκριμένα, το 75% των Ελλήνων αισθάνεται ότι αδικείται σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα το 82,1% των Ελλήνων θεωρεί ότι για το ύψος των φόρων που πληρώνει δεν λαμβάνει ικανοποιητικές δημόσιες υπηρεσίες, ενώ ο μέσος όρος στις 21 χώρες, που συμμετέχουν στην έρευνα είναι 58,5%. Παράλληλα σε ποσοστό 77,8% οι Έλληνες πιστεύουν πως απολαμβάνουν υπηρεσίες και επιδόματα πολίτες οι οποίοι δεν τα δικαιούνται στην πραγματικότητα.
Η έκθεση «Κίνδυνοι που έχουν σημασία» (Risks that Matter) καταγράφει πως συνολικά στις χώρες του ΟΟΣΑ περισσότεροι από τους μισούς διαμαρτύρονται ότι θα έπρεπε να λαμβάνουν περισσότερα, με βάση τους φόρους που πληρώνουν, ενώ τα 2/3 πιστεύουν ότι πως άλλοι λαμβάνουν περισσότερα από όσα αξίζουν. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να κάνουν περισσότερα για την οικονομική και κοινωνική ασφάλεια.
Η υψηλότερη φορολογία των πλουσίων προέκυψε ως «πολιτικό αλεξικέραυνο» σε πολλές πλούσιες χώρες, την ώρα που οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ προτείνουν αύξηση φόρων και οι διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία ζητούν μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τους πλούσιους.
Η απαίτηση αυτή ήταν υψηλότερη στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, οι οποίες και οι δύο βγαίνουν αυτή τη στιγμή από χρόνια οικονομικής κρίσης, με ποσοστό σχεδόν 80% σε σύγκριση με το κατά μέσο όρο 68%, δήλωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι ηλικίας 18 έως 70 ετών σε 21 χώρες. Στα χαμηλά εισοδήματα και στις χώρες, που βρέθηκαν στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και κρίσης χρέους, είναι έντονη η ανησυχία για την εξεύρεση των προς το ζην. Οι μεγαλύτερης ηλικίας ανησυχούν περισσότερο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι νεότεροι για τη στέγαση.
Σε όλες τις χώρες με εξαίρεση στον Καναδά, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία, η πλειονότητα των συμμετεχόντων δήλωσαν πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των απλών ανθρώπων στο σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής.
Στην Ελλάδα το ποσοστό υπερβαίνει τα 2/3, ενώ ανάλογα υψηλό είναι επίσης στην Πορτογαλία, το Ισραήλ, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία. Η αίσθηση του να μην συμμετέχουν στη συζήτηση για τον καθορισμό των πολιτικών είναι εντονότερη μεταξύ των υψηλότερων εισοδημάτων και υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου πολιτικών.
Η αντίληψη για την κοινωνική αδικία είναι άκρως ανησυχητική, με ποσοστό άνω του 50% να δηλώνει ότι το ύψος των επιδομάτων δεν είναι δίκαιο σε σχέση με τους φόρους. Πάνω από τα 3/4 δηλώνουν αδικημένοι στην Ελλάδα, τη Χιλή, το Ισραήλ και το Μεξικό.
Από το newsroom του economico.gr
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.