Ξεκινησε στη Sabbionara η έκθεση της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ με τίτλο Πράσινοι Εκπαιδότοποι, προβάλλοντας για άλλη μια φορά το έντονο κοινωνικό της έργο καθώς και τη διάθεση για στήριξη των ερευνητικών προσπαθειών στη χώρα μας, ειδικά σε θέματα που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από την Αρχιτεκτονική. Η έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα ενός πιλοτικού προγράμματος συμμετοχικού σχεδιασμού για παιδιά με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών που πραγματοποιήθηκε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης και συγκεκριμένα με το εργαστήριο Μεταβαλλόμενης Αρχιτεκτονικής, Κινητικών Συστημάτων και Ευφυών Περιβαλλόντων του Καθηγητή Κωνσταντίνου-Αλκέτα Ουγγρίνη.
Το πρόγραμμα στηρίζεται στην έρευνα του εργαστηρίου η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά το συνολικό επανασχεδιασμό χώρων εκπαίδευσης με γνώμονα τη “μάθηση μέσα από το παιχνίδι,” στην οποία εντάσσονται μέχρι στιγμής 62 νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία από την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, τη Βοιωτία και την Αθήνα.
Την επιμέλεια και το συντονισμό του συνόλου των δράσεων αυτών ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Μαριάνθη Λιάπη και Έλλη Γκολογκίνα, οι οποίες ανήκουν στο ερευνητικό δυναμικό του εργαστηρίου του κου Ουγγρίνη.
Το σύνολο των δράσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ έχει πιλοτικό χαρακτήρα καθώς εντάχθηκαν για πρώτη φορά στην έρευνα χώροι εκπαίδευσης παιδιών ηλικίας 3,5 με 5 ετών. Οι δράσεις βασίστηκαν στην έννοια του συμμετοχικού σχεδιασμού ενθαρρύνοντας σε όλα τα στάδια την άμεση συνεργασία αρχιτέκτονα, παιδαγωγού και παιδιού, με την έμμεση συμβολή της οικογένειας μέσα από ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης για τη συλλογή των υλικών προς επανάχρηση.
Στα πλαίσια της μεθοδολογίας προσέγγισης, η πρώτη σειρά επισκέψεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είχε στόχο τη δική μας γνωριμία και εξοικείωση με τους χώρους αυτούς και ιδιαίτερα με την αίθουσα διδασκαλίας της ηλικιακής ομάδας που μας ενδιέφερε. Μέσα από ερωτηματολόγια και συζητήσεις με τις παιδαγωγούς συλλέξαμε πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολουθείται σε κάθε σταθμό και το συσχετισμό του με το εσωτερικό περιβάλλον και το διαθέσιμο εξοπλισμό.
Η δεύτερη σειρά επισκέψεων αφορούσε τη γνωριμία μας με τα παιδιά. Με τη βοήθεια των παιδαγωγών ενταχθήκαμε στον καθημερινό τους χώρο συμμετέχοντας στο πρόγραμμα με στόχο τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης και μετέπειτα συνεργασίας. Το στάδιο αυτό κατέδειξε τις βασικές κατευθύνσεις σχεδιασμού σε άμεσο συσχετισμό με τα σωματικά, γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά στάδια ανάπτυξης των παιδιών αυτής της ηλικίας.
Στην τρίτη σειρά επισκέψεων έγινε η γνωριμία με την έννοια της ανακύκλωσης και της περιβαλλοντικής συνείδησης, κυρίως μέσα από την επανάχρηση των υλικών που “περισσεύουν” από την καθημερινότητα ενός σπιτιού, όπως πλαστικά μπουκάλια, χάρτινα ρολά, αυγοθήκες, εφημερίδες κ.ά. Με τη βοήθεια παιδιών και παιδαγωγών στήναμε κάθε φορά ένα εργαστήριο παραγωγής αντικειμένων για μάθηση και παιχνίδι, το οποίο προσαρμοζόταν στο υλικό που είχε συλλεχθεί το προηγούμενο διάστημα από τους γονείς.
Παράλληλα με όλη αυτήν τη διαδικασία και μέσα από το υλικό που μαζέψαμε από τις παρατηρήσεις μας και από τις συζητήσεις με τα παιδιά και τις παιδαγωγούς, σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε στο Eργαστήριο Αρχιτεκτονικών Προπλασμάτων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΠΚ ένα αντικείμενο μεταβαλλόμενων χρήσεων για μάθηση μέσα από το παιχνίδι. Για την κατασκευή του επιλέξαμε το κοινό χαρτόνι κούτας που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις συσκευασίες εμπορευμάτων.
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
This website uses cookies.