Το διοικητικό συμβούλιο της Monsanto ενέκρινε την προσφορά εξαγοράς ύψους 66 δισ. δολαρίων (130 δολάρια ανά μετοχή) που κατέθεσε η Bayer και πλέον, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, αναμένονται εντός της ημέρας οι επίσημες ανακοινώσεις για την κολοσσιαία συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων, το εποπτικό συμβούλιο της Bayer αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα και να επισφραγίσει την προσφορά για την εξαγορά της Monsanto.
Σημειώνεται πως πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει διαθέσει ποτέ γερμανική εταιρεία για την εξαγορά ξένης εταιρείας. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Monsanto από τη Bayer, δημιουργείται η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία στους τομείς των σπόρων και των αγροχημικών, με ετήσιες πωλήσεις άνω των 67 δισ. δολαρίων.
Με την επιθετική της κίνηση, το καμάρι της γερμανικής βιομηχανίας φαρμάκων και χημικών, προκάλεσε έντονες συζητήσεις, καθώς εντυπωσίασε τους επενδυτές, όχι όμως και την κοινή γνώμη της Γερμανίας που σε μεγάλο βαθμό αναγνωρίζει τον «δαίμονα» στη Monsanto, στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς της και στο ζιζανιοκτόνο της Roundup.
Ακτιβιστές, που εναντιώνονται στα μεταλλαγμένα, έκαναν λόγο για έναν «κολασμένο γάμο», υπογραμμίζοντας πως ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι «η Bayer επιδιώκει μέσω της εξαγοράς της Monsanto να κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά με γενετικά τροποποιημένα προϊόντα».
Ο νέος κολοσσός «θα αποφασίζει τι θα βάζει ο καταναλωτής στο τραπέζι του…διότι είναι θα είναι σε θέση να επιβάλλει στους αγρότες τι να φυτέψουν και πώς να το καλλιεργήσουν, μέσω προσφορών “όλα σε ένα” που θα περιλαμβάνουν σπόρους και χημικά προϊόντα (λιπάσματα, φυτοφάρμακα…)», προειδοποιεί η Greenpeace.
«Θεωρούμε ότι μπορούμε να διαχειρισθούμε (επικοινωνιακά) τη φήμη της Monsanto…ξέρουμε ότι πρέπει να ασχοληθούμε αποφασιστικά με το θέμα», είχε αναφέρει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Bayer Βέρνερ Μπάουμαν, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις Γερμανών πολιτών και πολιτικών, που προκλήθηκαν μετά τη διαρροή της πληροφορίας για την πρόταση εξαγοράς.