Αίσθηση και ζωηρές συζητήσεις τόσο μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών όσο και ευρύτερα στην πολιτική σκηνή προκάλεσε ο απόλυτος και δεσμευτικός τρόπος με τον οποίον έκλεισε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τις πρόωρες εκλογές. Και αυτό, διότι όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε επιλέξει να το αφήνει εντέχνως ανοικτό, «χτίζοντας» μάλιστα και το σχετικό αφήγημα περί τοξικότητας στην πολιτική αντιπαράθεση, επικίνδυνη για τη σταθερότητα της χώρας.
Από χθες το πρωί, άπαντες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τους λόγους για τους οποίους ο κ. Μητσοτάκης, αποφάσισε – μόνος του απ ό,τι λένε όλες οι πληροφορίες – να μην αφήσει άλλη επιλογή πλην εκείνης της εξάντλησης της τετραετίας.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι βασικοί λόγοι που φαίνεται ότι τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή, είναι πέντε :
Γιατί η ανάλυση των δημοσκοπήσεων δείχνει μία σταθεροποίηση των απωλειών, το οποίο, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, είναι και καλό και κακό : Καλό, γιατί φαίνεται ότι με τα μέχρι σήμερα μέτρα στήριξης έχει ανακοπεί η καθοδική πορεία, αλλά και αποτρεπτικό για μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Διότι τελεί εν αναμονή ευρωπαϊκής λύσης στα ενεργειακά, η οποία εκτιμά ότι από το φθινόπωρο θα καταστεί μονόδρομος για την Ε.Ε.,
Γιατί εκτίμησε ότι λόγω της ακυβερνησίας που μοιραία θα υπάρξει ως αποτέλεσμα της απλής αναλογικής, το ρίσκο να συμβεί κάτι σοβαρό, είτε στο πεδίο των εθνικών θεμάτων είτε σε εκείνο της οικονομίας είναι σημαντικό,
Γιατί τα μηνύματα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δείχνουν δυσκολία συνεννόησης στην περίπτωση που υπάρξει ανάγκη προσπάθειας συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας,
Διότι το έντονα προεκλογικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί – με βασική ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας – οδηγεί σε αδράνεια το κυβερνητικό έργο και
Διότι, είναι ο Κ. Μητσοτάκης.
Με το τελευταίο, τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται στην επίμονη βούληση του πρωθυπουργού να επενδύσει στη θεσμικότητα, εκτιμώντας ότι θα του «βγει.
Η χθεσινή κίνηση του πρωθυπουργού μούδιασε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, με τους βουλευτές να προετοιμάζονται πλέον για μία μακρά και επίπονη προεκλογική μάχη, αφού μπορεί να απομακρύνθηκαν οι εκλογές το φθινόπωρο, αλλά η κυβέρνηση εισήλθε από χθες στον τέταρτο χρόνο του βίου της – άρα σε προεκλογική χρονιά- και οι αναταράξεις στην οικονομία ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης, αναμένονται έντονες.
«Μπορεί οι εκλογές το φθινόπωρο να αποκλείστηκαν, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί σε κανέναν ότι θα φτάσουμε ομαλά μέχρι την επόμενη άνοιξη» παρατηρούν κυβερνητικοί βουλευτές που θεωρούν ότι εφεξής, πρέπει να είναι σε διαρκή εκλογική εγρήγορση.
Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, η επόμενη συζήτηση που άνοιξε αυτόματα στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών προεξοφλούν ότι αυτή θα είναι η επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού. Ο προηγούμενος έγινε πέρυσι, στις 31 Αυγούστου και ήταν διορθωτικός και όχι σαρωτικός. Το ερώτημα είναι αν πότε θα τον αποφασίσει και ποιο θα είναι το εύρος τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα είναι προεκλογικός, καθώς, εκτός απροόπτου, θα είναι ο τελευταίος πριν τις κάλπες.
Άλλο ένα ερώτημα που ανακύπτει είναι μέσα στις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού θα είναι και μία ακόμα αλλαγή του εκλογικού νόμου, την οποία μέχρι πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης απέρριπτε.
Τους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας σε περίπτωση που ο πόλεμος γενικευθεί δημοσιοποίησε το ρωσικό μέσο…
Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του…
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ. (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ…
Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε φέτος, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό…
Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν σήμερα Τρίτη (26/11) σε δήλωσή…
Άκαμπτη η κυβέρνηση, αδιαφορεί για τις εκκλήσεις όλων των αρμόδιων φορέων που ζητούν επιτακτικά να…
This website uses cookies.