Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι εκείνος που ευθύνεται για τις καταστροφικές έως και φονικές πλημμύρες που πλήττουν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα όπως εκείνη της Μάνδρας.
Με μια φωνή οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε ημερίδα για τον πλημμυρικό κίνδυνο στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη εξηγούν πως η κλιματική αλλαγή δεν έχει επηρεάσει ακόμη σε μεγάλο βαθμό τα καιρικά φαινόμενα ώστε αυτά να ευθύνονται για τις καταστροφές.
Ηχηρή είναι προειδοποίηση και από τα χείλη τη Μανόλη Γλέζου ο οποίος ως επίτιμο μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας έκρουσε καμπανάκι κινδύνου επισημαίνοντας η Ελλάδα πως εξαιτίας των πλημμυρών και της διάβρωσης από ανθρωπογενή χάνει κάθε χρόνο καλλιεργήσιμη έκταση ίση με το νησί της Πάτμου.
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα στην Κρήτη είναι η περιοχή του Δήμου Χερσονήσου. Με 58 χιλιόμετρα ακτογραμμή ο δήμος πασχίζει για την ανάσχεση της διάβρωσης των ακτών που είναι εμφανής σε όλο το παραλιακό μέτωπο στις Γούρνες, τη Χερσόνησο αλλά και τα Μάλια.
Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έχουν επείγοντα χαρακτήρα, όμως οι πρώτες μελέτες που έχουν ξεκινήσει θα χρειαστούν δυο έως τρία χρόνια ακόμη για να εγκριθούν από 9 συναρμόδιους φορείς όπως εξηγεί ο κ. Μαστοράκης.
Ενδεικτικό για το σύνθετο χαρακτήρα του προβλήματος είναι και το κόστος ανάλογων παρεμβάσεων καθώς σε μία και μόνο παραλία στην περιοχή της Χερσονήσου, για τα έργα προστασίας που σχεδιάζονται πρέπει να βρεθούν και να δαπανηθούν σχεδόν δυο εκατομμύρια ευρώ.