Ελέγχους για την ύπαρξη και λειτουργία εξωχώριων (offshore) εταιρειών στην Κρήτη πραγματοποιούν η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Ε.Δ.Δ.).
Με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την είσπραξη δημοσίων εσόδων και την ισοτιμία στην απόδοση των φόρων προς το κράτος, ο ΓΕΔΔ ζήτησε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναλυτική κατάσταση με τις offshore εταιρείες, στην οποία να αναφέρεται αν έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα όλες οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις δηλώσεις (εισοδήματος, ΦΜΑΠ, ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, Ειδικού Φόρου Ακινήτων κλπ.).
Αμέσως μετά, ο Γενικός Επιθεωρητής απέστειλε έγγραφο στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) ζητώντας ενημέρωση σχετικά με το αν έχει διενεργηθεί τακτικός φορολογικός έλεγχος για όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις, καθώς και αν έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να προβούν στις εντός των αρμοδιοτήτων τους ενέργειες, ενημερώνοντας και την αρμόδια του υπουργείου Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την τακτική επιθεώρηση των Δ.Ο.Υ. της χώρας, αλλά και επειδή αρκετές Εφορίες χαρακτηρίζονται ως «φορολογικό καταφύγιο», λόγω της ύπαρξης πολλών εξωχώριων εταιρειών, ο γενικός επιθεωρητής Λέανδρος Ρακιντζής ζήτησε από τις Δ.Ο.Υ. της Κρήτης την κατάσταση με τις υπάρχουσες offshore εταιρείες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Ρακιντζής απέστειλε σχετικό έγγραφο και στη Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου, καθώς στην περιοχή ευθύνης της φαίνεται να υπάρχει δραστηριότητα offshore εταιρειών, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει τις 20.
Αντίστοιχα, ο αριθμός εταιρειών τέτοιου τύπου στα Χανιά και στο Λασίθι φαίνεται να ξεπερνάει τις 40 (σε κάθε περιοχή), ενώ δεν έχει διευκρινιστεί το νούμερο για την περιοχή του Ηρακλείου.
Ο ΓΕΔΔ δίνει σαφείς οδηγίες για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και ζητά να ελεγχθεί το οικονομικό παρελθόν των εταιρειών που βρίσκονται στη λίστα, από το έτος 2000 έως σήμερα. Επίσης, ζητά από το αρμόδιο τμήμα της Δ.Ο.Υ. να πραγματοποιήσει επιπλέον ελέγχους για ενδεχόμενη ύπαρξη και άλλων εξωχώριων εταιρειών, οι οποίες είναι πιθανό να δραστηριοποιούνται αλλά να μην έχουν εντοπιστεί.
Σημειώνεται ότι υπεράκτια ή εξωχώρια ή offshore, όπως ονομάζεται στην αγγλική, είναι η εταιρεία που δημιουργήθηκε για ένα συγκεκριμένο σκοπό, συνήθως βραχυπρόθεσμο. Αυτές οι εταιρείες-επιχειρήσεις παρομοιάζονται ως «φορολογικοί παράδεισοι», καθώς ο ιδιοκτήτης ή ο δικαιούχος τους πετυχαίνει το μικρότερο δυνατό κόστος φορολόγησης των δραστηριοτήτων του.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι πολλές φορές ο σκοπός ίδρυσης αυτών των εταιρειών είναι η απόκρυψη οικονομικών εσόδων/κερδών, από παράνομες δραστηριότητες. Η όποια παραβατική δραστηριότητα αν τελικά συμβεί δεν πραγματοποιείται στην έδρα των εταιρειών αυτών, αλλά στις χώρες που αναπτύσσουν τις οικονομικές δραστηριότητές τους.
rethymnoguide.gr
Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα των US News…
Η OpenAI, η μητρική εταιρεία του ChatGPT, έκανε νέα βήματα σήμερα στην πορεία της να…
Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2024…
Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία Αγίου Ιωάννη στη Γαύδο μεταφέρθηκε τελικά…
Έληξε η διαμαρτυρία που είχε ξεκινήσει από ομάδα κρατουμένων στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1»…
Δεν έχουν τέλος οι αναταραχές στις φυλακές Αγυιάς στην Κρήτη, όπου εδώ και τρεις μέρες,…
This website uses cookies.