H δήλωση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου ότι εργαζόμενοι που δεν θα εμβολιαστούν θα απολυθούν -την οποία στην συνέχεια ανασκεύασε- έφερε απανωτά εγκεφαλικά στο Μέγαρο Μαξίμου αφού οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αυτό ακριβώς ήθελαν να αποφύγουν. Την ταύτιση της απόφασης του υποχρεωτικού εμβολισμού με το ενδεχόμενο μιας απόλυσης.
Τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν υπάρχει κανέναν θέμα απολύσεων για όσους δεν εμβολιαστούν ή μπουν σε αναστολή εργασίας οι εντύπωσεις ωστόσο που δημιούργησε αυτή η δήλωση στην κοινή γνώμη είναι πολλές.
Από την πρώτη κιόλας μέρα των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις συνέπειες που θα έχει για τους αρνητές αυτή η διαδικασία υπήρξαν πολλές φωνές που συνέδεαν την αναστολή εργασίας με μια ενδεχόμενη απόλυση.
Όπως έλεγαν μάλιστα το γεγονός ότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο επιτρέπει τις απολύσεις χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις από τον επιχειρηματία άνοιγε τον δρόμο σε όσους ήθελαν να μειώσουν το προσωπικό τους να επικαλεστούν την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και να απολύσουν οποίους εργαζόμενους δεν προσαρμόζονταν με τα νέα δεδομένα.
Από την άλλη η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται οτι μια τέτοια ερμηνεία θα της στοιχίσει πολιτικά καθώς οι ανεμβολίαστοι -που ανάμεσα τους βρίσκονται οι επιφυλακτικοί και οι αρνητές – θα τιμωρούσαν την κυβέρνηση σε μια ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες.
Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει μεν να πιέσει τους ανεμβολίαστους να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο καθώς έχει πέσει έξω στους υπολογισμούς της για το τείχος ανοσίας από την άλλη ωστόσο δεν θέλει να ταυτιστεί με την λογική των απολύσεων και των διωγμών.
Η δήλωση λοιπόν της Δόμνας Μιχαηλίδου ήρθε λοιπόν να επιβεβαιώσει αυτή την λογική σε μια στιγμή που οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη μετρούν τις δημοσκοπικές απώλειες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ενώ παράλληλα προσπαθούν να αποδυναμώσουν την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ περί διχαστικού αφηγήματος.
Πάντως με την τοποθέτησης της Δόμνας Μιχαηλίδου συντάχθηκε κατά κάποιο τρόπο και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. «Ένας άνθρωπος που εργάζεται σε δομή φροντίδας ηλικιωμένων και αποφασίζει να μην εμβολιαστεί γιατί φοβάται, γιατί ο Μπιλ Γκέιτς θα του βάλει τσιράκι κλπ, αλλά αντιλαμβάνεται ότι όντας ανεμβολίαστος αυξάνει την πιθανότητα να μεταφέρει τον ιό μέσα στη δομή, αυτός ο άνθρωπος έχει ρόλο; Πρέπει να παραμείνει στη δομή; (…) ανέφερε και πρόσθεσε:
«Είναι προφανές ότι ένας υγειονομικός ή εργαζόμενος σε δομή που αποφασίσει ότι δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο – αρά γνωρίζει πως θέτει σε κίνδυνο αυτόν που φροντίζει- προφανώς είναι ακατάλληλος να κάνει τη δουλειά. (…) Δεν είμαι ο αρμόδιος υπουργός για να πάρω αποφάσεις. Θέτω ένα λογικό ερώτημα».
Τις επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση αλλά και η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα διευκρινίζει όλες τις πτυχές του θέματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη ρύθμιση θα δίνεται νομική κάλυψη στους εργοδότες να ζητούν από τους εργαζόμενους το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και, αν είναι ανεμβολίαστοι, να επιλέγουν να μην τους προσλάβουν, χωρίς να κινδυνεύουν από προσφυγές για διακρίσεις.
Σε ότι αφορά στο προσωπικό που ήδη απασχολούν, ιδιαίτερα σε χώρους υγειονομικού συμφέροντος που οι ιδιοκτήτες θα επιλέξουν να τους μετατρέψουν σε Covid free, εκ των πραγμάτων θα είναι αδύνατο να κρατήσουν τις θέσεις τους οι ανεμβολίαστοι, διότι το εστιατόριο θα υποχρεούται να βάζει τη σήμανση εάν έχει εμβολιασμένο προσωπικό. Σε περίπτωση προσφυγής του απολυμένου εργαζόμενου, την απάντηση θα δίνουν τα δικαστήρια.
Αυτό πάντως που φαίνεται ότι θα φέρει σοβαρούς τριγμούς στην κοινωνία είναι αν η άδεια άνευ αποδοχών θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια και θα επανεξετάζεται μετά το πέρας κάποιου διαστήματος ή όχι.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.