Ο τουρισμός κατά γενική ομολογία είναι από τις πρώτες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας.
Ο ιδιωτικός τομέας έχει κάνει σοβαρότατες επενδύσεις και το κράτος ποικιλοτρόπως καρπούται από το χώρο αυτό.
Το δημόσιο έχει επενδύσει επίσης αρκετά χρήματα στο χώρο.
Η Κρήτη θεωρείται μια από τις διακριτικότερες και πλέον σπουδαίες τουριστικές περιοχές της χώρας μας.
Για τον νομό Χανίων τουριστικά αξιοποιημένος ιδιαίτερα είναι ο βόρειος οδικός άξονας και ένα σημαντικό κομμάτι του, το κομμάτι Χανιά – Κολυμπάρι είναι ιδιαίτερα αξιοποιημένο κομμάτι με το χωριό «Ραπανιανά», τουριστικό σημείο με 2,5 χιλιάδες κρεβάτια περίπου, τα περισσότερα των οποίων είναι Α’ κατηγορίας, 5 αστέρων, αρκετές μικρές μονάδες και επιχειρήσεις σίτισης μικρές και μεγάλες όπως π.χ. η μονάδα μαζικής εστίασης «Ευτυχία Παλλάς» κλπ.
Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει καθόλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά κυρίως την θερινή τουριστική περίοδο.
Μια δυσοσμία καθόλη τη διάρκεια του δρόμου η οποία είναι ένα απαίσιο φαινόμενο, μια δυσοσμία που αναδύεται από τα φρεάτια ομβρίων και υγρών λυμάτων που κάνει το περιβάλλον απλησίαστο.
Ευθύνη της ΔΕΥΑΒΑ; Συνεχής όχληση από τους επιχειρηματίες της περιοχής και τον κόσμο.
Γίνονται κάποιες επεμβάσεις όλες χωρίς αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχει επιστημονική απάντηση στο θέμα; Τι λένε οι μηχανικοί, φίλος μηχανικός έλεγε πάντα ότι δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα που να μην έχει λύση.
Η απόσμυση του βόρειου οδικού άξονα δεν είναι τεράστιου οικονομικού κόστους μήπως υπάρχει ένωση λυμμάτων με τα όμβρια ύδατα; Η δικαιοσύνη στην οποία είχαν καταφύγει κάποιοι κάτοικοι δεν γνωρίζουμε αν βοήθησε. Για να μην υπάρξει μια ακόμη δύσοσμη χρονιά στον τουρισμό των ωραιότερων σημείων της διαδρομής Χανιά – Κολυμπάρι και ειδικά στον τουριστικό κόμβο της συγκεκριμένης περιοχής ας μεριμνήσει έγκαιρα η ΔΕΥΑΒΑ, ο ΕΟΤ, η Περιφέρεια, ο Δήμος, ή δεν γνωρίζω ποιοι άλλοι παράγοντες.
Θεωρώ επίσης ότι η δυσοσμία αποτελεί και λοιμογόνο παράγοντα της περιοχής. Είμαι γιατρός οικογενειακός του κόσμου της συγκεκριμένης περιοχής και δέχομαι καθημερινά από τους κατοίκους την εξής ερώτηση «Είναι δυνατόν γιατρέ να μην υπάρχει θεραπεία σε ένα θέμα που μας εκθέτει διεθνώς και δεν μας αφήνει να εργαστούμε σωστά;»
Το περίεργο είναι ότι η ΔΕΥΑΒΑ ζητά να συνδεθούν όλοι οι κάτοικοι με τον υπάρχοντα βιολογικό προκειμένου να μεταφέρουν την δυσοσμία και μέσα στα σπίτια τους.
Το γεγονός ζητά λύση πολιτική, οικονομική και επιστημονική διότι είναι απαίσιο φαινόμενο που ζητά άμεση λύση.
Είναι γεγονός ότι το θέμα μεγιστοποιείται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, δεν γνωρίζω αν υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι αναμυγνείουν τα λύματα στον χώρο των ομβρίων υδάτων. Ας ασχοληθεί η δικαιοσύνη
Κύριε διευθυντά θερμώς σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και ελπίζω σε μια σοβαρή αντιμετώπιση για το καλό του τόπου μας.
Γιάννης Δ. Σκαράκης
Οικογενειακός γιατρός και πρόεδρος
του τοπικού τμήματος
του ΕΕΣ Χανίων