Αύριο σε εκδήλωση στα Μάλια θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα για την σταθερή κατάσταση του Έλους Μαλίων από τον βιολόγο κ. Καρούστ Παραγκαμιάν.
Της Ελένης Πολυχρονάκη
Η παράκτια ζώνη της Κρήτης έχει τα μαύρα της τα χάλια. Έχει αλλοιωθεί εξαιτίας καταπατήσεων,ενώ μεγάλο τμήμα της δόμησης έχει οδηγήσει στην διάβρωση, δήλωσε στο prismanews.gr ο βιολόγος-ερευνητής της WWF Ελλάδος Καλούστ Παραγκαμιάν, υπεύθυνος του προγράμματος Νησιωτικοί Υγρότοποι της Ελλάδας.
Με αφορμή την αυριανή εκδήλωση στον δήμο Μαλλίων, θέμα της οποίας είναι ο Υγρότοπος του Έλους Μαλλίων, η Περιβαλλοντική Οργάνωση WWF Ελλάδος σε σύμπραξη με τον δήμο Χερσονήσου επιθυμούν να περάσουν το μήνυμα Για όσα έχουμε χρέος να κρατήσουμε ζωντανά. Στην εκδήλωση θα παρουσιάσουμε την σταθερή κατάσταση του υγρότοπου, δήλωσε ο κ. Παραγκαμιάν, τονίζοντας και την ευχαρίστηση του καθώς ο δήμος Χερσονήσου εξασφάλισε χρηματοδότηση για ταμπέλες, που θα τοποθετηθούν,για να ενημερώνουν τους διερχόμενους για τα φυτά και τα πουλιά, που φιλοξενεί ο υγρότοπος.
Η ομιλία του καθηγητή κ. Παραγκαμιάν, έχει τίτλο Σταθερό Παρόν, Αβέβαιο Μέλλον για το Έλος Μαλλίων, καθώς κρίνει ότι το μέλλον του έλους είναι σκοτεινό μιας και όπως ο ίδιος είπε Δεν υπάρχουν δυνατότητες προς το παρόν για μια περιβαλλοντική διαχείρηση. Ο συγκεκριμένος υγρότοπος είναι ο μοναδικός στον δήμο Χερσονήσου και πρέπει να διατηρηθεί η φυσικότητα του.
Τα περιβαλλοντικά ζητήματα όμως στην Κρήτη φαίνεται πως είναι πολλά και δημιουργούν ανησυχία στους ειδικούς. Για παράδειγμα, η αμμουδιά της Αμμουδάρας εδώ στο Ηράκλειο έχει υποχωρήσει κατά 9-10 μέτρα τα τελευταία 40 χρόνια, τονίζει ο κ. Παραγκαμιάν, ενώ συμπληρώνει Στην Κρήτη έχουμε 100 φυσικούς υγρότοπους διάσπαρτους, οι οποίοι είναι υποβαθμισμένοι λόγω της ρύπανσης, των λημμάτων και της δόμησης. Η WWF Ελλάδος έχει αναδείξει πάνω από 70 περιτπώσεις υποβαθμισμένων υγροτόπων, κάτι το οποίο δυνητικά μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και στον τουρισμό, αφού ουσιαστικά αλλοιώνεται το φυσικό τοπίο.
Μέσα όμως σε όλα αυτά τα αρνητικά σχετικά με την κακή περιβαλλοντική διαχείρηση των υγρότοπων, ο κ. Παραγκαμιάν έρχεται να παρατηρήσει πως τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια σημαντική αλλαγή στην οικολογική συνείδηση των Κρητικών. Το εθελοντικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί είναι εντυπωσιακό. Η συμβολή των Sarpidonistas, των πολιτών του δήμου Μαλίων, αποτελεί τρανό παράδειγμα καθώς έχουν αναστηλώσει τις προσόψεις 150 σπιτιών, έχουν κάνει και την περίφραξη του υγρότοπου και τρέχουν την συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου, δήλωσε ο κ. Παραγκαμιάν.
Η υπόθεση της παράνομης ηχογράφησης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα το 2019…
Το “Blue Carrier 1” έφυγε από τα ναυπηγεία Ελευσίνας το πρωί της 21ης Ιανουαρίου, όπου…
Την νομοθετική ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα στους ξενοδόχους να αντλούν νερό από την θάλασσα…
Πέρασαν έξι μήνες από τον αδόκητο θάνατο του Μιχάλη Ανδριανάκη και, όσοι τον γνωρίσαμε, ζούμε…
Ουδείς σε ολόκληρη την Κρήτη πρόβαλλε όπως έπρεπε την είδηση των τελευταίων ημερών. Σε μία…
Είναι ρωμαϊκός χαιρετισμός είπαν κάποιοι, όπως κάποιοι εδώ στην Ελλάδα έλεγαν ότι τα ναζιστικά σύμβολα…
This website uses cookies.