Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας
Δημοσιογράφος
Η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάϊ και ο Ινδός Κάιλας Σατιάρτι κέρδισαν από κοινού το Νόμπελ Ειρήνης 2014 για τον αγώνα τους ενάντια στην εκμετάλλευση των παιδιών και το δικαίωμα τους στην εκαπαίδευση.
Στην έφηβη Μαλάλα το 2013 είχε δοθεί το βραβείο «Ζαχάρωφ» από το Ευρ. Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο για την επίθεση που της έγινε στο Πακιστάν όταν ετοιμαζόταν να ανέβει στο λεωφορείο για το σχολείο της.
Πυροβολώντας 2 φορές στο κεφάλι και στο στήθος ο τότε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είχε δηλώσει ότι ήταν ένοχη γιατί υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των παιδιών και ιδιαίτερα των κοριτσιών στην μάθηση.
Σύμφωνα με στοιχεία της «UNESCO» υπάρχουν στον κόσμο 250 εκατομμύρια παιδιά που είναι αναλφάβητα, ενώ στο Πακιστάν 5 εκατομμύρια παιδιά δεν φοιτούν καθόλου στα σχολεία.
Η Μαλάλα σήμερα ζει στην Βρετανία όπου συνεχίζει το έργο της στο ίδρυμα «MalalaFund».
Σε ηλικία 17 ετών είναι η νεότερη νικήτρια του βραβείου Νόμπελ.
Ο Κάιλας Σατιάρτι είναι Ινδός, ακτιβιστής και έχει αφιερώσει τη ζωή του στην βοήθεια εκατοντάδων νέων και παιδιών που έχουν εξαναγκαστεί να δουλεύουν ως σκλάβοι.
Λιγότερο γνωστός στον κόσμο θεωρείται ένας από τους κυρίους συνεχιστές της παράδοσης του Γκάντι.
Πρώην ηλεκτρολόγος-μηχανικός 60 ετών έχει αμέτρητες συμμετοχές σε ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά της παιδικής εκμετάλλευσης.
60 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία εργάζονται και ζουν σαν σκλάβοι. Πολλά απαγάγονται, αγοράζονται και δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες.
Το φετινό βραβείο Νόμπελ έχει 2 ερμηνείες. Όχι στον σκοταδισμό και στην εκμετάλλευση, ναι στην μόρφωση, και στην ελευθερία για όλα τα παιδιά του κόσμου.
Ιάν Άντον, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών για την ειρήνη στη Στοκχόλμη.
«Κατ’αρχάς αναγνωρίζει τη συνεισφορά δύο πολύ διαφορετικών ανθρώπων, που αγωνίζονται όμως για τον ίδιο ανθρωπιστικό σκοπό: την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Έπειτα, αυτό το Νόμπελ Ειρήνης έχει κρατήσει το μέτρο προς όλες τις πλευρές: γεφυρώνει διαφορές σε φύλο, ηλικία, καταγωγή, θρησκεία και πολιτική. Η Μαλάλα είναι ένα έφηβο κορίτσι, μακράν η νεότερη σε ηλικία νομπελίστρια. Ο Κάιλας είναι ένας ώριμος άντρας, που έχει πίσω του μια δράση 25 ετών. Το Νόμπελ της Μαλάλα θα είναι πηγή περηφάνειας και θα δώσουμε κουράγιο σε όσους δίνουν μάχη εναντίον του αναλφαβητισμού, ιδίως των κοριτσιών. Το Νόμπελ του Κάιλας επιβραβεύει τον ακτιβισμό για τη σωτηρία εκατομμυρίων παιδιών από την καταναγκαστική εργασία. Η Μαλάλα είναι Πακιστανή και ο Καιλας Ινδός. Κατάγονται δηλαδή από δύο χώρες που θεωρούνται οι «αιώνιοι εχθροί» στην Νοτιοανατολική Ασία. Το Νόμπελ στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας για την επίτευξη ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα σε αυτά τα δύο κράτη, τα οποία διαθέτουν και πυρηνικά όπλα».
«Έπειτα, υπάρχει η θρησκευτικά ισορροπία. Η Μαλάλα είναι μουσουλμάνα, φοράει τη μαντίλα και δεν απαρνείται την πίστη της, ούτε τώρα που ζει στη Βρετανία, ενώ ο Κάιλας είναι ινδουιστής. Και φυσικά αυτό το Νόμπελ είναι απόρριψη της βαρβαρότητας των φανατικών, όπως των Ταλιμπάν, που πήγαν να δολοφονήσουν τη Μαλάλα, και του Ισλαμικού Κράτους (IS), που αποκεφαλίζει ανθρώπους στη Συρία και στο Ιράκ».
Η απονομή του βραβείου που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. Δολαρίων, θα πραγματοποιηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου 2014 στην επέτειο του θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ.
Μια ξεχωριστή οινική εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) στο Παλιό Λιμάνι Χανίων…
«Ο αγώνας μου δεν αποσκοπεί να γίνει απλά το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. Αν θέλουμε πραγματική πολιτική αλλαγή, θέλουμε…
Στα 490 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται πλέον η χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το σύνολο των τμημάτων από Χανιά…
Ενώπιον της ανακρίτριας Χανίων αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα ο γνωστός μαιευτήρας από το Ηράκλειο και…
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων ενημερώνει ότι την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 από ώρα 09:00 έως 12:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή…
Η ΕΛΜΕ Χανίων ανακοίνωσε τη διοργάνωση επίσκεψης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (Σκρα 15), προσκαλώντας τα…
This website uses cookies.