Ένα το Μέτωπο, πολλές οι μετόπες…

Συνάντηση κομμάτων και πολιτικών φορέων στην Κρήτη για τις πιθανότητες σύστασης αντιμνημονιακού μετώπου

Εκπρόσωποι έξι κομμάτων και πολιτικών φορέων απαντούν (;) για τη σύσταση αντιμνημονιακού μετώπου και κοινού εκλογικού σχηματισμού. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Νότης Μαριάς (Αντιμνημονιακοί Πολίτες), ο Δημήτρης Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος (ΣΠΙΘΑ), ο Μπάμπης Γκούβας (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ο Γιάννης Παρασκευόπουλος (Οικολόγοι Πράσινοι) και ο Δημήτρης Πατέλης (ΕΠΑΜ). Κλήθηκαν, αλλά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά.

Η συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο του διήμερου διαλόγου που οργάνωσαν οι Πολίτες κατά του Χρέους, στις 3 και 4 Μαρτίου 2012. Είχε προηγηθεί η συνάντηση πανεπιστημιακών και εκπροσώπων του φοιτητικού και συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και η πρώτη Παγκρήτια Συνάντηση των Κινημάτων με εκπροσώπους κινήσεων πολιτών από όλο το νησί.
Η πολιτική εκδήλωση ήταν η κατάληξη του διημέρου, όπου τέθηκε ευθέως από τους διοργανωτές, αλλά και από το κοινό, το αίτημα κοινής δράσης όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Τα κόμματα φάνηκαν ανέτοιμα να απαντήσουν πειστικά στο συγκεκριμένο αίτημα.

Στις τοποθετήσεις των πολιτών κυριάρχησε το αίτημα της κοινής δράσης ενώ τέθηκαν και επιμέρους ζητήματα σχετικά με τον προσανατολισμό της διεκδίκησης από τα κινήματα στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Τα απαντητικά κείμενα του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, διαβάστηκαν στην έναρξη της εκδήλωσης μετά το κείμενο εισήγησης από τους Πολίτες κατά του Χρέους.

Λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση, οι Πολίτες κατά του Χρέους εξέδωσαν το παρακάτω κείμενο ως απολογισμό:

Πρώτα συμπεράσματα των συζητήσεων του διημέρου, στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο.

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των πολιτών στο διήμερο πολιτικού διαλόγου που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και έφερε στο ίδιο τραπέζι, ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εκπροσώπους από έξι πολιτικούς φορείς του «αντιμνημονιακού» χώρου.

Το διήμερο οργανώθηκε από τους Πολίτες κατά του Χρέους (ΠκΧ) και είχε τίτλο «Η υπόθεση του Μετώπου, υπόθεση του Λαού». Εκτός από τη συνάντηση των πολιτικών φορέων, περιέλαβε τοποθετήσεις πανεπιστημιακών, εκπροσώπων του συνδικαλιστικού και φοιτητικού κινήματος αλλά και την πρώτη ελπιδοφόρα Παγκρήτια Συνάντηση των Κινημάτων.

Το βράδυ του Σαββάτου (3/3/12) οι πολίτες στη κατάμεστη αίθουσα της Βασιλικής, παρακολούθησαν την άποψη των νέων ανέργων επιστημόνων για το μέλλον τους και εκείνη του ΕΚΗ για το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος. Με ιδιαίτερη προσοχή άκουσαν τις απόψεις των πανεπιστημιακών για τα φλέγοντα ζητήματα της κοινωνικής οικονομίας και συζήτησαν γι’ αυτά. Απομένει στους ΠκΧ και σε συνεργασία με τους πανεπιστημιακούς και τα κινήματα να επιχειρήσουν να θέσουν σε εφαρμογή τις προτάσεις που κατατέθηκαν.

Η συνάντηση των κινημάτων την Κυριακή το πρωί (4/3/12), η πολύωρη, δημιουργική και δημοκρατική συζήτηση κατέληξε σε κοινή δήλωση 30 φορέων με κεντρικό άξονα την ανάγκη περαιτέρω συντονισμού της δράσης, με πρώτο ραντεβού τις κινητοποιήσεις της 25ης Μαρτίου.

Στην πολιτική συζήτηση, το βράδυ της Κυριακής, παρά την επιτυχία της συμμετοχής στο ίδιο τραπέζι, οι πολιτικοί φορείς που συμμετείχαν, αποδείχτηκαν ανέτοιμοι να συζητήσουν και πολύ περισσότερο να αποφασίσουν τη σύμπηξη κοινού αντιμνημονιακού μετώπου (ενδεχομένως και με ενιαίο εκλογικό συνδυασμό), αίτημα το οποίο τέθηκε με ένταση από τους συγκεντρωμένους πολίτες. Παρά τη συμφωνία σε βασικά σημεία διεκδίκησης και αγώνα, στο θέμα του ενιαίου Μετώπου, οι απαντήσεις των πολιτικών φορέων ήταν μάλλον ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα, προς ώρας τουλάχιστον, να παραμένουν πιο ισχυρές οι «μετόπες» των κομμάτων ή σχημάτων που εκπροσωπήθηκαν.

Ο καθηγητής Ν. Μαριάς, αν και πρότεινε ως μια λύση την μετατροπή του κινήματος Ε.ΛΑ.Δ.Α. σε εκλογικό συνασπισμό, κάτι που όπως είπε προσκρούει στην άρνηση των Θεοδωράκη, Γλέζου και Κασιμάτη, έσπευσε τρεις μόλις μέρες μετά και ανακοίνωσε (και πάλι από το Ηράκλειο) την ίδρυση δικού του κόμματος με τον τίτλο «Αντιμνημονιακοί Πολίτες». Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τόνισε τον ενωτικό χαρακτήρα του ίδιου του σχήματός του, επέμεινε στον στόχο της ενότητας δηλώνοντας πως είναι ανοιχτός σε σχετικές πρωτοβουλίες μέχρι την παραμονή των εκλογών, δεν έπεισε όμως για πλήρη απουσία ενδεχομένων διαθέσεων ηγεμονισμού σε ένα αντίστοιχο Μέτωπο. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδειξε να παραπέμπει σε ένα απώτερο επαναστατικό μέλλον την ενότητα που, όπως είπε, θα επιβληθεί από τον ίδιο το Λαό. Η Σπίθα (που απηχεί τον Μίκη Θεοδωράκη) υιοθέτησε τη λογική της ενότητας εξαρτώντας την από τις εξελίξεις στα πλαίσια του σχήματος Ε.ΛΑ.Δ.Α. Το ΕΠΑΜ αντίθετα φάνηκε να νιώθει έτοιμο να δοκιμάσει αυτόνομα τις δυνάμεις του. Αρνητική έκπληξη ήταν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι έθεσαν περίπου ως μόνο στόχο την εκπροσώπηση της οικολογίας στη Βουλή και έδειξαν να οχυρώνονται πίσω από τις διατάξεις του εκλογικού νόμου, που δε δίνει το μπόνους των 50 εδρών σε συνασπισμούς κομμάτων.

Ηχηρές ήταν και οι αρνήσεις στην πρόσκληση διαλόγου, με το ΚΚΕ να κατηγορεί τους ΠκΧ για προσπάθεια εγκλωβισμού και αποπροσανατολισμού της εργατικής τάξης και τη Δημοκρατική Αριστερά να απαντά πως η δανειακή σύμβαση είναι δεσμευτική για την Ελλάδα και, συνεπώς, το κόμμα έχει διαφορετικά επιχειρήματα και διαφορετική νοοτροπία προσέγγισης κατά του Μνημονίου.

Παρόλα αυτά, ο απολογισμός και της πολιτικής εκδήλωσης είναι θετικός καθώς από όλες τις ομιλίες διαφάνηκαν κοινοί άξονες πολιτικής (ακύρωση των Μνημονίων, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας κτλ) όσο και αν ήταν εμφανείς οι διαφορετικές αντιλήψεις στην πρακτική υλοποίησης του Μετώπου. Κυρίως όμως ήταν θετικός ο απολογισμός, επειδή οι πολίτες που βρέθηκαν στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου έστειλαν σαφές μήνυμα ότι χρειάζονται λίγα ακόμα, καθοριστικά βήματα ενότητας για την κατάρρευση του μαύρου μετώπου της Τρόικας και των εντολοδόχων τους και πως η κοινωνία είναι έτοιμη, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης.

Οι ΠκΧ θεωρώντας το διήμερο ως ένα επιτυχημένο σταθμό στην πορεία για την συγκρότηση του μετώπου, εξακολουθούν να θεωρούν και τους οχτώ προσκληθέντες ως δυνάμει συντελεστές του και δηλώνουν πως θα εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου αυτό να επιτευχθεί. Γιατί το σημερινό πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό και μόνο ένα μέτωπο των προοδευτικών “αντιμνημονιακών” δυνάμεων μπορεί να την οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Γιατί η κοινωνία το θέλει και είναι έτοιμη να το αγκαλιάσει.

Γιατί Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

http://www.politestv.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γνωστός Χανιώτης υπεύθυνος για το θανατηφόρο τροχαίο: Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και σε κατάσταση μέθης Porche

Ανείπωτος είναι ο θρήνος για τον πρόωρο χαμό του 22χρονου Παναγιώτη Καρατζή, ο οποίος έχασε…

5 hours ago

Την ερχόμενη Τετάρτη στα Χανιά η δίκη για τον ακρωτηριασμό αρχιφύλακα σε τροχαίο με εγκατάλειψη

Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου δικάζεται μετά από αναβολή η υπόθεση του τροχαίου που είχε…

5 hours ago

Σύλληψη τριών ατόμων για ναρκωτικά και όπλα στα Χανιά

Τρεις ημεδαποί, ηλικίας 47, 44 και 38 ετών, συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου…

5 hours ago

Λαϊκή Συσπείρωση Κισσάμου: “Κίνδυνος για τα βουνά της περιοχής από την πράσινη μετάβαση”

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ενέργειες που,…

5 hours ago

“Σκηνικό πολέμου” στο Λος Άντζελες: Στους 11 οι νεκροί – Πάνω από 150 δισ. η ζημιά

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…

13 hours ago

Πλοίο της Frontex στην Κρήτη για το μεταναστευτικό

Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…

13 hours ago

This website uses cookies.