Του Δήμου Βερύκιου
Τελεσίγραφο των ΗΠΑ σε Τουρκία – Ελλάδα και Κύπρο να απομακρύνουν από τα οπλοστάσια τους τα ρωσικής κατασκευής όπλα έως το 2026, παρέχοντας ως «δέλεαρ», για μεν την Τουρκία τα F-35, για δε την Ελλάδα ετήσια οικονομική βοήθεια 25 εκατομμυρίων δολαρίων έως το 2026!
Το αμερικανικό τελεσίγραφο, γραμμένο δια χειρός Μπόμπ Μενέντες, παροτρύνει Αθήνα και Άγκυρα να αξιοποιήσουν την ευκαιρία του πολέμου στην Ουκρανία και να ξεφορτωθούν τα ρωσικά αντιαεροπορικά που διαθέτουν επικαλούμενες την δικαιολογία ότι τα στέλνουν ως στρατιωτική βοήθεια στον Ζελένσκι.
Η αμερικανική αξίωση για απομάκρυνση των ρωσικών όπλων από το ελληνικό οπλοστάσιο είχε εκδηλωθεί για πρώτη φορά προ διετίας ταυτόχρονα με τις πιέσεις που ασκούνταν στην Τουρκία για να μην παραλάβει τους S-400. Εν συνέχεια το θέμα αυτό συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του 2021 για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ προβλέποντας ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη Ελλάδα κατά την περίοδο 2022 – 2026, για να απεξαρτηθεί από τον ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό! Τα κονδύλια αυτά αφορούν αφορούν το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης (European Recapitalization Incentive Program).
Το εν λόγω αμερικανικό νομοσχέδιο προέβλεπε ότι το αργότερο 180 ημέρες μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου, ο υπουργός Εξωτερικών θα υποβάλει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση που θα παρέχει πλήρη αποτίμηση για όλα τα κεφάλαια που διανέμονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης.
Μάλιστα για να πειστούν τα μέλη του Κογκρέσου και να ψηφίσουν υπέρ της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση: « Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσει η Ελλάδα να απομακρύνει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από πλατφόρμες και οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP).
Το εν λόγω νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Κογκρέσο στις 14 Δεκεμβρίου του 2021, γεγονός που σημαίνει ότι έχει ήδη γίνει η πρώτη καταγραφή και αποτίμηση για την διαδικασία απόσυρσης των ρωσικών όπλων από το ελληνικό οπλοστάσιο. Διαδικασία που η ελληνική κυβέρνηση κρατάει μυστική φοβούμενη -προφανώς- εσωτερικές αντιδράσεις κυρίως από τον χώρο των στρατιωτικών καθώς θεωρούν απολύτως αξιόμαχα και εθνικά αναγκαία για την αντιαεροπορική κάλυψη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Σε πολιτικό επίπεδο, επι του παρόντος τουλάχιστον δεν έχει εκδηλωθεί κάποια αντίδραση διότι προφανώς δεν γνωρίζουν ότι εδώ και μήνες υφίσταται θέμα απόσυρσης των ρωσικών όπλων. Η αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποι τους στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής περί άλλων τυρβάζουν.
Ωστόσο ήταν ενδεικτικός ο τρόπος αντίδρασης του έλληνα πρωθυπουργού σε σχετική ερώτηση για την τύχη των ρωσικών όπλων μετά την έναρξη του πολέμου ο οποίος αφού είπε ότι είχαν αγοραστεί σε άλλες εποχές (αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων) εμμέσως πλην σαφώς τα περιέγραψε ως πεπαλαιωμένα και όχι ως «όπλα αιχμής». Δήλωση που συνάντησε αμέσως την αντίδραση του πρώην αρχηγού ΓΕΣ στρατηγού Κωνσταντίνου Ζαζιά. Προφανώς ο επίτιμος αρχηγος ΓΕΣ (είχε επιλέγει για Α/ΓΕΣ επί ΝΔ) γνωρίζοντας εκ των έσω τις αμερικανικές παρεμβάσεις για απόσυρση των ρωσικών όπλων και με αφορμή τις δηλώσεις και τους χαρακτηρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρει σε μακροσκελέστατη δήλωση του:
Επιστολή «φωτιά» από Κωνσταντίνο Ζαζιά
« Κύριε πρωθυπουργέ,
Με έκπληξη και με ανησυχία ,ακούσαμε τον πρωθυπουργό της Χώρας μας , να δηλώνει σε τηλεοπτικό σταθμό, για τα ρωσικά οπλικά συστήματα ,που διαθέτει η χώρα μας και τις απαιτήσεις αυτών σε ανταλλακτικά στο προσεχές μέλλον , ότι «αποτελούν επιλογές άλλων δεκαετιών, περασμένων δεκαετιών» και «δεν είναι αμυντικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την Εθνική Άμυνα» . Με όλο τον σεβασμό, που πρέπει όλοι οι Έλληνες να έχουμε προς τους θεσμούς της Χώρας μας , οι δηλώσεις αυτές δημόσια δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα και είναι επικίνδυνες για την εθνική άμυνα , αλλά και το ηθικό του στρατεύματος .
Τα οπλικά συστήματα , τα οποία δεν χρειάζεται σήμερα να ονοματίσουμε , για ευνόητους λόγους ,πράγματι είναι περασμένων δεκαετιών , αλλά σας διαβεβαιώνω κύριε πρωθυπουργέ , όπως σίγουρα σας διαβεβαιώνει και η άξια στρατιωτική μας ηγεσία, ότι είναι υπερκρίσιμα , είναι απαραίτητα για την άμυνα της Χώρας , έστω και αν είναι περασμένων δεκαετιών……………… μέχρι να τα αντικαταστήσουμε με πιο σύγχρονα… Από αυτά τα ρωσικά οπλικά συστήματα , που είναι δεδομένο ότι είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα , ορισμένα χορηγήθηκαν δωρεάν στην Χώρα μας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης , με τα προβλεπόμενα πυρομαχικά και με μεγάλο αριθμό ανταλλακτικών , και ορισμένα αγόρασε, προμηθεύτηκε η πατρίδα από το υστέρημα του λαού , που όμως και αυτό το υστέρημα και εδώ το πολιτικό σύστημα δε σεβάστηκε, όπως γνωρίζετε πολύ καλά ……
Κύριε πρωθυπουργέ επι δεκαετίες τώρα το προσωπικό του Στρατού μας δίνει αγώνα για να διατηρήσει αυτά τα οπλικά συστήματα επιχειρησιακά . Δίνει αγώνα η Στρατιωτική Ηγεσία για προμήθεια ανταλλακτικών κυρίως από την Ρωσία, όσο και από άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης , που διαθέτουν ακόμη και αυτές σε ενέργεια αυτά τα οπλικά συστήματα . Δίνει αγώνα το τεχνικό προσωπικό των εργοστασίων και των μονάδων μας, ακόμη και με «πατέντες» , για να διατηρήσει αυτά τα οπλικά συστήματα επιχειρησιακά . Η απαίτηση προμήθειας ανταλλακτικών είναι πρωταρχική και άμεση .
Κύριε πρωθυπουργέ αυτά τα οπλικά συστήματα , η διαθεσιμότητα των οποίων είναι σε υψηλά επίπεδα , συμμετέχουν ενεργά και σημαντικά στην αμυντική θωράκιση της χώρας . Είναι αυτά που μας παρέχουν αντιαεροπορική προστασία στα μαχόμενη τμήματα, είναι αυτά που μας παρέχουν αντιαποβατική, αντίαβακικη προστασία στα νησιά μας , είναι αυτά που μας συμπληρώνουν την αντιαρματική άμυνα των τοποθεσιών μας και γενικά είναι αυτά που συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην δημιουργία κλίματος αποτροπής. Είναι αυτά , που παρά «τα χρόνια τους» δημιουργούν φόβο και αβεβαιότητα στον γείτονα. Είναι αυτά που ζητούν , που πιέζουν οι Τούρκοι ,μαζί με τους συμμάχους μας, να αποσυρθούν από τα νησιά μας και να εφαρμόσουν την αναθεωρητική πολιτική τους , χωρίς «ζόρια».
Κύριε πρωθυπουργέ , σκεφθήκατε τι ένιωσαν όλα αυτά τα στελέχη , που υπηρετούν, που έχουν γίνει «ένα» ,όλα αυτά τα χρόνια , με αυτά τα οπλικά συστήματα , όταν άκουσαν ότι ο κυβερνήτης τους θεωρεί ότι αυτά τα οπλικά συστήματα δεν είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα, ενώ οι Διοικήσεις τους όλων των επιπέδων , ο Ανθυπολοχαγός τους, ο Λοχαγός τους, ο Αντισυνταγματάρχης τους ο Διοικητής τους, ο Διοικητής Σχηματισμού ,τους υπενθυμίζουν και τους τονίζουν καθημερινά την αναγκαιότητα διαθεσιμότητας και την τεράστια αξία που έχουν, αυτά τα οπλικά συστήματα για την άμυνα του νησιού μας;
Σίγουρα ένιωσε απαγοήτευση αλλά και θυμό . Θυμήθηκε το προσωπικό μας τι εργατοώρες εξάντλησε για να διατηρεί αυτά τα οπλικά συστήματα αξιόπιστα και επιχειρησιακά έτοιμα για εκτέλεση της αποστολής τους και εσείς τα απαξιώνετε και επομένως απαξιώνετε και το προσωπικό που τα υπηρετεί με τεράστιες δυσκολίες , αλλά μη φειδόμενο χρόνου και κόπου , ευτυχώς για τον στρατό μας τα διατηρούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα .
Η προμήθεια ανταλλακτικών και η τοποθέτηση αυτών στην κλίμακα ανεφοδιασμού του Στρατού μας , για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια , είναι απολύτως απαραίτητα , για την ομαλή περιοδική συντήρηση , για την επισκευή τυχόν βλαβών και για την διαθεσιμότητα αυτών των οπλικών συστημάτων , που αποτελούν την σπονδυλική στήλη της εθνικής μας άμυνας , σε ορισμένες ευαίσθητες περιοχές της Χώρας μας . Πως όμως θα γίνει η προμήθεια αυτών των ανταλλακτικών όταν η χώρα μας έκλεισε και την τελευταία χαραμάδα επικοινωνίας με την προμηθεύτρια χώρα, στο όνομα της συμμαχικής αλληλεγγύης και όχι στο όνομα του εθνικού συμφέροντος και στο όνομα της εθνικής άμυνας; Είναι πασιφανές οτι εξωτερική πολιτική ασκεί η εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση , που γνωρίζει όλα τα δεδομένα της διεθνούς σκηνής , όμως υπεράνω όλων είναι το εθνικό συμφέρον και εδώ εκτιμώ οτι οφείλαμε για εθνικούς λόγους να μην γίνουμε «βασιλικότεροι των βασιλέων», ναι να καταδικάσουμε την ρωσική εισβολή , ναι να επιβάλουμε τις κυρώσεις που πρότειναν οι συμμαχικοί οργανισμοί που συμμετέχουμε , όμως τα εθνικά μας συμφέροντα επέβαλαν να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους αντιπαράθεσης με την Ρωσία, όπως έκανε η Κύπρος , όπως έπραξαν οι περισσότερες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δίνεται η δυνατότητα στην Χώρα μας να συνδιαλέγεται και με την Ρωσία σε θέματα που αφορούν την προμήθεια ανταλλακτικών για τα κυρία οπλικά μας συστήματα».
Η παραπάνω ανοιχτή επιστολή του στρατηγού Ζαζιά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη βρήκε πολλούς υποστηριχτές συναδέλφους του γεγονός που ανάγκασε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να δηλώσει από της 1η Στρατιά ότι δεν πρόκειται να αποδυναμωθεί το οπλοστάσιο των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου είτε με την αποστολή όπλων στο ουκρανικό μέτωπο, είτε με την απόσυρση αξιόπιστων οπλικών συστημάτων (αντί πινακίου φακής από τις ΗΠΑ). Ωστόσο η αμερικανική αξίωση για απομάκρυνση των ρωσικών όπλων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένει σε ισχύ και γίνεται ολοένα και πιο εντεινόμενη, όπερ σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας αξιοποιώντας την αντιρωσική θέση που έχουν λάβει ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία.
ΗΠΑ προς Τουρκία: F-35 αντί S-400
Σύμφωνα με τους New York Times, οι ΗΠΑ προτείνουν στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία τους S-400 για να μπορέσει να παραλάβει τα F-35 ! Μια πληροφορία που επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ο Μπομπ Μενέντεζ σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των New York Times, εάν η Τουρκία αποδεχτεί αυτή την πρόταση θα μπορούσαν να επιτύχουν δύο στόχοι: Αφενός να τραβήξουν την Τουρκία μακριά από την επιρροή της Ρωσίας και αφετέρου να ενισχύσουν την ουκρανική αεράμυνα με ένα ισχυρό όπλο.
Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε και ο Μπομπ Μενέντεζ στην «Καθημερινή», πρόκειται για εγχείρημα δύσκολα υλοποιήσιμο. Εάν η Άγκυρα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση, το πιο πιθανό είναι πως θα ακολουθούσε μια σοβαρότατη κρίση στις σχέσεις της με τη Ρωσία πράγμα που δεν φαίνεται να το θέλει.
Στο εν λόγω σενάριο πλέον αναφέρονται σοβαρές αμερικανικές πηγές, μεταξύ αυτών ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ των New York Times, σύμφωνα με τον οποίο η σχετική πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την Άγκυρα, η οποία δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο ως να μην την έχει ακούσει ποτέ.
Γράφει ο Ιωάννης Ντουντουλάκης* Τα Χριστούγεννα συναντάμε παντού στολίδια. Μακάρι, αν αντί να ανάβουμε τεχνητά…
Η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ SYN.KA, μέσα στο πνεύμα των γιορτών, ξαναφέρνει κοντά μας τον…
Στις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα αναχωρήσει τελικά το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” από το…
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
This website uses cookies.