Έντονη κριτική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πολιτική ασυνέπεια και διγλωσσία των Ευρωπαίων Ηγετών για τους αμάχους της Λιβύης

Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό
«Είναι ντροπή ο πολιτικός αυτός κυνισμός»

Παρίσι, 19 Μαΐου 2011, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) δημοσιεύουν σήμερα σε περισσότερες από 10 εφημερίδες στην Ευρώπη ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται στους αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο της Λιβύης.

Στην επιστολή η οργάνωση ασκεί κριτική στην ευρωπαϊκή «πολιτική της διγλωσσίας» που ενώ ισχυρίζεται ότι διεξάγει έναν πόλεμο για να προστατεύσει τους αμάχους την ίδια στιγμή κλείνει τα σύνορα στα θύματα αυτού του πολέμου, με το πρόσχημα της αναχαίτισης μαζικής εισροής παράνομων μεταναστών.

«Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμπλέκονται στον πόλεμο της Λιβύης αποφεύγουν την ανάληψη των υποχρεώσεών τους, νομικών και ηθικών, και αμελούν τα θύματα του πολέμου στον οποίο συμμετέχουν», αναφέρει η Γενική Διευθύντρια των ΓΧΣ, Ρεβέκα Παπαδοπούλου. «Τα λόγια και οι πράξεις των αρχηγών μας, που παρουσιάζονται σε ένα πλαίσιο αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, στην πραγματικότητα περιορίζουν την πρόσβαση των θυμάτων του πολέμου στην Ευρώπη. Ο πολιτικός αυτός κυνισμός είναι ντροπή».

Οι ΓΧΣ δίνουν περαιτέρω έμφαση στη διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν η Τυνησία και η Αίγυπτος, κράτη όμορα της Λιβύης, σε περίπου 630.000 άτομα από τη Λιβύη, και σε εκείνη των ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία επαναπροώθησαν ανθρώπους που είχαν καταφτάσει με σκάφη από τη Λιβύη διακινδυνεύοντας τις ζωές τους για να φτάσουν στην Ευρώπη- από ξηράς και θαλάσσης.

«Οι άνθρωποι στους οποίους παρέχουμε βοήθεια στη Λαμπεντούζα μας μιλούν για τις απειλές και τη βία που έχουν υποστεί στη Λιβύη. Κάποιοι χτυπήθηκαν ή είδαν τους φίλους τους να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια τους», αναφέρει ο Loris De Filippi, Διευθυντής Επιχειρήσεων των ΓΧΣ. «Καταφθάνουν εξαντλημένοι, υποφέροντας συχνά από υποθερμία, έχοντας κάνει ένα πολύωρο ταξίδι και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους».

Η ανοιχτή επιστολή τονίζει ακόμη τη νομική υποχρέωση της Ευρώπης να προστατεύσει τα δικαιώματα των θυμάτων του πολέμου, παρέχοντας εγγυήσεις για τη μη επαναπροώθησή τους από τα χωρικά ύδατα και τα εδάφη της Ευρώπης σε μια εμπόλεμη ζώνη, και διασφαλίζοντας την κατάλληλη υποδοχή τους στην Ευρώπη και την πρόσβασή τους σε διαδικασίες ασύλου, όταν το ζητήσουν.

*Η ανοιχτή επιστολή δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες: Καθημερινή (Ελλάδα),  Die Presse, Der Standard (Αυστρία), Le Soir, De Standaard (Βέλγιο), Berlingske Tidende (Δανία), El Pais (Ισπανία), Le Monde (Γαλλία), Corriere della Sera, La Repubblica, (Ιταλία). Επίσης, θα δημοσιευτεί στην Αγγλία, Σουηδία, Ελβετία.

Παραλήπτες της επιστολής είναι:
Γεώργιος Παπανδρέου, Πρωθυπουργός Ελλάδας, Werner Faymann, Ομοσπονδιακός Καγκελάριος και M. Michael Spindelegger, Αναπληρωτής Καγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Yves Leterme, Πρωθυπουργός του Βελγίου, Petr Nečas, Πρωθυπουργός της Τσεχικής Δημοκρατίας,  Lars Løkke Rasmussen, Πρωθυπουργός και Lene Espersen, Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Angela Merkel, Καγκελάριος της Γερμανίας, Nicolas Sarkozy, Πρόεδρος της Γαλλίας, Rutte, Πρωθυπουργός Ολλανδίας, Silvio Berlusconi, Πρωθυπουργός Ιταλίας, Jean-Claude Juncker, Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου, Jens Stoltenberg, Πρωθυπουργός Νορβηγίας, José Luis Rodríguez Zapatero, Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Fredrik Reinfeldt, Πρωθυπουργός της Σουηδίας, David Cameron, Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Herman Van Rompuy, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Επικεφαλής Κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  Jerzy Buzek, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, José Manuel Barroso, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Catherine Ashton, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ανώνατος Εκπρόσωπος σε θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Λευτέρης Αυγενάκης: Σφίγγει ο κλοιός για τον βουλευτή της ΝΔ – Τη διαγραφή του ζητούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες

Σφίγγει ο κλοιός για τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη, μετά το περιστατικό βιαιοπραγίας κατά υπαλλήλου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος,…

44 mins ago

Ο αποχαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων στον σπουδαίο Χανιώτη σκηνοθέτη και παραγωγό Γιώργο Σγουράκη

Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Χανιώτη σκηνοθέτη και παραγωγό Γιώργο Σγουράκη, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη…

46 mins ago

Δωρεά λαογραφικού υλικού στην Αντιπεριφέρεια Χανίων

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφτηκε σήμερα, Τρίτη 2 Ιουλίου 2024, η κα Δήμητρα…

1 hour ago

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αποκόρωνα ενάντια στις συγχωνεύσεις στα σχολεία

Η  «Λαϊκή Συσπείρωση»  ζητά να συζητηθεί σε άμεση συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου και να ληφθεί…

1 hour ago

Συγχαρητήρια Πανεπιστημίου Κρήτης στον Αν. Καθηγητή Αντώνη Αναστασόπουλο για την επάξια εκλογή του στη θέση του Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Οθωμανολόγων

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης συγχαίρει θερμά τον Αναπληρωτή Καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας…

1 hour ago

Σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή της νέας Μεταλλικής Πεζογέφυρας στα Καμισιανά

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή της  νέας μεταλλικής πεζογέφυρας επί της Π.Ε.Ο…

1 hour ago

This website uses cookies.