Ο Νίκος Χαρδαλιάς στις 30/7 μιλούσε για τη δημιουργία ενός προφίλ για κάθε επισκέπτη, κυρίως μέσω των στοιχείων που συμπλήρωναν οι ίδιοι στη φόρμα PLF, ενώ τόνιζε ιδιαίτερα πως ο αλγόριθμος δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα. Τέσσερις μήνες μετά τη φιέστα της Σαντορίνης και το άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό (για το οποίο χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε πως έγινε με λάθος τρόπο), η Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας τονίζει με ανακοίνωσή της πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική αναφορά για τη συγκεκριμένη μεθοδολογία και θέτει σαφή και καίρια ερωτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», τα μέλη της Ενωσης ρωτούν πού είναι δημοσιευμένος ο συγκεκριμένος αλγόριθμος EVA, με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση και τεχνική περιγραφή, μέσω ποιας διαδικασίας κρίσης (peer-review) έχει αξιολογηθεί η επιστημονική εγκυρότητά του και με βάση ποια δεδομένα και με ποιο πειραματικό πρωτόκολλο έγινε η αξιολόγηση αυτή. Επίσης, ζητούν από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενημέρωση για το ποιος ανέλαβε την υλοποίηση του αλγόριθμου σε επιχειρησιακό επίπεδο, με βάση ποια δεδομένα προσαρμόστηκε, δοκιμάστηκε, αξιολογήθηκε και τελικά εφαρμόστηκε επιχειρησιακά στις πύλες εισόδου της Ελλάδας αλλά και τι αξιολόγηση έχει γίνει κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής αυτής λειτουργίας του μέχρι και αυτή τη στιγμή.
Παραδέχονται τα κενά
Τρεις μέρες μετά τη δημόσια διατύπωση των ερωτημάτων αυτών, κανένας από τους κ.κ. Χαρδαλιά, Κικίλια και Πιερρακάκη δεν έκρινε σκόπιμο να απαντήσει. Αντιθέτως, η Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας έλαβε με e-mail απάντηση από τους ίδιους τους δημιουργούς του αλγόριθμου, στην οποία όμως ουσιαστικά επιβεβαιώνονται οι υποψίες για την επισφαλή μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.
«Στο πρώτο βασικό μας ερώτημα, μας απαντούν πως πράγματι δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη επιστημονική εργασία και πως υπάρχει πρόθεση να δημοσιευτούν κάποια πράγματα τον Δεκέμβριο» λέει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας της ΕΠΕ Χάρης Γεωργίου. Ως προς τα δεδομένα, με βάση τα οποία έγινε η επιχειρησιακή εφαρμογή του αλγόριθμου, η απάντηση που δόθηκε είναι επίσης αποκαλυπτική: «Μας απαντούν πως όντως δεν υπήρχαν δεδομένα εκείνη την περίοδο και οι έλεγχοι έγιναν μέσω προσομοίωσης ή μέσω αντίστοιχων στοιχείων στη διεθνή βιβλιογραφία» λέει ο κ. Γεωργίου.
«Πρόθεσή μας δεν είναι να κρίνουμε εμείς τον τρόπο λειτουργίας και την εγκυρότητα του αλγόριθμου. Αυτό θα το κάνει η διεθνής επιστημονική κοινότητα όταν δημοσιευτεί η εργασία. Ωστόσο θεωρούμε άκρως επικίνδυνο από την πλευρά της πολιτείας να έχει γίνει η εφαρμογή του αλγόριθμου αυτού σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα πολλά ζητήματα σε εκκρεμότητα» συμπληρώνει ο ίδιος.
Με λίγα λόγια, φαίνεται πως δεν δώρισαν οι επιστήμονες την EVA στην Ελλάδα, αλλά αντίθετα η Ελλάδα «δώρισε» τον πληθυσμό της χώρας ως πειραματόζωο για την εφαρμογή του αλγόριθμου, με αποτέλεσμα σήμερα οι ίδιοι οι υπουργοί να παραδέχονται ότι ο τουρισμός άνοιξε όπως-όπως…
Ανείπωτος είναι ο θρήνος για τον πρόωρο χαμό του 22χρονου Παναγιώτη Καρατζή, ο οποίος έχασε…
Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου δικάζεται μετά από αναβολή η υπόθεση του τροχαίου που είχε…
Τρεις ημεδαποί, ηλικίας 47, 44 και 38 ετών, συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου…
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ενέργειες που,…
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
This website uses cookies.