ΕΛΛΑΔΑ

Έξαρση πανώλης: Πάνω από 14.000 τα θανατωμένα ζώα στην Ελλάδα – Εισάγονται rapid test από το εξωτερικό

Περίπου ένα μήνα μετά την εκδήλωση της πανώλης στην Ελλάδα, τα επίσημα κρούσματα ανέρχονται στα 35 και τα θανατωμένα ζώα λόγω της κατάστασης έχουν ξεπεράσει τα 14.000. Συγκεκριμένα, η νόσος έχει χτυπήσει 35 κτηνοτροφικές μονάδες από την στιγμή που τα μολυσμένα ζώα πέρασαν τα σύνορα της χώρας.

Μάλιστα, η ζημιά θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν οι αρχές δεν είχαν εντοπίσει έγκαιρα τις νέες εστίες, που προέκυψαν εκτός των ζωνών επιτήρησης και ελέγχου. Η πανώλη πρόλαβε να χτυπήσει σε Θεσσαλία, Ηλεία και Κρήτη προκαλώντας καταστροφή στο ζωϊκό κεφαλαίο.

Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί ζημιά χιλιάδων ευρώ και ακόμη κι αν πάρουν την κρατική στήριξη φαίνεται πολύ δύσκολο να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Όσοι κατάφεραν να σώσουν τα κοπάδια τους από την άλλη, θα έχουν να αντιμετωπίσουν την δυσπιστία των καταναλωτών λόγω της έξαρσης της πανώλης κυρίως στην αγορά κρέατος. Ήδη κάτι τέτοιο διαφαίνεται στην περιοχή της Λάρισας που τα κρεοπωλεία δυσκολεύονται να βρουν και να διαθέσουν αιγοπρόβειο κρέας, καθώς τα σφαγεία είναι κλειστά, αλλά και η ζήτηση που καταγράφεται είναι περιορισμένη. Χαρακτηριστικά τέτοια εποχή πέρυσι και λόγω της εορτής του 15αύγουστου η κατανάλωση είχε αυξηθεί σημαντικά. Ερωτηματικό είναι και η τιμή του κρέατος το οποίο για κάποιο διάστημα μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά ενδεχομένως να αποτελέσει παιχνίδι στα χέρια των κερδοσκόπων.

Όσο δεν εμφανίζονται νέες εστίες η πανώλη θα σβήσει και είναι επιτακτικό να ανοίξει η συζήτηση για πως θα εφαρμόσουμε μέτρα, ώστε να μην την ξαναδούμε στην Ελλάδα. Όλοι συμφωνούν πως θα πρέπει να δούμε ξανά το καθεστώς των ελέγχων στην χώρα και κυρίως την αλυσίδα εισαγωγής ζώων από άλλες χώρες.

Ήδη η Περιφέρεια Θεσσαλίας σκοπεύει να εισάγει rapid test από το εξωτερικό. Σε δεύτερο χρόνο υπάρχει ήδη συμφωνία με εξειδικευμένη εταιρεία της Λάρισας, η οποία θα παράξει τέτοια τεστ ελέγχου και πλέον θα είναι πιο εύκολη η προμήθεια τους και η χρήση τους.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

7 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

7 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

8 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

8 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

8 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

10 hours ago

This website uses cookies.