Εσωτερικό έγγραφο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτει την πρόθεση κρατών μελών της Ε.Ε. να επαναφέρουν τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα προβλέπει έξοδο για δυο χρόνια από τη συνθήκη Σένγκεν για όσες χώρες δεν φυλάσσουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους. Δείχνει δε να φωτογραφίζει την Ελλάδα της οποίας τα θαλάσσια σύνορα είναι δύσκολο να φυλαχτούν.
Το έγγραφο έχει τον τίτλο «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν» και φέρει ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2015. Απευθύνεται στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. (COREPER) και στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το διήμερο 3 – 4 Δεκεμβρίου, αναφέρονται ρητώς οι επιφυλάξεις αρκετών κρατών – μελών για τη λειτουργία της Σένγκεν υπό την σοβαρή πίεση που προκαλείται από την προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, η αδυναμία ορισμένων κρατών μελών να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. (π.χ. Ελλάδα) και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση του κεκτημένου του χώρου Σένγκεν.
Γράφει αναλυτικά το εσωτερικό έγγραφο του Συμβουλίου της ΕΕ:
Πολλά κράτη μέλη έχουν επαναφέρει προσωρινά τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα, σύμφωνα με τα άρθρα 23 – 25 του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν. Βάσει αυτών, ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να εφαρμόσει τέτοιους ελέγχους για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει συνολικά τους έξι μήνες. Η παράταση αυτής της κατάστασης θα απαιτούσε την έγκριση από το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 26 του κώδικα συνόρων του Σένγκεν.
Η σύσταση αυτή μπορεί να εκδοθεί σε εξαιρετικές περιστάσεις για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 19α του Κώδικα συνόρων της Σένγκεν δεν είναι επαρκή.
Όταν σε τέτοιες περιπτώσεις, η συνολική λειτουργία του χώρου τίθεται σε κίνδυνο, και στο βαθμό που οι έκτακτες περιστάσεις συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια στον χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα ή μέσα σε μέρη αυτών, η προθεσμία για την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μπορεί να παραταθεί μέχρι μια συνολική περίοδο δύο ετών.
Σε αυτή τη βάση, η Προεδρία:
Μουζάλας: Η Ευρώπη δεν θέτει θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Στη διαβεβαίωση πως δεν τίθεται τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέμα εξόδου της Ελλάδα από τη συνθήκη του Σένγκεν, προχώρησε από το βήμα της βουλής, ο αρμόδιος υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση δια των Ανδρέα Λοβέρδου και Γιάννη Βρούτση, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και κάλεσαν τη κυβέρνηση να είναι προσεκτική στη διαχείριση του ζητήματος.
Πιο αναλυτικά, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες μέσα στην Ευρώπη (κατονόμασε την Ουγγαρία) που θέτουν το ζήτημα της εξόδου από την Σένγκεν, στις συζητήσεις που γίνονται.
Ωστόσο, όπως εξήγησε άλλες ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία είναι αντίθετες σε τέτοιου είδους σχεδιασμός. «Είναι λάθος να λέμε ότι η Ευρώπη συζητάει ένα τέτοιο θέμα. Υπάρχουν κάποιες χώρες που προσπαθούν να το δημιουργήσουν. Όμως οι εισηγήσεις αυτές δεν είναι θέσεις της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Μουζάλας και κάλεσε τα κόμματα να σταθούν ενωμένα απέναντι σε αυτό το ζήτημα.
tvxs.gr, newpost.gr
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.