Η Anna Belle Hoots, είναι διδάκτωρ της Νομικής Σχολή του Πανεπιστημίου Fordham. Το 2019, στον τόμο 88, 2ο τεύχος της Νομικής Επιθεώρησης Fordham δημοσίευσε την έρευνά της σχετικά με την άμεση σύνδεση μεταξύ της εμπορίων ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση και των αμερικάνικων στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Όπως σημειώνει στην εργασία της, εμβαθύνοντας και στο παράδειγμα της Νότιας Κορέας, στα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων βρίσκονται πολλές φορές εμπλεκόμενοι και στρατιωτικό προσωπικό των βάσεων το οποίο όμως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δε μπορεί να διωχθεί εξαιτίας συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ με τις χώρες οι οποίες φιλοξενούν τις βάσεις οι οποίες εγγυώνται καθεστώς ετεροδικίας. Αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ατιμωρησίας ουσιαστικά τροφοδοτεί κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων.
Σύμφωνα με την Anna Belle Hoots, αν και έχουν γίνει κινήσεις εκ μέρους των κυβερνήσεων των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια για να αμβλυνθεί το πρόβλημα, η μόνη πραγματική λύση μπορεί να έλθει μέσω αλλαγής στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί που θα καταργούν το καθεστώς ετεροδικίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:
Εάν η χώρα υποδοχής αποφασίσει να ασκήσει τη δικαιοδοσία της, αυτό θα λειτουργήσει ως ισχυρός ψυχολογικός αποτρεπτικός παράγοντας για το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που επιδιώκει να επιδοθεί σε σεξουαλική εμπορία, επειδή κατανοεί ότι μπορεί να φυλακιστεί σε μια ξένη φυλακή.
Διαβάστε επιλεγμένα κομμάτια της έρευνάς της όπως δημοσιεύτηκε στη Νομική Επιθεώρηση Fordham:
Η σεξουαλική εμπορία γυναικών και κοριτσιών από Αμερικανούς στρατιωτικούς παραμένει ένα ζήτημα που μαστίζει τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό. Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσφέρει διάφορες λύσεις για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εμπορίας, η νομοθεσία και η πολιτική που προωθείται δεν επαρκούν για την εξάλειψη του προβλήματος. Αφού αξιολογηθεί η διασταύρωση της σεξουαλικής εμπορίας και των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο εξωτερικό, θα συζητήσω το γιατί και πώς, μέσω της χρήσης των συμφωνιών για το καθεστώς των δυνάμεων (SOFA), όλες οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό μπορούν και πρέπει να δεσμευτούν για την πρόληψη αυτής της κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επειδή οι SOFAs παρέχουν μεγάλη ευχέρεια για τον καθορισμό όρων και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της χώρας υποδοχής, το παρόν σημείωμα προτείνει ένα πλαίσιο για τη χρήση των SOFAs ως δίαυλο για αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές και μεγαλύτερη εκτελεστότητα των νόμων περί εμπορίας προσώπων στο σεξ, ιδίως μέσω της συμπερίληψης μιας νέας διάταξης περί εμπορίας προσώπων στο σεξ.
***
Ως υποσύνολο της εμπορίας ανθρώπων, η σεξουαλική εμπορία συχνά εξισώνεται με τη σύγχρονη δουλεία, παραμένει επίσης η πιο κοινή μορφή εμπορίας ανθρώπων και πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Οι στατιστικές εκτιμούν ότι η σεξουαλική εμπορία αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, μετατρέποντάς την σε μια εξαιρετικά επικερδή βιομηχανία. Ωστόσο, η εμπορία ανθρώπων για σεξ είναι ένα έγκλημα, το οποίο συχνά περνά απαρατήρητο. Πράγματι, τα θύματα συχνά διστάζουν να καταγγείλουν το γεγονός για μια πληθώρα λόγων, όπως “φόβος για τους διακινητές τους ή/και φόβος για την επιβολή του νόμου”.
Ως σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εμπορία ανθρώπων για σεξ απαγορεύεται τόσο από το εθνικό όσο και από το διεθνές δίκαιο.
Αναγνωρίζοντας την επικράτηση της εμπορίας ανθρώπων για σεξ που αγγίζει τις υπερπόντιες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αύξησε τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, εφαρμόζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και αναπτύσσοντας νέες πολιτικές και διαδικασίες για τον στρατό, τους πολιτικούς υπαλλήλους και τους εργολάβους.
Εξάλλου, αυτές οι βάσεις δεν θα έπρεπε να αποτελούν πηγή για δραστηριότητες που προκαλούν ανθρώπινο πόνο. Ενώ οι προσπάθειες των ΗΠΑ δεν είναι μάταιες, το ζήτημα απέχει πολύ από το να επιλυθεί. Οι παράνομες σεξουαλικές δραστηριότητες μεταξύ ανδρών στρατιωτών των ΗΠΑ και γυναικών και κοριτσιών στο εξωτερικό συμβαίνουν μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας το ανησυχητικό μοτίβο που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες.
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΌΣΟ ΠΑΛΙΆ ΌΣΟ ΚΑΙ Ο ΧΡΌΝΟΣ
Η ίδρυση υπερπόντιων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων χρονολογείται από τον Ισπανοαμερικανικό Πόλεμο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέστησαν τις πρώτες μόνιμες βάσεις τους στην Άπω Ανατολή και την Καραϊβική.
Στη συνέχεια, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο εξωτερικό παρέμεινε μικρή.
Μόνο μετά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι υπερπόντιες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ γνώρισαν εξαιρετική ανάπτυξη- μάλιστα, άρχισαν να μοιάζουν με τη σημερινή τους διάταξη και έγιναν “μια πιο αποδεκτή πραγματικότητα” για όλα τα έθνη.
Καθώς οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό γίνονταν όλο και πιο συχνές, το ίδιο συνέβαινε και με τις συγκρούσεις που αφορούσαν την κρατική κυριαρχία.
Ως λύση προέκυψε η SOFA (συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων). Οι SOFA, οι οποίες είναι “πολυμερείς ή διμερείς συμφωνίες που γενικά καθορίζουν το πλαίσιο υπό το οποίο οι στρατιωτικές δυνάμεις ενός κράτους μπορούν να επιχειρούν σε μια ξένη χώρα”, περιλαμβάνουν πολλές διατάξεις αλλά κυρίως ρυθμίζουν την αστική και ποινική δικαιοδοσία επί των βάσεων και του προσωπικού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι SOFAs
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περισσότερες υπερπόντιες στρατιωτικές βάσεις από οποιοδήποτε άλλο έθνος.Κατά συνέπεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συμβαλλόμενο μέρος σε περισσότερες από εκατό συμφωνίες SOFA. Περίπου οι μισές από αυτές τις συμφωνίες εμπίπτουν στην SOFA του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) ή στην SOFA της Εταιρικής Σχέσης για την Ειρήνη, ενώ οι υπόλοιπες είναι είτε ολοκληρωμένες είτε λιγότερο ολοκληρωμένες συμφωνίες που διαμορφώνονται μέσω διαπραγματεύσεων με μακροχρόνιους συμμάχους των ΗΠΑ ή άλλα έθνη.
Πράγματι, οι υφιστάμενες συμφωνίες SOFA διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό και διαμορφώνονται ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις, διότι δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο που να θεσπίζει διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για τις συμφωνίες αυτές.
Παρά την ποικιλομορφία των SOFA, η αστική και η ποινική δικαιοδοσία παραμένουν οι πιο θεμελιώδεις πτυχές των συμφωνιών αυτών.
Ενώ το πλαίσιο δικαιοδοσίας κάθε SOFA συχνά περιλαμβάνει τόσο αστικά όσο και ποινικά θέματα, το παρόν σημείωμα επικεντρώνεται στο πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα της ποινικής δικαιοδοσίας, ειδικά όσον αφορά την εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση.
Αν και η πλειοψηφία των αμερικανικών συμφωνιών SOFA προβλέπει “κοινή δικαιοδοσία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της χώρας [υποδοχής]”, υπάρχουν συμφωνίες βάσει των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την αποκλειστική δικαιοδοσία.
Στις συμφωνίες αποκλειστικής δικαιοδοσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την εξουσία να ασκούν “όλη την ποινική και πειθαρχική δικαιοδοσία” επί του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού που παραβιάζει τους νόμους είτε των Ηνωμένων Πολιτειών είτε της χώρας υποδοχής.
Η κοινή δικαιοδοσία, από την άλλη πλευρά, παρέχει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη χώρα υποδοχής αποκλειστική δικαιοδοσία για ορισμένα αδικήματα, συνήθως ανάλογα με το ποια χώρα τιμωρεί το αδίκημα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, “η χώρα της οποίας ο νόμος έχει παραβιαστεί έχει αποκλειστική δικαιοδοσία επί του παραβάτη”.
Εάν το προσωπικό των ΗΠΑ παραβιάζει τους νόμους τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της χώρας υποδοχής, “χρησιμοποιούνται πρόσθετα προσόντα” για να αποφασιστεί ποια χώρα διατηρεί το δικαίωμα άσκησης δικαιοδοσίας.
Οι περισσότερες αμερικανικές συμφωνίες SOFA απαιτούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραχωρούν την “πρωτογενή δικαιοδοσία ” σε ποινικές υποθέσεις στη χώρα υποδοχής με δύο εξαιρέσεις: (1) “όταν το αδίκημα διαπράττεται από Αμερικανούς εναντίον Αμερικανών (“inter se” υποθέσεις)” και (2) “όταν το αδίκημα διαπράττεται από Αμερικανούς κατά την εκτέλεση επίσημου καθήκοντος “.
Η SOFA του ΝΑΤΟ είναι μια πολυμερής συμφωνία που έχει εφαρμογή μεταξύ όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, άλλες 24 χώρες υπόκεινται στη SOFA του ΝΑΤΟ μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ Σύμπραξη για την Ειρήνη (PfP). Το πρόγραμμα αποτελείται από διμερή συνεργασία μεταξύ μεμονωμένων χωρών και του ΝΑΤΟ για την αύξηση της σταθερότητας, τη μείωση των απειλών για την ειρήνη και την οικοδόμηση ενισχυμένων σχέσεων ασφαλείας.”
Εκτός από τις αναφερόμενες εξαιρέσεις, το καθεστώς κοινής δικαιοδοσίας απαιτεί από τη χώρα υποδοχής να εξετάζει τυχόν αιτήματα των ΗΠΑ προς τη χώρα υποδοχής να παραιτηθεί από την πρωτογενή δικαιοδοσία της.
Γενικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το δικαίωμα να ασκούν δικαιοδοσία επί της εγκληματικής δραστηριότητας του αμερικανικού προσωπικού τόσο εντός όσο και εκτός βάσης, γεγονός που μπορεί να ανοσοποιήσει πλήρως ένα στρατιωτικό μέλος από τους νόμους της χώρας υποδοχής.
Μέσω των διατάξεων της SOFA που διέπουν τη δικαιοδοσία, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) είναι σε θέση “να προστατεύσει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τα δικαιώματα του προσωπικού των Ηνωμένων Πολιτειών που μπορεί να υποβληθεί σε ποινική δίκη από ξένα δικαστήρια και να φυλακιστεί σε ξένες φυλακές “.
Η σχέση μεταξύ της εμπορίας σεξ και των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο εξωτερικό: Μια επισκόπηση
Η σύνδεση μεταξύ της εμπορίας σεξ και των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό δεν είναι ένα νέο φαινόμενο.
Μέχρι σήμερα, το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό συχνάζει σε μπαρ εκτός βάσης και εκτός στολής, όπου γυναίκες και κορίτσια πέφτουν θύματα εμπορίας για καταναγκαστική πορνεία.
Τα άτομα αυτά έχουν πέσει θύματα εμπορίας ανθρώπων με διάφορους τρόπους, από το να χειραγωγηθούν από κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο μέχρι να δελεαστούν με ψεύτικα προσχήματα, όπως μια δουλειά.
Τα θύματα εντοπίζονται συχνότερα σε ψεύτικες επιχειρήσεις μασάζ, οίκους ανοχής, μπαρ και στριπτιτζάδικα.
Οι προσπάθειες για την πάταξη της εμπορίας ανθρώπων ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον υπέγραψε τον νόμο του 200051 για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, “τον πρώτο ολοκληρωμένο ομοσπονδιακό νόμο” που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων.
Αν και έκτοτε έχουν διαμορφωθεί και ψηφιστεί πρόσθετες στρατηγικές και νομοθεσία για τη διόρθωση αυτού του προβλήματος , υ π ά ρ χ ε ι ένα χάσμα μεταξύ αυτών των πολιτικών, όπως έχουν διατυπωθεί και όπως εφαρμόζονται στην πράξη. Λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τη συνεχιζόμενη επικράτηση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων παγκοσμίως αλλά και την εδραίωσή τους στην κοινωνία, η θλιβερή σχέση μεταξύ των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό και της εμπορίας προσώπων στο σεξ έχει αντιμετωπίσει σημαντικά λιγότερη εξέταση από ό,τι της αξίζει.
Μέσα στα χρόνια, το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένο για να αναγνωρίζει και να αναφέρει σημάδια εμπορίας ανθρώπων τόσο εντός όσο και εκτός βάσης, γεγονός που με τη σειρά του έχει αυξήσει την αναγνώριση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.
Περαιτέρω, εγκαταστάσεις για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται στην πορνεία και την εμπορία ανθρώπων έχουν τεθεί εκτός ορίων για το προσωπικό των ΗΠΑ.
Σε συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις και τις αρχές επιβολής του νόμου, το Υπουργείο Άμυνας προσπάθησε να περιορίσει την πελατεία των αμερικανικών στρατευμάτων σε αυτές τις εγκαταστάσεις και, ως αποτέλεσμα, να αυστηροποιήσει την πολιτική μηδενικής ανοχής.
Ωστόσο, όπως και η TVPA, το NSPD 22 χρειάζεται σημαντική βελτίωση. Παρά την αυξημένη ευαισθητοποίηση και την αυστηρότερη πολιτική, οι έρευνες για εγκλήματα σεξουαλικής εμπορίας γύρω από στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό υποδηλώνουν ότι απαιτείται κάτι περισσότερο.
Η περίπτωσης της Νότιας Κορέας
Για να αναδειχθούν οι ανεπάρκειες των υφιστάμενων πλαισίων, η παρούσα ενότητα διερευνά μια χώρα διαβόητη για την ανάμειξη αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και ιερόδουλων: τη Νότια Κορέα.
Επειδή η εμπορία σεξ γύρω από τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ έχει βαθιές ρίζες στη Νότια Κορέα, αυτή η υποενότητα παρέχει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται κατά των γυναικών και των κοριτσιών που εξαναγκάζονται στην πορνεία.
Επιπλέον, η ενότητα αυτή εξετάζει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας να περιορίσουν την εμπορία προσώπων στο σεξ, καθώς και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το θέμα αυτό.
Οι απαρχές της εμπορίας σεξ γύρω από τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη Νότια Κορέα
Γυναίκες σαν εμένα ήταν η μεγαλύτερη θυσία για τη συμμαχία της χώρας μου με τους Αμερικανούς. Κοιτάζοντας πίσω, νομίζω ότι το σώμα μου δεν ήταν δικό μου, αλλά της κυβέρνησης και του αμερικανικού στρατού.
-Ανώνυμη εργαζόμενη στο σεξ
Ξεκινώντας το 1945 οι Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρετούσαν στην Κορέα στράφηκαν στην πορνεία για να ανακουφιστούν από τη μοναξιά και τους τρόμους του πολέμου.
Τόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επιδοκίμασαν ξεδιάντροπα αυτή τη συμπεριφορά. Με τη δημιουργία “σταθμών ανακούφισης” σε camptowns – στρατόπεδα πορνείας που εξυπηρετούσαν τις αμερικανικές δυνάμεις – που υποχρέωναν τα “χαρούμενα κορίτσια” να ελέγχονται και να υποβάλλονται σε θεραπεία για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, και παρέχοντας στους εργαζόμενους στο σεξ την ευκαιρία να μάθουν αγγλικά και εθιμοτυπία, οι κυβερνήσεις αυτές τροφοδότησαν από κοινού και συστηματικά την άνθηση της βιομηχανίας του σεξ.
Καθώς η Νότια Κορέα αγωνιζόταν να βγει από την οικονομική ανέχεια του πολέμου, η πορνεία έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής αναζωογόνησης της χώρας.
Μετά την υπογραφή της συνθήκης αμοιβαίας άμυνας του 1953, οι τα στρατόπεδα του σεξ άνθισαν.
“Μέχρι το 1958, εκτιμάται ότι υπήρχαν 300.000 εργαζόμενοι στο σεξ σε μια χώρα με συνολικό πληθυσμό μόλις 22 εκατομμυρίων”, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς εργάζονταν σε στρατόπεδα του σεξ.
Αυτές οι εργαζόμενες στο σεξ της Νότιας Κορέας βασίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στο στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ για τα προς το ζην, παραμένοντας συχνά στα camptowns για όλη τη διάρκεια της ζωής τους, χωρίς καμία ευκαιρία διαφυγής.
Μια άλλη δημοφιλής πρακτική μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν ο “γάμος συμβίωσης”, ο οποίος δεν ήταν τίποτα κάτι περισσότερο από σεξουαλική δουλεία.
Ενώ κάποιες εργάτριες του σεξ έρχονταν και έφευγαν από το camptown ως μέρος μιας ρουτίνας, άλλες κυριολεκτικά ανήκαν στους G.I. και ζούσαν μαζί τους μόνιμα.
Στην τελευταία περίπτωση, όταν ο G.I. τελικά έφευγε από τη Νότια Κορέα, απλά πουλούσε την εργάτρια του σεξ σε κάποιον νέο στρατολογημένο.
Αλλά ανεξάρτητα από το αν μια εργάτρια του σεξ ήταν σε γάμο με σύμφωνο συμβίωσης ή “ελεύθερη” να έρχεται και να φεύγει, η γυναίκα δεν είχε κανέναν έλεγχο ή αυτονομία.
Οι συνθήκες επιδεινώθηκαν όταν μια στρατιωτική χούντα σφετερίστηκε την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας με πραξικόπημα το 1961.
Λίγο αργότερα, Κορεάτες αξιωματούχοι όρισαν “ειδικές περιοχές” για επιχειρήσεις που εξυπηρετούσαν τα αμερικανικά στρατεύματα.
Αυτές οι νομικά αναγνωρισμένες περιοχές ήταν αυστηρά απαγορευμένες για τους Κορεάτες, και η αμερικανική στρατιωτική αστυνομία κυριαρχούσε στις περιοχές, επιτρέποντας στην πορνεία να οργιάζει.
Μέχρι το 1965, “το 85% των ερωτηθέντων [στρατιώτες] ανέφεραν ότι είχαν “πάει” ή “βγει” με μια πόρνη”.
Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες και οι αποκαλύψεις σχετικά με αυτή τη σκληρή πραγματικότητα αποκάλυψαν την ανοιχτά διαπλεκόμενη φύση της πορνείας και των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό, παρακινώντας τόσο τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ όσο και της Νότιας Κορέας να πατάξουν τη βιομηχανία. Τια παράδειγμα, η Νότια Κορέα έθεσε εκτός νόμου την πορνεία το 2004. Αντί να εξαφανιστεί, ωστόσο, η πορνεία έχει γίνει περισσότερο καλυμμένη από μυστικότητα.
Η τρέχουσα τάση της εμπορίας σεξ γύρω από τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Νότια Κορέα διένυσε μια περίοδο ταχείας οικονομικής ανάπτυξης, επιτρέποντας σε πολλές Κορεάτισσες να ξεφύγουν και να παραμείνουν εκτός πορνεία.
Όπου όμως υπάρχει ζήτηση, θα υπάρχει πάντα και προσφορά.
Πράγματι, “μία από τις πολλές κληρονομιές των συγκρούσεων ήταν η Νότια Κορέα να γίνει προορισμός για τις γυναίκες που διακινούνται και η βιομηχανία του σεξ εξακολουθεί να κρατάει δηλητηριώδη λαβή στο έθνος”.
Τα πορνεία της Νότιας Κορέας αποτελούνται πλέον κυρίως από γυναίκες από τη Ρωσία και τις Φιλιππίνες, οι οποίες εισέρχονται στη χώρα με βίζα ψυχαγωγίας.
Οι γυναίκες αυτές παρασύρονται στη Νότια Κορέα με ψευδείς προφάσεις, συχνά μεταναστεύουν προσδοκώντας μια επικερδή δουλειά και σταθερότητα, αλλά αντ’ αυτού αναγκάζονται να ασχοληθούν με την πορνεία σε “κόκκινα μπαρ”.
Παγιδευμένες, οι γυναίκες πρέπει είτε να διακινδυνεύσουν τη σύλληψη και την απέλαση είτε να υπομείνουν την κακοποίηση.
***
Οι Αμερικανικές Δυνάμεις Κορέας (USFK) άρχισαν να εφαρμόζουν σοβαρά την πολιτική μηδενικής ανοχής του NSPD, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα CTIP που επικεντρώθηκε στην “αύξηση της ευαισθητοποίησης, τον εντοπισμό των θυμάτων, τη μείωση της ζήτησης και τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές “.
Επιπλέον, η USFK αναφέρεται ως πρότυπο στο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τη μεγάλη προθυμία της να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές σε θέματα σχετικά με την εμπορία ανθρώπων του σεξ.
Για την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις στη βιομηχανία του σεξ, η USFK αλληλεπιδρά απευθείας με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και το Τμήμα Γυναικών και Ανηλίκων της Εθνικής Αστυνομίας της Κορέας, αποδεικνύοντας το επίπεδο διακυβερνητικής και διυπηρεσιακής συνεργασίας που απαιτείται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος.
Εκτός από τις νομοθετικές αλλαγές, το Κεντρικό Περιφερειακό Δικαστήριο της Σεούλ παραδέχτηκε πρόσφατα τη σοβαρή εμπλοκή της κυβέρνησής του στη σεξουαλική εμπορία Κορεατισσών για λογαριασμό του προσωπικού των ΗΠΑ.
Το 2014, περισσότερες από 120 ιερόδουλες που κρατήθηκαν και αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε θεραπεία για αφροδίσια νοσήματα κατέθεσαν αγωγή ζητώντας όχι μόνο αποζημίωση αλλά και μια επίσημη συγγνώμη της κυβέρνησης για όσα αντιμετώπισαν τις δεκαετίες του 1960 και 1970.
Μοιραζόμενη την εμπειρία της, μια πρώην γυναίκα παρηγοριάς εξήγησε:
“[ε]ίναι σαφές ότι θεράπευαν τις αφροδίσια ασθένειες μας όχι για εμάς αλλά για τους Αμερικανούς στρατιώτες”.
Το δικαστήριο το 2017 παραδέχθηκε τελικά τη συνενοχή της κυβέρνησης.
Η απόφαση αυτή, που χαιρετίστηκε ως απόφαση- ορόσημο, ήταν η πρώτη επίσημη αναγνώριση ότι παραβιάστηκαν τα νόμιμα δικαιώματα των γυναικών που παρείχαν σεξουαλικές υπηρεσίες σε Αμερικανούς στρατιωτικούς.
Παρόλο που μόνο πενήντα επτά από τις ενάγουσες έλαβαν αποζημίωση και η κυβέρνηση αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη δικαιοσύνη.
Παρά τις νίκες αυτές, η σεξουαλική διακίνηση γύρω από τις αμερικανικές βάσεις δεν έχει τερματιστεί. Η Νότια Κορέα μπορεί να έθεσε εκτός νόμου την πορνεία το 2004 και η USFK μπορεί να έχουν αναπτύξει ένα πολυμήχανο πρόγραμμα CTIP, αλλά αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν απλώς αναγκάσει την πρακτική να γίνει ακόμα πιο μυστικοπαθής.
Για να περιορίσει το προσωπικό της από το να συνεχίσει να αναζητά παράνομες σεξουαλικές υπηρεσίες, η USFK παρακολουθεί πιο αυστηρά τα μπαρ και τα κλαμπ στις καμπ πόλεις, -ιδιαίτερα τα κόκκινα μπαρ- που εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων και θέτοντάς τα εκτός ορίων.
Ωστόσο, οι προσπάθειές τους έχουν ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Αντί να κρατούν τα στρατεύματα μακριά από αυτά τα καταστήματα, οι λίστες εκτός ορίων συχνά δίνουν στο προσωπικό της βάσης ιδέες για το πού να βρουν τις πόρνες.
Και όσον αφορά τη Νότια Κορέα, το κύριο πρόβλημα παραμένει η δυνατότητα εφαρμογής των νόμων της. Η νομοθεσία της χώρας έχει σίγουρα σφίξει τη θηλιά στο εμπόριο του σεξ, αλλά η απαθής και παθητική εφαρμογή αυτών των νόμων έχει καθυστερήσει κάθε πρόοδο.
Καθώς οι στρατιωτικές βάσεις της USFK οδεύουν προς την ενοποίηση, τα κάμπτον που κάποτε ανθούσαν στη Σεούλ χάνουν κρίσιμους καταναλωτές.
Αυτό, ωστόσο, δεν σηματοδοτεί το τέλος του σεξοεμπορίου στη Νότια Κορέα. Ανησυχίες εκφράζονται τώρα για την εμπορία γυναικών γύρω από το Camp Humphreys -ένα τεράστιο νέο συγκρότημα βάσεων στο Pyeongtaek- όπου μεταφέρεται το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της USFK.
Η διευθύντρια της Durebang Kim Eun-jin μοιράστηκε την επαγγελματική της οπτική για τη μετακίνηση, δηλώνοντας:
“Πάω στοίχημα ότι θα να δημιουργηθεί άλλη μια περιοχή διασκέδασης κοντά σε αυτά τα στρατόπεδα, όπως ακριβώς έγινε γύρω από τα αμερικανικά στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, με όλες αυτές τις γυναίκες να υποφέρουν ως αποτέλεσμα της εμπορίας ανθρώπων “.
Δυστυχώς, αυτό φαίνεται να συμβαίνει ήδη. Έχει εκδοθεί ένας νέος κατάλογος απαγορευμένων περιοχών για το προσωπικό της βάσης που σταθμεύει στο Camp Humphreys, ο οποίος εντοπίζει εγκαταστάσεις διαβόητες για την πορνεία και τη σεξουαλική διακίνηση, θυμίζοντας άλλες εγκαταστάσεις στη Νότια Κορέα.
Η USFK μπορεί να ελπίζει ότι η μετατροπή του Camp Humphreys σε μια πιο οικογενειακή βάση θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του σεξουαλικού εμπορίου, αλλά η παρουσία οικογενειών δεν το απέτρεψε ποτέ στο παρελθόν.
Το πρόβλημα είναι ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα συνεχίσουν να ζητούν τις σεξουαλικές υπηρεσίες των γυναικών όπου και αν βρίσκεται η βάση ε φ ό σ ο ν υ π ά ρ χ ε ι προσφορά.
II. RE(SEOUL)UTION ΚΑΙ ΠΈΡΑ ΑΠΌ ΑΥΤΌ
Η οικονομική, πολιτική και πολιτιστική περιχαράκωση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό δείχνει ότι δεν υπάρχει απλή λύση για την εξάλειψη της εμπορίας σεξ κοντά σε αυτές τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Πράγματι, η Νότια Κορέα είναι μόνο μία από τις πολλές χώρες που αγγίζει αυτό το ζήτημα. Αυτό που απαιτείται για τη βελτίωση της κατάστασης είναι μια διαφοροποιημένη και στοχευμένη λύση ειδικά για κάθε χώρα στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν στρατιωτική βάση. Μια τέτοια λύση θα απαιτήσει αυξημένες προσπάθειες τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τις χώρες υποδοχής για την εξάλειψη της κουλτούρας του trafficking γύρω από τις υπερπόντιες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.
Η παρούσα ενότητα προτείνει συνεπώς μια λύση για μεγαλύτερη συνεργασία και δυνατότητα επιβολής στη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών και την υπογραφή συμφωνιών SOFA σχετικά με την εμπορία ανθρώπων με σεξουαλικές σχέσεις. Ως ευέλικτα έγγραφα που όχι μόνο απαιτούν τη συμμετοχή των μερών στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, αλλά και διαρκούν επ’ αόριστον, οι SOFA μπορούν να παρέχουν ένα λειτουργικό και πιο μόνιμο μέσο μέσω του οποίου μπορούν να θεσπιστούν κανονισμοί για την εμπορία ανθρώπων στο σεξ.
Το μέρος ΙΙΙ.Α εξετάζει τη νομική σκοπιμότητα της τροποποίησης των υφιστάμενων SOFA και της σύνταξης νέων, ώστε να συμπεριληφθούν διατάξεις που ρυθμίζουν την εμπορία προσώπων με σκοπό το σεξ. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την SOFA ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, το τμήμα αυτό διερευνά πώς η προστασία του περιβάλλοντος -ένα αναδυόμενο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων- έχει από καιρό ενσωματωθεί σε τέτοιες συμφωνίες.
Αυτό το υφιστάμενο προηγούμενο θα πρέπει να προετοιμάσει το δρόμο για τη συμπερίληψη ενός πρόσθετου ζητήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συμφωνίες SOFA: την εμπορία προσώπων στο σεξ.
Στη συνέχεια, το μέρος ΙΙΙ.Β εξετάζει τον πρακτικό αντίκτυπο της λύσης και γιατί η χρήση των SOFA για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων στο σεξ μπορεί να έχει το συγκεκριμένο και επιθυμητό αποτέλεσμα της διακοπής της σύνδεσης μεταξύ της εμπορίας προσώπων στο σεξ και των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο εξωτερικό.
A. Η νομική σκοπιμότητα της συμπερίληψης κανονισμών για την εμπορία ανθρώπων στο σεξ στα SOFAs
Πρόσφατα, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τη συζήτηση σχετικά με το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κλείσουν εντελώς τις ξένες στρατιωτικές βάσεις τους, και μέρος αυτής της συζήτησης πηγάζει από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι προσωπικού των ΗΠΑ στο εξωτερικό.
Η λύση για την εξάλειψη των καταχρήσεων που προκαλούνται από τις υπερπόντιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι απλώς να απαλλαγούμε από τις βάσεις, γεγονός που θα περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητα του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ να διαπράττει ειδεχθή εγκλήματα στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας σεξ.
Ωστόσο, οι υπερπόντιες βάσεις της Αμερικής θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό απαραίτητες για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, και οι χώρες συνεχίζουν να ζητούν στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων στο εξωτερικό, λοιπόν, φαίνεται ανέφικτο.
Μια πιο μετριοπαθής λύση είναι να βρεθεί ένα μέσο για την πρόληψη των εγκλημάτων που σχετίζονται με το προσωπικό των αμερικανικών βάσεων στο εξωτερικό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την τροποποίηση των ίδιων των συμφωνιών που επιτρέπουν εξαρχής την ύπαρξη υπερπόντιων βάσεων: Τις συμφωνίες SOFA. Ως συμβάσεις, οι SOFA μπορούν να τροποποιηθούν.
Πράγματι, η ευελιξία που παρέχεται στις χώρες κατά τον σχεδιασμό και την τροποποίηση των SOFA είναι επωφελής τόσο για την αντιμετώπιση όσο και για την επίλυση βασικών ζητημάτων, όπως η εμπορία προσώπων με σκοπό το σεξ.
Με βάση τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών υποδοχής, οι SOFAs συντάσσονται για να προβλέπουν τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν όταν τα αμερικανικά μέλη των υπηρεσιών διαπράττουν εγκλήματα εκτός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ.
Επιπλέον, τίποτα δεν απαγορεύει επί του παρόντος τη συμπερίληψη ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις SOFAs. Ως εκ τούτου, οι υφιστάμενες SOFA πρέπει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες εποχές.
Για παράδειγμα, η Νότια Κορέα τροποποίησε την SOFA με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες μετά την απόρριψη τοξικών χημικών ουσιών από το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ στον ποταμό Χαν, πυροδοτώντας θύελλα διαμαρτυριών. Όπως δήλωσε ένας Κορεάτης πολίτης μοιράστηκε οργισμένος:
“Η SOFA επέτρεψε στους Αμερικανούς στρατιώτες να ξεφύγουν από τη διάπραξη αδικημάτων εδώ”.
Το γεγονός προκάλεσε μια νομική διαμάχη μεταξύ του αμερικανικού στρατού και των τοπικών αρχών, με αποτέλεσμα να τροποποιηθεί η SOFA.
Η συμφωνία έχει πλέον ως εξής:
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας αναγνωρίζουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος στο πλαίσιο των αμυντικών δραστηριοτήτων στη Δημοκρατία της Κορέας βάσει της Συνθήκης Αμοιβαίας Άμυνας του 1953.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεσμεύεται να εφαρμόσει την παρούσα συμφωνία κατά τρόπο που να συνάδει με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας και επιβεβαιώνει την πολιτική της να σέβεται τους σχετικούς περιβαλλοντικούς νόμους, κανονισμούς και πρότυπα της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κορέας.
Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας επιβεβαιώνει την πολιτική της να εφαρμόζει τους περιβαλλοντικούς νόμους, κανονισμούς και πρότυπα με τη δέουσα προσοχή στην υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η τροποποιημένη συμφωνία αντικατοπτρίζει ένα μοντέλο συνεργασίας που καθορίζει τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσο και της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία απουσίαζαν από την αρχική SOFA.
Τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν ομοίως να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις SOFA, ιδίως όταν εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις ενέργειες των αμερικανικών μελών των υπηρεσιών και τον επακόλουθο αντίκτυπό τους στη ζωή των κατοίκων της Κορέας.
Μια τροποποίηση του SOFA που αφορά την εμπορία ανθρώπων στο σεξ θα ήταν παρόμοια με μια τροποποίηση που επιβάλλει την ευθύνη για τη φροντίδα του περιβάλλοντος. Και ενώ ο στρατός των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα δεσμευτεί να εξαλείψει την εμπορία προσώπων στο σεξ, δεν έχει αποδείξει ομοίως τη δέσμευσή του μέσω τροποποίησης της SOFA με στόχο την εμπορία προσώπων στο σεξ.
Αντί να υπάρχουν πολλαπλά μη εφαρμόσιμα έγγραφα που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν την κρίση του στρατού των ΗΠΑ σχετικά με την εμπορία ανθρώπων στο σεξ, η λογική λύση θα ήταν να συμπεριληφθεί μια διάταξη για την εμπορία ανθρώπων στο σεξ σε ένα έγγραφο.
Η μνημόνευση τέτοιων όρων στην ίδια την SOFA θα επέτρεπε να υπάρχει όλη η πολιτική σε ένα μέρος και να υπάρχει μια συγκεκριμένη και στοχευμένη λύση για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη χώρα υποδοχής.
Αυτό που τελικά θα δημιουργούσε προβλήματα είναι οι διαφορές στις νομικές προσεγγίσεις για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων στο σεξ μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών υποδοχής.
Ορισμένα εγκλήματα που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ιδιαίτερα κατάφωρα μπορεί να μην θεωρούνται έτσι από τις τοπικές κυβερνήσεις, και το αντίστροφο.
Δεν είναι ασυνήθιστο η SOFA να γίνεται ένα καυτό θέμα μετά από την υποτιθέμενη διάπραξη εγκλημάτων από το αμερικανικό προσωπικό σε πολλές χώρες υποδοχής με μεγάλη ξένη στρατιωτική παρουσία.
Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν το περιστατικό αφορά σεξουαλικά εγκλήματα και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η χώρα υποδοχής ορίζουν διαφορετικά την κατηγορία.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις διαφορές, είναι επιτακτική ανάγκη κάθε SOFA μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και μιας χώρας υποδοχής να έχει τον δικό της εξειδικευμένο ορισμό της σεξουαλικής εμπορίας.
Ο ορισμός αυτός μπορεί εύκολα να ενσωματώνει τον ορισμό του Πρωτοκόλλου του Παλέρμο,183 τον ορισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, ή της χώρας υποδοχής για την εμπορία προσώπων στο σεξ, ή ένα υβρίδιο.
Η οριστικοποίηση ενός ορισμού για την εμπορία ανθρώπων στο πλαίσιο του σεξ θα απαιτήσει εκτεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της χώρας υποδοχής, αλλά η συνεργασία είναι τελικά το κλειδί.
Μετά τη διαμόρφωση ενός συνεργατικού ορισμού για την εμπορία ανθρώπων στο σεξ, παραμένει το εμπόδιο του ποιος θα ασκήσει δίωξη για το έγκλημα.
Μόλις το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ βγει από τη βάση, βρίσκεται σε ξένο έδαφος και η χώρα υποδοχής μπορεί να έχει την εξουσία να ασκήσει δίωξη για τυχόν εγκλήματα που διαπράττει, ανάλογα με το πλαίσιο δικαιοδοσίας της SOFA.
Στο πνεύμα της διατήρησης ειρηνικής διαπραγμάτευσης για μια παράβαση της διάταξης της SOFA για την εμπορία προσώπων με σκοπό το σεξ, είναι ανέφικτο να παραχωρηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκλειστική δικαιοδοσία.
Αντ’ αυτού, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η χώρα υποδοχής θα πρέπει να μοιράζονται τη δικαιοδοσία για τα εγκλήματα εμπορίας προσώπων με σκοπό το σεξ.
Σε αυτό το σενάριο, η κοινή δικαιοδοσία θα επιτρέψει στη χώρα υποδοχής να έχει την πρώτη ευκαιρία να ασκήσει δίωξη για το έγκλημα. Δεδομένου ότι το έγκλημα διαπράττεται εκτός του δικαιοδοτικού ελέγχου των Ηνωμένων Πολιτειών, η χώρα υποδοχής θα πρέπει επομένως να έχει την εξουσία να δικάσει τον δράστη. Εάν η χώρα υποδοχής αρνηθεί να ασκήσει δικαιοδοσία, η ευθύνη της δίωξης θα περιέλθει τότε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ακόμα και αν ένας Αμερικανός στρατιώτης δικάζεται από τη χώρα υποδοχής, οι SOFA υπαγορεύουν ότι μπορεί να του παρέχονται ορισμένες εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη παρόμοιες με εκείνες των ποινικών κατηγορουμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πράγματι, ένας Αμερικανός στρατιώτης συνήθως διορίζεται εκπρόσωπος SOFA – “[ένας] παρατηρητής από την ίδια στρατιωτική υπηρεσία με τον κατηγορούμενο”- για να παρακολουθήσει τη δίκη του και να ενεργήσει για την προστασία των συνταγματικών του δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε δικηγόρο και του δικαιώματος σε διερμηνέα.
Ενώ η χώρα υποδοχής μπορεί να μην αναγνωρίζει ένα ισοδύναμο του συνταγματικά δικαιώματα των ΗΠΑ, η SOFA τυπικά ορίζει ποια δικαιώματα δικαιούται το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ σε ποινικές δίκες.
Εάν δικαστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας Αμερικανός στρατιώτης υπόκειται στον UCMJ. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η χώρα υποδοχής θα πρέπει να εξακολουθεί να έχει την πρωταρχική δικαιοδοσία για τους προαναφερθέντες λόγους.
Ο πρακτικός αντίκτυπος της χρήσης των SOFA για την καταπολέμηση της εμπορίας σεξ γύρω από τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν από μόνες τους την εμπορία γυναικών και κοριτσιών γύρω από τις στρατιωτικές τους βάσεις στο εξωτερικό. Η παρουσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δεν θα πρέπει να αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην εγκληματικότητα που θα βλάψει τους κατοίκους ενός άλλου έθνους, ιδίως όταν σταθμεύουν στο εξωτερικό για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της χώρας αυτής.
Επιπλέον, η χώρα υποδοχής δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τους μονομερείς νόμους που θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όταν πρόκειται για το δικό της κυρίαρχο κράτος και η αμερικανική στρατιωτική βάση βρίσκεται σε ξένο έδαφος.
Το να επιτραπεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη χώρα υποδοχής να συμβάλουν σε έναν ορισμό για την εμπορία ανθρώπων στο σεξ όχι μόνο κάνει και τα δύο μέρη πιο πρόθυμα να τηρήσουν τους δικούς τους νόμους, αλλά και τα δελεάζει να τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν. Αν και θα μπορούσε να διατυπωθεί το επιχείρημα ότι υπάρχει η δυνατότητα η μία χώρα να έχει μεγαλύτερη επιρροή στη δημιουργία του ορισμού, τελικά τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η χώρα υποδοχής πρέπει να εκτελέσουν τη συμφωνία.
Εάν μια χώρα δεν είναι ικανοποιημένη με τους όρους, είναι απίθανο να επικυρώσει το έγγραφο χωρίς περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Ως εκ τούτου, η συνεργασία θα διασφαλίσει την ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των δύο χωρών.
Η ίδια λογική ισχύει και για το πλαίσιο δικαιοδοσίας όσον αφορά την εμπορία προσώπων στο πλαίσιο των SOFA. Εδώ, η αμερικανική βάση υπάρχει μόνο επειδή το κυρίαρχο κράτος επέτρεψε την παρουσία και τη θέση της. Επομένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να τιμήσουν την επιλογή της χώρας υποδοχής σχετικά με το αν θέλει να ασκήσει δίωξη για το έγκλημα ή να παραχωρήσει τη δικαιοδοσία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εάν η χώρα υποδοχής αποφασίσει να ασκήσει τη δικαιοδοσία της, αυτό θα λειτουργήσει ως ισχυρός ψυχολογικός αποτρεπτικός παράγοντας για το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που επιδιώκει να επιδοθεί σε σεξουαλική εμπορία, επειδή κατανοεί ότι μπορεί να φυλακιστεί σε μια ξένη φυλακή.
Σε κάθε περίπτωση, εάν η χώρα υποδοχής αρνηθεί τη δικαιοδοσία, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν την ευκαιρία να ασκήσουν οι ίδιες δίωξη για το έγκλημα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναμφισβήτητα επιδείξει τη δέσμευσή τους για την παγκόσμια εξάλειψη της εμπορίας προσώπων στο σεξ. Αλλά δεν είναι πάντα σαφές αν η χώρα υποδοχής έχει την ίδια πρόθεση.
Παρόλο που η χώρα υποδοχής θα πρέπει να έχει την τάση να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, αυτή η ηθική υποχρέωση μπορεί να μην είναι αρκετή για να την παρασύρει να ενσωματώσει μια διάταξη για την εμπορία ανθρώπων του σεξ στην SOFA. Εάν η χώρα υποδοχής είναι εντελώς απαθής απέναντι σε αυτό το ζήτημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εξαρτήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο κράτος από την συνεργασία όσον αφορά την εμπορία ανθρώπων στο σεξ.197 Η ελάχιστη προσπάθεια στην οποία θα πρέπει να συμβάλει μια χώρα υποδοχής θα ήταν η σύνταξη ενός ορισμού της εμπορίας ανθρώπων στο σεξ για το SOFA, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διώξουν κάθε έγκλημα για το οποίο η χώρα υποδοχής αρνείται να ασκήσει δικαιοδοσία.
Για να αντικαταστήσουν τις πολυάριθμες συμφωνίες SOFA των Ηνωμένων Πολιτειών με διάφορες χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν πρόσφατα ένα “παγκόσμιο πρότυπο SOFA” για να διέπουν τις ξένες βάσεις τους στο εξωτερικό.
Το παγκόσμιο πρότυπο SOFA δεν περιλαμβάνει διάταξη για την εμπορία ανθρώπων με σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά, ακόμη και αν το έκανε, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί ένας παγκόσμιος ορισμός σε κάθε χώρα. Πράγματι, ένας παγκόσμιος ορισμός – που πιθανότατα θα συνταχθεί μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες- δεν θα απεικόνιζε ούτε θα έλυνε με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο η κρίση της εμπορίας προσώπων στο σεξ από τον αμερικανικό στρατό επηρεάζει κάθε χώρα.
Για παράδειγμα, μια λύση που έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει στη σεξουαλική εμπορία γυναικών και κοριτσιών στη Νότια Κορέα μπορεί να μην λειτουργήσει για τον τύπο της σεξουαλικής εμπορίας που συμβαίνει γύρω από μια στρατιωτική βάση σε ένα διαφορετικό έθνος- σε αυτή την περίπτωση, ένα μέγεθος δεν ταιριάζει σε όλους. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επιτυχία κάθε SOFA το έγγραφο να διατηρεί την ευελιξία του και να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις συνθήκες της χώρας υποδοχής.
Σήμερα, το θέμα αυτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο με μια ανδροκρατούμενη κουλτούρα, η συνεχής ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών και η αναγνώριση της αυτονομίας τους έχει σημαντικές συνέπειες για το μέλλον.
Επειδή η εμπορία ανθρώπων για σεξ πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια, η παράνομη βιομηχανία όχι μόνο υπονομεύει την ισότητα των φύλων αλλά και διαιωνίζει μια κουλτούρα τοξικής αρρενωπότητας -ιδιαίτερα όταν η προσέλκυση σεξουαλικών υπηρεσιών προέρχεται από άνδρες του αμερικανικού στρατού.
Πράγματι, η “μάτσο” ανδρική κουλτούρα που συχνά συνδέεται με τον αμερικανικό στρατό θα συνεχίσει να τρέφεται μόνο από την εκμετάλλευση γυναικών και κοριτσιών που είναι ανίσχυρες πάνω στο σώμα τους. Ο ανδρισμός δεν αποτελεί πλέον δικαιολογία.
Η εμπορία σεξ συμβάλλει αναμφίβολα στον φαύλο κύκλο της ανδρικής κυριαρχίας, και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η εξάλειψή της είναι υψίστης σημασίας. Όσον αφορά τη σεξουαλική εμπορία γυναικών και κοριτσιών σε όλο τον κόσμο στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό, μια ισχυρή διάταξη SOFA θα απέτρεπε πιθανότατα αυτούς τους άνδρες από το να συμμετέχουν στη βιομηχανία του σεξ και, κατά συνέπεια, θα απέτρεπε από την ενίσχυση της ανισότητας των φύλων. Επιπλέον, αυτό θα δώσει περαιτέρω παρακμή σε μια “μάτσο” στρατιωτική κουλτούρα που, πάνω απ’ όλα, αναπαράγει την ασύδοτη συμπεριφορά.
Επίλογος
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν επαρκείς διαδικασίες που να επιτρέπουν τη σθεναρή δίωξη των αδικημάτων εμπορίας προσώπων στο σεξ που αφορούν στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ στο εξωτερικό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συνεχίσουν να εκδίδουν μονομερώς νομοθεσία και πολιτική, αλλά αυτοί οι μονόπλευροι νόμοι θα αποτυγχάνουν πάντα να αντιμετωπίσουν επαρκώς το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η υπάρχουσα νομοθεσία και πολιτική αποδεικνύουν το θέμα. Ενώ η TVPA, το NSPD 22 και το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης προσπαθούν να εξαλείψουν την εμπορία ανθρώπων στο σεξ, δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τις αποχρώσεις που είναι απαραίτητες για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων στο σεξ γύρω από τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ που βρίσκονται σε ξένο έδαφος.
Εδώ, μια λύση για τη σεξουαλική εμπορία που λειτουργεί για μια χώρα μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμη σε μια άλλη.
Ως εκ τούτου, τα SOFA μπορούν να χρησιμεύσουν ως τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία για τη δημιουργία μιας λύσης που θα διακόψει τη σύνδεση μεταξύ της εμπορίας ανθρώπων στο σεξ και του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ σε μια συγκεκριμένη χώρα υποδοχής. Ο συμφωνημένος ορισμός της σεξουαλικής εμπορίας και το προτεινόμενο πλαίσιο δικαιοδοσίας υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της χώρας υποδοχής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολλών μορφών σεξουαλικής εμπορίας γύρω από τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.
Ένα τέτοιο ψήφισμα θα επιτρέψει τελικά στον στρατό να δηλώσει ότι επιτέλους έχει τον έλεγχο των εγκληματικών σεξουαλικών δραστηριοτήτων που προέρχονται από τις ενέργειες του ίδιου του προσωπικού του, φέρνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ένα βήμα πιο κοντά στην εξάλειψη της εμπορίας σεξ σε παγκόσμια κλίμακα.
“Το σώμα μου δεν ήταν δικό μου, αλλά του αμερικανικού στρατού”
Την αναποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποδεικνύουν οι εισαγωγές…
Από νωρίς το απόγευμα, ο Κώστας Σημίτης αναπαύεται στο Α’ Νεκροταφείο. Εκεί τον αποχαιρέτησε εμφανώς συγκινημένη…
Απομένουν σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρωπαϊκή Ένωση…
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν δύο υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 46 και 42 ετών, που κατηγορούνταν για τον…
Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ηγούμενη της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας,…
Ανακοίνωση με αφορμή ότι 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, εξέδωσε το…
This website uses cookies.