ΤΟΠΙΚΑ

Έρχεται για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου Χανίων

Με ένα φαντασμαγορικό δρώμενο που θα διεξαχθεί στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί η φετινή επίσημη Τελετή Έναρξης του μουσικοχορευτικού δρώμενου της Παραδοσιακής Στράτας, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων από τον Αντιδήμαρχο Χανίων, Νεκτάριο Ψαρουδάκη καθώς επίσης και από επικεφαλής των Πολιτιστικών Συλλόγων Χανίων που συμμετέχουν στο δρώμενο.

Συγκεκριμένα όπως επισήμανε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νεκτάριος Ψαρουδάκης «η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου Χανίων, που έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός τα καλοκαίρια μας, θα ξεκινήσει την Τρίτη στις 19:30 με τη συμμετοχή όλων των παραδοσιακών συλλόγων και σημείο εκκίνησης το Γιαλί Τζαμί. Με την ταυτόχρονη παρουσία χορευτών στον Φάρο, χορευτριών έξω από το Φρούριο Φιρκά και υπό την μελωδία ριζίτικων τραγουδιών που θα ερμηνεύσουν οι Ριζίτες, σηματοδοτούμε την έναρξη της Παραδοσιακής Στράτας».

Ο κ. Ψαρουδάκης ευχαρίστησε όλους τους Συλλόγους για τη συμμετοχή τους, ενώ τόνισε πως: «η αναβίωση της Παραδοσιακής Στράτας διαδίδεται πλέον και εκτός Κρήτης αφού για 16 διαδοχικές εβδομάδες, κατά τη διάρκεια 4 μηνών, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.500 μελών από 20 Παραδοσιακούς Συλλόγους από την Κρήτη και το εξωτερικό (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Καναδάς, Κύπρος) δεκάδες χιλιάδες θεατές αποτυπώνουν και κυρίως βιώνουν την εμπειρία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου «Ψηλορείτης», Κωνσταντίνος Μπούτζουκας ανέφερε πως «και φέτος όλοι οι παραδοσιακοί σύλλογοι θα δώσουν ένα ξεχωριστό χρώμα στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης μας, που θα περιέχει παραδοσιακή μουσική, κρητικούς χορούς, μαντινάδες, τραγούδι και έτσι όλος ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα ξεχωριστό δρώμενο που αντιπροσωπεύει τις παραδόσεις του τόπου μας».

Η Πρόεδρος του Παραδοσιακού Συλλόγου «Σκλόκα», Νίκη Πλανάκη τόνισε: «Είμαστε ο πιο μικρός σύλλογος και συμμετέχουμε παρέα με τους «Σταυραετούς», όπου μαζί προσπαθούμε με πολύ κόπο και πολύ μεράκι να συμμετέχουμε, να συντηρούμε την παράδοση και να μαθαίνουμε στα παιδιά μας πολιτισμό».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Βιγλάτορες», Ιωσήφ Βιγλάκης, υπογράμμισε: «Όλοι μαζί οι Σύλλογοι συμμετέχουμε σε ένα σπουδαίο γεγονός που εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει όλη την Κρήτη και ταυτόχρονα αποτελεί έμπνευση για τους Κρήτες όλης της Ελλάδας και του εξωτερικού».

Η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου Χανίων, θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη για τους επόμενους 4 μήνες με στόχο να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μέσω της παράδοσης, της ενδυματολογικής παραδοσιακής κουλτούρας και των μοναδικών μουσικοχορευτικών και φωνητικών ικανοτήτων των μελών των Παραδοσιακών Συλλόγων.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γήρανση: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τρόπο να την επιβραδύνουν -ακόμα και να τη σταματήσουν

Επιστήμονες στη Βουδαπέστη πιστεύουν ότι κατάφεραν να «παραβιάσουν» τις διαδικασίες των οργανισμών και μπορεί να…

2 hours ago

Το πλήρες Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Νέοι χώροι, εργαστήρια, περφόρμανς και μια σημαντική συλλεκτική έκδοση ειδικά για το Φεστιβάλ

Με ένα ιδιαίτερα πλούσιο και ώριμο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει πάνω 70 θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις…

3 hours ago

Εξοχικές κατοικίες: Μεγάλη αύξηση στις κατασκευές – Οι ξένοι επιλέγουν Κρήτη

Σημαντική επιτάχυνση καταγράφουν οι κατασκευές νέων εξοχικών κατοικιών. Η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για την…

3 hours ago

Λιανεμπόριο: Στην Κρήτη η μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων

Ημάχη με την ακρίβεια είναι αυτή τη χρονική στιγμή η σημαντικότερη αποστολή της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία,…

3 hours ago

Χανιά: Την Παρασκευή το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή στον Προμαχώνα San Salvatore με συναυλία Μίλτου Πασχαλίδη

Tα Τομεακά Συμβούλια της Σπουδάζουσας και Χανίων της ΚΝΕ,καλούν το λαό και την νεολαία της…

3 hours ago

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ στη Σούδα

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο "USS Dwight D. Eisenhower" (CVN-69) αναμένεται να καταπλεύσει στη βάση της…

3 hours ago

This website uses cookies.