Του Δημήτρη Μηλάκα
Για να συντηρηθεί η (ψευδ)αίσθηση της δρομολογημένης και επιταχυνόμενης ελληνοτουρκικής προσέγγισης κάποια πράγματα στο βασικό πεδίο της αντιπαράθεσης (Αιγαίο) μεταξύ των δύο χωρών σπρώχνονται «κάτω» από τα ραντάρ της επικαιρότητας.
Στην Αθήνα οι ετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί για την υποδοχή (Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου) του Ερντογάν, της μισής ντουζίνας υπουργών και των λοιπών επιχειρηματιών και παρατρεχάμενων που θα τον συνοδεύουν. Κυβέρνηση και (φιλικά προς αυτήν) ΜΜΕ παρουσιάζουν εκτενή ρεπορτάζ για τις Συμφωνίες (οικονομικής συνεργασίας κατά κύριο λόγο) που θα υπογραφούν και αναλύσεις για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την αποκατάσταση «μόνιμης γαλήνης» στην ελληνοτουρκική θαλάσσια μεθόριο.
Και στην Άγκυρα κυβέρνηση και Τύπος ψέλνουν το ίδιο τροπάρι της νέας θετικής ελληνοτουρκικής ατμόσφαιρας και των προοπτικών με μια ουσιαστικής διαφορά σε σχέση με την Αθήνα: η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί όχι απλώς να υπενθυμίζει αλλά να υπογραμμίζει τις πάγιες θέσεις της στο Αιγαίο. Αυτές δηλαδή τις θέσεις που κάνουν όλα όσα ακούγονται περί προσέγγισης και καλού κλίματος να μοιάζουν με ανέκδοτο.
Συγκεκριμένα, πριν κατά και μετά την επίσκεψη του Ερντογάν (και της κουστωδίας) στην Αθήνα θα είναι σε ισχύ (μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη):
- τουρκική notam που δεσμεύει (παράνομα) θαλάσσιες περιοχές στο κεντρικό Αιγαίο, από τα Βόρεια (Λήμνο) μέχρι τη Ρόδο και Κάρπαθο στον Νότο. Κάποια τμήματα των θαλάσσιων περιοχών που δεσμεύονται ξεπερνούν κατά πολύ τη μέση γραμμή του πελάγους και φτάνουν να «αγγίζουν» την Εύβοια.
- Με αφορμή αεροναυτικές ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που θα εξελιχθούν κοντά σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα η Άγκυρα με (anti)navtex φροντίζει να υπενθυμίσει και υπογραμμίσει τη θέση της ότι αυτά τα νησιά η Ελλάδα τα έχει παράνομα στρατιωτικοποιήσει.
Με δεδομένες αυτές τις τουρκικές θέσεις, οι οποίες παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες και προβάλλονται ακόμη και τη στιγμή που εξελίσσεται το «πρότζεκτ» της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, τα ερωτήματα που προκύπτουν για την ελληνική κυβέρνηση είναι προφανή:
- Πώς εξελίσσεται η «μυστική» ελληνοτουρκική συζήτηση για τα μείζονα ( γκρίζες ζώνες, διαφιλονικούμενα νησιά κλπ) ανοιχτά ;
- Πώς προχωρά η διαδικασία του «ξαλαφρώματος» της αεράμυνας των ελληνικών νησιών που η Τουρκία ζητά να αποστρατιωτικοποιηθούν;
- Τι εμποδίζει την κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα για την «πρόοδο» αυτών των συνομιλιών;
ΥΓ. Κάποιες από αυτές τις απαντήσεις προφανώς γνωρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς που διατύπωσε τις ενστάσεις του για την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα…