10.8 C
Chania
Wednesday, January 1, 2025

Έρχεται το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών – Στη μάχη κατά του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Ημερομηνία:

Προς υλοποίηση βαίνει το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο ΓΓ της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, γενικός γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ Λευτέρης Θηραίος.

Ο κ Θηραίος μιλάει ακόμη για την πρόθεση της Πολιτείας να επεκτείνει τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας πέρα από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο ΓΓ της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών παραχωρεί τη συνέντευξη με αφορμή την ομιλία του «Ο ρόλος των ηλεκτρονικών εφαρμογών υγείας στην υλοποίηση ενός εθνικού προγράμματος εμβολιασμών» στην επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε την Πέμπτη το ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του ιστορικού κεντρικού κτιρίου.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν τα «Επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις – Πρόληψη, μύθοι και αλήθειες».

Χρειάζεται μία στρατηγική για να ενισχύσει κανείς την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και μέσα στη στρατηγική αυτή θα πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στις παρενέργειες των εμβολίων, την πρόσβαση σε αυτά, το προσωπικό ιστορικό κλπ. Και οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι πειστικές από ένα σύστημα υγείας, κάτι που σημαίνει καταγραφές, υπενθυμίσεις, επικοινωνία, συμβουλευτική και συμμετοχή του ίδιου του πολίτη στην εμβολιαστική του κάλυψη, στην εγρήγορση του, αλλά και στα δεδομένα του, δηλώνει ο ΓΓ της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών. «Με αυτή τη λογική έχουν αναπτυχθεί τέτοιες ηλεκτρονικές εφαρμογές διεθνώς και στην Ελλάδα δεν είμαστε πίσω. Ήδη έχουμε δύο εφαρμογές. Η μία που ήδη τρέχει είναι ο ατομικός λεκτρονικός φάκελος υγείας, που έχει μπει στην κλινική πράξη μέσω της ΗΔΙΚΑ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Προς το παρόν λειτουργεί μόνο στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά πρόθεση της Πολιτείας είναι να επεκταθεί στον οποιοιδήποτε γιατρό, ιδιώτη ή δημόσιο λειτουργό». Αυτό που αποτελεί όμως μεγάλο στόχο, είναι να φτιαχτεί μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ένα Εθνικό Μητρώο εμβολιασμών. Στο Υπουργείο Υγείας έχει συγκροτηθεί από το Μάιο Ομάδα Εργασίας για τη δημιουργία και διαχείριση ενός Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών, σε διασύνδεση με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας των πολιτών στην ΗΔΙΚΑ».

Βασικές λειτουργίες του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών

Σύμφωνα με τον κ. Θηραίο στις βασικές λειτουργίες του Μητρώου περιλαμβάνονται, η ασφαλής καταγραφή των εμβολιασμών που γίνονται (και έχουν γίνει) στον πληθυσμό, η εξαγωγή δεικτών εμβολιαστικής κάλυψης και δεικτών έγκαιρου εμβολιασμού για συγκεκριμένους πληθυσμούς ή για ομάδες του πληθυσμού, η εξαγωγή δεικτών αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας που διενεργούν εμβολιασμούς, αλλά και η προσωποποιημένη ειδοποίηση (sms- e-mail)των ατόμων/οικογενειών για εμβολιασμό που πρέπει να γίνει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών της χώρας, καθώς και η έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού που τυχόν απαιτείται για διάφορες χρήσεις, εμβολιαστική ταυτότητα πολίτη. Επίσης στις βασικές λειτουργίες του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών περιλαμβάνεται και η παρακολούθηση ανεμβολίαστων ομάδων.

«Η ομάδα εργασίας που έχει ήδη συνεδριάσει τέσσερις φορές και μένει ακόμη μία συνεδρίαση, ολοκλήρωσε τις προτάσεις της προς το υπουργείο Υγείας και αναμένεται πλέον η υλοποίηση του μητρώου από την ΗΔΙΚΑ. Ευθύνη της ομάδας εργασίας είναι να παρακολουθεί τον τρόπο που γίνονται αυτές οι καταγραφές και να χρησιμοποιεί τα στοιχεία που θα βγαίνουν από αυτές τις καταγραφές, ώστε να χρησιμοποιηθούν από την Πολιτεία για συστάσεις, πολιτικές υγείας, και ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού».

Οι εμβολιασμοί σώζουν μία ζωή ανά δέκα δευτερόλεπτα

Μία ζωή ανά δέκα δευτερόλεπτα σώζεται παγκοσμίως με τους εμβολιασμούς, αναφέρει ο κ. Θηραίος, ενώ η μη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δημιουργεί προβλήματα νοσηρότητας και θνησιμότητας, από απλές γαστρεντερίτιδες σε παιδιατρικό πληθυσμό, μέχρι καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Νοσηρότητες και θνησιμότητες που επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας. Από 200 ευρώ που μπορεί να κοστίσει η αντιμετώπιση βρογχίτιδας σε μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας, μέχρι 19.119 ευρώ για διαχείριση ενός περιστατικού καρκίνου τραχήλου μήτρας. «Όπως μας έλεγε ο αείμνηστος καθηγητής μας ο Δημήτρης Τριχόπουλος τα εμβόλια είναι η πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική προληπτική δραστηριότητα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, κάτι άλλωστε που αποτελεί και τεκμηριωμένη απόφαση και πρόταση του ΠΟΥ. Αν επενδύσεις ένα ευρώ στα εμβόλια κερδίζεις 15 ευρώ από το εμβόλιο του ΜΜR πχ. Τέτοια ανταποδοτικότητα δεν υπάρχει σε άλλες προληπτικές δραστηριότητες, ούτε καν στο κομμάτι της θεραπευτικής ιατρικής».

Ολλανδική μελέτη για τα οικονομικά οφέλη από την εμβολιαστική κάλυψη

Πρόσφατη μελέτη που έγινε από την ολλανδική κυβέρνηση με υπουργό οικονομικών τον γνωστό μας κ. Ντάισελμπλουμ κατέγραψε ότι αν πετύχουμε την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μας, θα έχουμε σημαντικά κέρδη και στις δαπάνες υγείας για το ιατρικό κομμάτι, το ασφαλιστικό κομμάτι, και την πρόληψη νοσημάτων, νοσηρότητας, θνησιμότητας και αναπηριών, αλλά και οικονομικά οφέλη για το σύστημα υγείας, λέει ο κ. Θηραίος. «Στη μελέτη τονίζεται ότι για ένα ευρώ που ξοδεύουμε για την εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού η Πολιτεία κερδίζει 4 ευρώ από τη μείωση των δαπανών, είτε νοσηλευτικών, είτε ασφαλιστικών ή φορολογικών».

«Πρέπει να διδάσκονται τεχνικές επικοινωνίας γιατρού ασθενούς»

Όσον αφορά τις τεχνικές επικοινωνίας γιατρού ασθενούς και το ρόλο που παίζουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα ο κ. Θηραίος παραδέχεται το μεγάλο έλλειμμα εκπαίδευσης που παρατηρείται σε αυτό το κομμάτι στη χώρα μας:

«Αυτές τις τεχνικές τού να επικοινωνείς με τον ασθενή, αλλά και να μπεις σε μία διαδικασία να τροποποιήσεις μία συμπεριφορά που δεν συνάδει με την υγεία του, δεν τις έχουμε μάθει εμείς οι γιατροί ούτε σε προπτυχιακό επίπεδο, κάτι που θα έπρεπε να γίνεται και οι φοιτητές ιατρικής να ασκούνται σε αυτές τις δεξιότητες, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία με τον ασθενή, για να παίρνει και τις σωστές αποφάσεις προς όφελος της υγείας του» .

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκάλυψη βρετανικών εγγράφων: Ο Μπους νόμιζε ότι «ήταν σε αποστολή από τον Θεό» στο Ιράκ

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα αρχεία της βρετανικής κυβέρνησης αποκαλύπτουν ότι...

Λαοθάλασσα στην Κωνσταντινούπολη κατά του Ισραήλ με αναφορές του γιου του Ερντογάν για Αγιά Σοφιά

Μεγαλειώδη πορεία με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιαδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε την πρώτη...

Κρήτη και Νότιο Αιγαίο δίνουν πάνω από το 50% των τουριστικών εισπράξεων

Το 53% των συνολικών εισπράξεων του ελληνικού τουρισμού το 2023 προήλθε...