Ενα σχέδιο το οποίο έχει στην αιχμή του ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές καλοκαίρι ώστε να επιτευχθούν και οι κρίσιμοι στόχοι του τουρισμού καταρτίζει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση, με διττή κατεύθυνση: Τα περιοριστικά μέτρα και τους εμβολιασμούς.
Για ευνόητους λόγους, η πιο κρίσιμη παράμετρος είναι αυτή της ταχύτητας των εμβολιασμών, η οποία συναρτάται με τη ροή των εμβολίων από τις εταιρείες στη χώρα μας. Ο σχεδιασμός, ωστόσο, γίνεται με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής και αφορά τη σειρά με την οποία θα εμβολιαστούν οι επόμενες ομάδες.
Μετά την ολοκλήρωση των εμβολιασμών στις ηλικίες 75 – 80, και 60-64 (με το εμβόλιο της AstraZeneca ), οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη, θα ακολουθήσουν οι ομάδες με βαριά νοσήματα, όπως καρκινοπαθείς, ανοσοκατασταλμένοι κα, οι οποίοι χρίζουν άμεσης προστασίας από τον κορoνοϊό. Το ερώτημα είναι ποιοι θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι να γίνει μία παύση στα ηλικιακά κριτήρια και να αντικατασταθούν από επαγγελματικούς κλάδους που κρίνεται αναγκαίο να εμβολιαστούν ταχύτερα από άλλους.
Με δεδομένο ότι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα παραμένει ο τουρισμός, κατά τις ίδιες πηγές, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να πάρουν σειρά οι εργαζόμενοι σε μία ευρεία κατηγορία που συνδέεται με τον τουρισμό, όπως στην εστίαση, τη διαμονή, τα delivery κα. Ταυτοχρόνως, όμως, θα πρέπει να διασφαλιστεί και η πορεία προς μία κοινωνική «κανονικότητα», οπότε μαζί με τις παραπάνω κατηγορίες, είναι πιθανό να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι δικαστικοί.
Παράλληλα με τα παραπάνω, κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, με έμφαση στην Αττική που παραμένει «κόκκινη», την Αχαία, την Εύβοια αλλά και τη Θεσσαλονίκη που είναι σε καθεστώς αυξημένης παρακολούθησης. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) ουσιαστικά προανήγγειλε ότι μέχρι το Πάσχα θα ισχύει ένα σύστημα «βεντάλιας», δηλαδή χαλάρωσης και αυστηροποίησης των μέτρων. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι «η προοπτική είναι δεκαπέντε ημέρες ανοικτά και δεκαπέντε κλειστά».
Ωστόσο, με δεδομένη τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση στην Αττική – αν και σε υψηλά επίπεδα – σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων αρχίζουν να μελετούν την επόμενη μέρα του σκληρού lockdown.
Κατά τις ίδιες πηγές, μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται, είναι να επιστρέψουν οι μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού στις σχολικές αίθουσες και τα γυμνάσια και τα λύκεια να λειτουργούν εναλλάξ. Μία εβδομάδα τα γυμνάσια, μία τα λύκεια και τις υπόλοιπες να συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση. Επίσης συζητείται το ενδεχόμενο να ανοίξουν ταυτόχρονα λιανεμπόριο και σχολεία.
Όλα αυτά, ωστόσο, θα αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.