Ένας έφηβος που έτρωγε για χρόνια πατάτες τηγανητές, τσιπς και άλλες τροφές από το λεγόμενο πρόχειρο φαγητό (junk food), έχασε σταδιακά την όρασή του ως αποτέλεσμα της κακής διατροφής του.
Η υπόθεση αναδεικνύει ένα ίσως ελάχιστα γνωστό γεγονός για την κακή διατροφή: Εκτός από το γεγονός ότι συνδέεται με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, μπορεί επίσης να βλάψει μόνιμα το νευρικό σύστημα, ιδιαίτερα την όραση, σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.
Τα προβλήματα του έφηβου άρχισαν στην ηλικία των 14 ετών, όταν πήγε στον γιατρό παραπονούμενος για συχνή και εκτεταμένη κόπωση.
Ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων
Ο έφηβος συνήθιζε, σύμφωνα με πληροφορίες, να τρώει πολύ πρόχειρα και λαίμαργα και οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι είχε αναιμία και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12. Ο γιατρός του έδωσε αγωγή με ενέσεις βιταμίνης Β12 μαζί με συμβουλές για τη βελτίωση της διατροφής του.
Ωστόσο, από την ηλικία των 15 ετών, ανέπτυξε προβλήματα απώλειας ακοής και όρασης, αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να βρουν την αιτία, αφού τα αποτελέσματα από τη μαγνητική τομογραφία και την εξέταση των οφθαλμών ήταν φυσιολογικά.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών, το όραμα η όραση του νεαρού σταδιακά χειροτέρευσε. Όταν ήταν 17 ετών, ένα τεστ όρασης έδειξε ότι έβλεπε μόνο κατά 20/200 και στα δύο μάτια. Επί της ουσίας ήταν πλέον «νόμιμα τυφλός» στις Ηνωμένες Πολιτείες!
Περαιτέρω εξετάσεις έδειξαν ότι ο έφηβος είχε αναπτύξει βλάβη στο οπτικό νεύρο, τη δέσμη νευρικών ινών που συνδέει το πίσω μέρος του ματιού με τον εγκέφαλο. Επιπλέον, εξακολουθούσε να έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, μαζί με χαμηλά επίπεδα χαλκού, σεληνίου και βιταμίνης D.
Αυτές οι ανεπάρκειες ώθησαν τους γιατρούς να ζητήσουν από τον έφηβο περισσότερες λεπτομέρειες για τη διατροφή το0υ. Τότε ομολόγησε ότι, από όταν πήγαινε στο δημοτικό, έτρωγε μόνο ήταν πατάτες τηγανητές, τσιπς – ειδικά Pringles – λευκό ψωμί, επεξεργασμένα αλλαντικά και λουκάνικα.
Διατροφική οπτική νευροπάθεια
Αφότου αποκλείστηκαν άλλες πιθανές αιτίες για την απώλεια της όρασης του, ο έφηβος διαγνώστηκε με διατροφική οπτική νευροπάθεια, δηλαδή βλάβη στο οπτικό νεύρο που προκύπτει από διατροφικές ανεπάρκειες. Η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από φάρμακα, δυσαπορρόφηση τροφών, κακή διατροφή και κατάχρηση αλκοόλ. “Οι καθαρά διαιτητικές αιτίες είναι σπάνιες στις αναπτυγμένες χώρες”, ανέφεραν οι συγγραφείς.
Είναι γνωστό ότι οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες για πολλές κυτταρικές αντιδράσεις και οι ανεπάρκειες αυτών των βιταμινών μπορούν να οδηγήσουν σε συσσώρευση τοξικών παραπροϊόντων του μεταβολισμού και τελικά σε βλάβη των νευρικών κυττάρων.
Μη αναστρέψιμη η βλάβη
Η απώλεια όρασης από διατροφική οπτική νευροπάθεια είναι δυνητικά αναστρέψιμη αν εντοπιστεί νωρίς. Ωστόσο, από τη στιγμή που ο εν λόγω νεαρός διαγνώστηκε, η απώλεια της όρασής του ήταν μόνιμη. Επιπλέον, η χρήση γυαλιών δεν βοηθούσε την όραση του εφήβου, επειδή η βλάβη στο οπτικό νεύρο δεν μπορεί να διορθωθεί με φακούς.
Το μόνο που μπορούσε να γίνει είναι να λάβει συμπληρώματα διατροφής, τα οποία εμποδίζουν, πλέον, την επιδείνωση της κατάστασής του. Επίσης, ξεκίνησε ψυχολογική θεραπεία για διατροφικές διαταραχές. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η διατροφή του έφηβου ήταν πολύ περιοριστική και του προκάλεσε πολλαπλές διατροφικές ανεπάρκειες.
Την επιβεβλημένη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο πέραν της 30ης/11/2024, φέρνει στη Βουλή των…
Συμβουλές προς τους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των φετινών εκπτώσεων της Black Friday και της…
Από το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά "Αίμα, λήθη και υποτέλεια - Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία...":…
του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε σχέση…
Το Σάββατο το βράδυ ήμουν στον Σταυρό του Νότου, όπου εμφανίστηκαν οι Σπύρος Γραμμένος και…
Φίλες και φίλοι, σας γράφω σήμερα πίτες γλυκές που έχω φτιάξει και έχουν πάντα επιτυχία.…
This website uses cookies.