Οι ερευνήτριες του TIE-Lab, Εύχαρις Γουρουντή και Χριστίνα Μπαλωμενάκη, διέσχισαν με επιτυχία το επικίνδυνο Drake Passage, ένα από τα δυσκολότερα περάσματα στον πλανήτη, που συνδέει το νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής με την Ανταρκτική.
H αποστολή είναι ιστορική μιας και αποτελεί την πρώτη συμμετοχή Ελληνίδων ερευνητριών στην παγωμένη ήπειρο.
Το ταξίδι τους με το ερευνητικό σκάφος «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» τις οδήγησε στο νησί Livingston, στη St. Kliment Ohridski Base, όπου θα παραμείνουν έως τις 18 Ιανουαρίου για τις ανάγκες της αποστολής τους.
Η Χριστίνα Μπαλωμενάκη και η Εύχαρις Γουρουντή, πρωτοπόρες στη νευροαρχιτεκτονική και τον συμμετοχικό σχεδιασμό, εστιάζουν στην επίδραση του χώρου στην ψυχολογία και την καθημερινότητα του ανθρώπου σε ακραίες συνθήκες.
Έρευνα σε συνθήκες απομόνωσης
«Η Ανταρκτική είναι ένα φυσικό εργαστήριο. Οι συνθήκες εκεί προσομοιάζουν αυτές του διαστήματος και της απόλυτης απομόνωσης», είχε εξηγήσει η Χριστίνα Μπαλωμενάκη σε δηλώσεις της στο protothema.gr, προσθέτοντας πως η αποστολή τους στοχεύει στη συλλογή πολύτιμων δεδομένων που μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης τόσο στη Γη όσο και σε διαστημικές αποστολές.
Η έρευνά τους βασίζεται σε δύο συμπληρωματικές προσεγγίσεις:
- Χριστίνα Μπαλωμενάκη: Αναπτύσσει οπτικοακουστικά περιβάλλοντα για τη μείωση του στρες και των ψυχολογικών επιπτώσεων της απομόνωσης. Μέσω εξατομικευμένων εικόνων και ήχων, εξετάζει αν αυτά τα ερεθίσματα μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ψυχολογία σε δύσκολα περιβάλλοντα.
- Εύχαρις Γουρουντή: Μελετά τις χωρικές και ψυχο-χωρικές παραμέτρους που επηρεάζουν τη διαβίωση σε ακραίες συνθήκες. Χρησιμοποιεί βιωματικά εργαστήρια, συνεντεύξεις και παρατηρήσεις για να κατανοήσει πώς ο χώρος μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες των ανθρώπων.
Νευροαρχιτεκτονική: Μια καινοτόμος επιστήμη
Η έρευνα τους ανήκει στον τομέα της νευροαρχιτεκτονικής, που συνδέει τη νευροεπιστήμη με την αρχιτεκτονική. Εξετάζει πώς ο χώρος επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τη συμπεριφορά, ιδιαίτερα σε συνθήκες απομόνωσης και έντονης περιβαλλοντικής πρόκλησης, όπως αυτές της Ανταρκτικής.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν περιορίζονται στο πολικό περιβάλλον. Μπορούν να εφαρμοστούν σε διαστημικές αποστολές, προσωρινές υποδομές για φυσικές καταστροφές, αλλά και στην ανάπτυξη αστικών χώρων που υποστηρίζουν την ψυχική ευεξία.
«Η εμπειρία από την Ανταρκτική θα συμβάλει στη δημιουργία χώρων που προσαρμόζονται στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, ενισχύοντας την ψυχολογική και κοινωνική ισορροπία», τονίζει η Χριστίνα Μπαλωμενάκη.
Η αποστολή πραγματοποιείται με τη χορηγία της Ναυτιλιακής Εταιρείας Laskaridis Shipping Company Ltd.