ΚΟΣΜΟΣ

Έφτασε η ώρα της κρίσης για τον Μακρόν: Σήμερα οι προτάσεις δυσπιστίας – «Φλέγεται» η Γαλλία

Αντιμέτωπο με προτάσεις δυσπιστίας θα έρθει σήμερα το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν μετά και την απόφαση ενεργοποίησης του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος προκειμένου να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση παρακάμπτοντας την ψηφοφορία μέσα στο Κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή, η οργή του κόσμου ξεχειλίζει καθώς όλο το Σαββατοκύριακο βρισκόνταν στους δρόμους κατά του συνταξιοδοτικού αλλά και της κυβέρνησης Μακρόν χωρίς να λείπουν και τα επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία.

Στο μεταξύ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να επηρεάσουν διαφόρους τομείς της καθημερινότητας όπως τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα διυλιστήρια, τα πανεπιστήμια και τη συλλογή απορριμμάτων αυτή την εβδομάδα, με τα συνδικάτα να καλούν και πάλι τον κόσμο στους δρόμους.

Μέχρι το πρωί της Κυριακής, περισσότεροι από 160 άνθρωποι είχαν συλληφθεί στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, μετά από μια διαδήλωση πολλών χιλιάδων διαδηλωτών κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης με την αστυνομία να προχωρά και πάλι σε ακραία βία.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στο Παρίσι και σημειώθηκαν συγκρούσεις με διαδηλωτές στο Μπορντό και τη Νάντη. Αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν στη Λυών με την αστυνομία να υποστηρίζει ότι «ομάδες βίαιων ατόμων» προκάλεσαν συγκρούσεις.

Ο κόσμος ξέσπασε κατά της κυβέρνησης όταν οι Αρχές του Παρισιού συνέχισαν να απαγορεύουν τη συγκέντρωση διαδηλωτών στην Place de la Concorde απέναντι από το κοινοβούλιο μετά τις συγκρούσεις με διαδηλωτές την περασμένη εβδομάδα.

Επεισόδια και ακραία βία από την αστυνομία:

Οι προτάσεις δυσπιστίας

Σήμερα, Δευτέρα (20/3) οι 573 βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα ψηφίσουν δύο προτάσεις δυσπιστιας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την παραίτηση της πρωθυπουργού του Μακρόν, Ελιζαμπέτ Μπορν και της κυβέρνησής της και κατατέθηκαν μετά και την παράκαμψη της Βουλής για το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.

Το περασμένο Σάββατο (18/3), ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» για τη χώρα και κάλεσε τους βουλευτές «να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους», μέσω συνέντευξής του στη Le Parisien.

«Δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά θα είναι μια στιγμή αλήθειας», είπε ο Λεμέρ αναφερόμενος στις ψηφοφορίες της Δευτέρας. «Είναι καλή ιδέα να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και να προκαλέσουμε πολιτική αναταραχή για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο που «άναψε φωτιές»

Ο Μακρόν θέλει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από 62 και να επεκτείνει τις εισφορές για πλήρη σύνταξη προκειμένου να εξισορροπηθούν οι λογαριασμοί του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δεύτερης θητείας του Γάλλου προέδρου και η αποτυχία της να περάσει θα είχε επιπτώσεις για το υπόλοιπο της θητείας του.

Εν μέσω σκηνών οργής και εξέγερσης στο κοινοβούλιο, ο «έμπιστος υπολοχαγός» του, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του συντάγματος για να περάσει νομοθεσία χωρίς ψηφοφορία, δίνοντας τέλος σε εβδομαδιαίες έντονες και σκληρές συζητήσεις. Ωστόσο, η επίκληση του άρθρου 49.3 επέτρεψε στους νομοθέτες να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας εντός 24 ωρών.

Το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν έχασε την πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση στις κοινοβουλευτικές εκλογές πέρυσι και αντιμετώπισε πολλές προτάσεις δυσπιστίας τους τελευταίους μήνες. Σε ένδειξη της βαθύτερης κρίσης στη Γαλλία, είναι η πρώτη φορά που πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέτουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας.

Την Παρασκευή (17/3), η κεντρώα αντιπολίτευση υπέβαλε μια διακομματική πρόταση που υποστηρίζεται από αριστερά κόμματα, η οποία αναμένεται επίσης να λάβει την υποστήριξη της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, αφού η ηγέτης της, Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει «υπέρ όλων των προτάσεων καμία εμπιστοσύνη».

«Μια ψηφοφορία επί αυτής της πρότασης θα μας επιτρέψει να βάλουμε ένα τιμητικό τέλος σε μια βαθιά πολιτική κρίση», δήλωσε ο κεντρώος βουλευτής Μπέρτραντ Πάντσερ μόλις υπέβαλε την πρόταση.

Τι θα κάνουν οι Ρεπουμπλικανοί

Οι αντίπαλοι του Μακρόν χρειάζονται την υποστήριξη 287 βουλευτών για να ρίξουν την κυβέρνηση – έναν αριθμό που είναι απίθανο να πιάσουν. Η Εθνοσυνέλευση χωρίζεται μεταξύ του αναγεννησιακού συνασπισμού του Μακρόν, της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης και του αριστερού συνασπισμού Nupes.

Εκτός από την υποστήριξη της αριστεράς και της ακροδεξιάς, μια διακομματική πρόταση θα χρειαζόταν την υποστήριξη 27 συντηρητικών νομοθετών των Les Républicains για να περάσει.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα περνούσε η ψήφος δυσπιστίας θα ήταν με την υποστήριξη μεγάλου αριθμού βουλευτών από τους Ρεπουμπλικάνους. Όμως ο αρχηγός του κόμματος, Έρικ Σιότι, έδωσε γραμμή στους βουλευτές του να μην ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «χάος». Μάλιστα, μόλις 10 σχεδιάζουν να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης, είπε ένας συντηρητικός βουλευτής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του θέματος, σε συνέντευξή του στο Playbook Paris.

Οι βουλευτές αναμένεται επίσης να ψηφίσουν για μια δεύτερη πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν – έχει 88 βουλευτές – η οποία θεωρείται επίσης απίθανο να περάσει.

Εάν η κυβέρνηση επιβιώσει από τις ψηφοφορίες τη Δευτέρα, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ένα κύμα διαμαρτυριών αυτή την εβδομάδα και τον κίνδυνο περισσότερων κοινωνικών αναταραχών.

Την περασμένη Παρασκευή, το σκληρό αριστερό συνδικάτο CGT κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις για την Πέμπτη 23/3.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…

19 hours ago

Χριστουγεννιάτικη μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα στους Αρμένους Αποκορώνου | Βίντεο

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…

21 hours ago

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…

22 hours ago

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…

22 hours ago

Συνετρίβη αεροσκάφος στο Καζακστάν με 110 επιβάτες – Τουλάχιστον 6 επιζώντες

Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…

22 hours ago

Ραγδαία η μείωση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα – Στο 61% πλέον, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – Στο 31% για τους νέους με τα ενοίκια στα ύψη

Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…

23 hours ago

This website uses cookies.