13.8 C
Chania
Wednesday, November 27, 2024

Έφτασε το «μπλόκο» στα πλαστικά μιας χρήσης – Θετική η κοινή γνώμη

Ημερομηνία:

Φρέντο χωρίς πλαστικό καλαμάκι; Επιβάλλεται πλέον, καθώς η ΕΕ απαγορεύει (σχεδόν) όλα τα πλαστικά μίας χρήσης. Δεν λείπουν οι αντιδράσεις φυσικά από όσους δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τις παλιές συνήθειες.

Σπάνια τα τελευταία χρόνια μία οδηγία συγκέντρωσε τόσο εντυπωσιακή πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και τόσο θετικά σχόλια στην κοινή γνώμη: η ΕΕ απαγορεύει πλαστικά πιάτα και μαχαιροπήρουνα, μπατονέτες και συσκευασίες φαγητού από φελιζόλ. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, το 80% των θαλάσσιων απορριμάτων είναι πλαστικά ή τα αποκαλούμενα «μικρο-πλαστικά» που δεν διασπώνται, εντοπίζονται σε ψάρια και οστρακοειδή, περνώντας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο ρόλος της βιομηχανίας

Μετά την έγκριση του Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα απομένει η τυπική συγκατάθεση του Συμβουλίου Υπουργών. Ευρωσκεπτικιστές βουλευτές κάνουν λόγο για διαδικαστικές παρατυπίες και αναληθή επιστημονικά στοιχεία για την αιτιολόγηση της οδηγίας, ενώ κάποια βιομηχανικά λόμπυ προειδοποιούν για απώλεια θέσεων εργασίας. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος υποστηρίζει ότι το επιχείρημα δεν ευσταθεί: «Η βιομηχανία πάντα φέρνει την καταστροφή», λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Όπως και η βιομηχανία του τσιγάρου, που λέει ότι αν τυχόν δεν επιτραπεί το κάπνισμα θα αδειάσουν όλα τα καφέ και τα εστιατόρια. Οποιαδήποτε βιομηχανία, όταν αλλάζεις το στάτους κβο, αντιμετωπίζει προβλήματα και το μεταφέρει σε συνομωσιολογικό επίπεδο. Η βιομηχανία μέσα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού θα μας προσφέρει σίγουρα τα επόμενα χρόνια εξίσου ικανοποιητικές λύσεις με αυτές που έχουμε συνηθίσει».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς δηλώνει μάλιστα- χωρίς πάντως να παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία- ότι η αλλαγή προτύπων και συμπεριφοράς έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που εξαγγέλθηκε η οδηγία για την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης. «Η προοπτική και μόνο της νέας νομοθεσίας έχει ήδη συμβάλει στο να βρεθούν νέες, βιώσιμες επιχειρηματικές λύσεις και να αλλάξει η συμπεριφορά του καταναλωτή. Η νέα νομοθεσία που ψηφίζουμε στην Ευρώπη αποτελεί παράδειγμα για όλον τον κόσμο πριν καν τεθεί σε ισχύ», υποστηρίζει ο Ολλανδός πολιτικός, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Το θετικό παράδειγμα της Ευρώπης

Στη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας είχαν ακουστεί ακόμη πιο αυστηρές προτάσεις, οι οποίες τελικά απορρίφθηκαν- για παράδειγμα να απαγορευθούν τα μπαλόνια και οι πλαστικές συσκευασίες. Πολλοί πιστεύουν ότι κάποιες από αυτές τις προτάσεις θα επανέλθουν στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, είναι σημαντικό για την Ευρώπη να δίνει το «καλό παράδειγμα», ακόμη και αν η ίδια δεν είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής, επισημαίνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιο Λάινεν. «Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών απορριμάτων να προέρχεται από άλλες ηπείρους, αλλά δεν παύει να είναι σωστό να δίνουμε εμείς το καλό παράδειγμα ως Ευρωπαίοι», επισημαίνει. «Δεν απαγορεύεται να είσαι στην πρωτοπορία. Άλλωστε πολλά πλαστικά μίας χρήσης καταλήγουν στη Βόρεια Θάλασσα, στη Βαλτική ή στη Μεσόγειο».

Deutsche Welle

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΣτΕ προσφεύγουν σωματεία και πολίτες για την τιμολόγηση του νερού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ....

Πανελλήνιο ρεκόρ καταγράφηκε στις μεταμοσχεύσεις το 2024 – Πολύ υψηλά το ΠΑΓΝΗ

Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε...