ΤΟΠΙΚΑ

Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης της ιστορικής εφημερίδας “Μεσόγειος” Κώστας Γραμματικάκης

Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, σε ηλικία 82 ετών, ο εκδότης Κώστας Γραμματικάκης

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Γραμματικάκης ο πρώην εκδότης της εφημερίδας Μεσόγειος, που για 60 χρόνια κυκλοφορούσε στα περίπτερα του Ηρακλείου.

Ο Κώστας Γραμματικάκης, ένας εκ των τελευταίων παραδοσιακών εκδοτών έντυπων εφημερίδων, διακρινόταν για την οξύνοια και την κοφτερή του πένα, ενώ τα άρθρα του στην πρώτη σελίδα της Μεσογείου για χρόνια αποτελούσαν το σήμα κατατεθέν.

Ήταν αδερφός του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε χάσει τον γιο του Αριστοτέλη σε νεαρή ηλικία γεγονός που τον είχε καταβάλει.

Η εφημερίδα Μεσόγειος εκδιδόταν για 60 χρόνια μέχρι που έκλεισε το 2011 μαζί με πολλά άλλα παραδοσιακά έντυπα της χώρας κατά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης της χώρας.

Ο Κώστας Γραμματικάκης, γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1939, διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακών Εφημερίδων Ελλάδας ενώ ανέλαβε ως διευθυντής της εφημερίδας από το 1978.

Μετά το κλείσιμο της εφημερίδας περιορίστηκε σε απολαυστικά κείμενα λίγων γραμμών στο facebook, ενώ έγινε μια απόπειρα αναβίωσης της Μεσογείου μερικά χρόνια μετά το κλείσιμό της σε ηλεκτρονική μορφή που όμως κράτησε μόνο για λίγους μήνες.

Το κτήριο που στεγαζόταν η εφημερίδα στις οδούς Χάνδακος και Κυδωνίας ήταν γνωστό σε όλους τους Ηρακλειώτες και μέχρι σήμερα μπορεί να διακρίνει κάποιος το όνομα της εφημερίδας με μεγάλα γράμματα να κοσμεί την πρόσοψη του.

Η εφημερίδα Μεσόγειος ιδρύθηκε περίπου το 1950-1951 από τον πατέρα του Κώστα Γραμματικάκη, Αριστοτέλη. Ο Κώστας Γραμματικάκης όπως προαναφέρθηκε ανέλαβε τη διεύθυνσή της το 1978. Ήταν παντρεμένος με την Μαρίτα Γαβριλάκη και είχε αποκτήσει δύο παιδιά, τον Αριστοτέλη και τον Γιώργο από τον οποίο είχε προσφάτως αποκτήσει και εγγόνι. Ο γιος του Αριστοτέλης είχε φύγει το καλοκαίρι του 2014 ύστερα από μακρά μάχη με την επάρατο νόσο.

Μάλιστα ο ίδιος ο Κώστας Γραμματικάκης είχε ανακοινώσει τον θάνατο του παιδιού του από το facebook γράφοντας τότε: “Ο Κόσμος μου θρυμματίστηκε σήμερα τα ξημερώματα. Νάχετε την Υγειά σας”, είχε γραψει. Ο Αριστοτέλης Γραμματικάκης για δύο χρονια περίπου πάλευε με την ασθένειά του. Δεν τα κατάφερε όμως και τελικά “έφυγε” σε ηλικία 38 ετών.

Στη φωτογραφία διακρίνεται με τον Αριστοτέλη σε έκθεση του γιου του που είχε εγκαινιάσει στα πρώην γραφεία της εφημερίδας:

Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον θάνατο του Κώστα Γραμματικάκη

Ο Κώστας Γραμματικάκης συνέδεσε άρρηκτα την ζωή του με την πορεία του Ηρακλείου, κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Με την μακρόχρονη προσφορά του στον τοπικό Τύπο, μέσω της ιστορικής εφημερίδας «Μεσόγειος», με τον δραστικό και καίριο δημόσιο λόγο του, τα εύστοχα και δημοσιογραφικά άρτια κείμενά του, την αδιάλειπτη εγρήγορση για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της πόλης, καθώς και με την σθεναρή στάση που επέδειξε ολοζωής σε κάθε πεδίο που υπηρέτησε, θα αποτελεί πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα υπεύθυνου πολίτη και ακέραιου ανθρώπου.

Η απώλεια του γιου του, στάθηκε ένα αξεπέραστο χτύπημα γι’ αυτόν, μια διαρκής οδύνη, που, εντούτοις, δεν του στέρησε την αντοχή, το ενδιαφέρον και την προσήλωσή του στα ζητήματα της κρίσιμης αυτής περιόδου για την Ελλάδα, την Κρήτη και το αγαπημένο του Ηράκλειο.

Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του καθώς και την οικογένεια του αδελφού του, Γιώργου.

Συλλυπητήρια Ανακοίνωση Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού – Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Λ. Αυγενάκη για την απώλεια του Κώστα Γραμματικάκη

Με βαθιά θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετάμε σήμερα ένα σπουδαίο άνθρωπο της κοινωνίας του Ηρακλείου, τον Κώστα Γραμματικάκη.

Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοπόρος της ανιδιοτελούς δημοσιογραφίας, με αδιαπραγμάτευτη προσφορά στην ενημέρωση της πόλης μας και άξιος συνεχιστής του πατέρα του Αριστοτέλη, ταυτίζοντας την έννοια της αντικειμενικότητας με την ιστορική εφημερίδα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.

Η απώλειά του βυθίζει την δημοσιογραφική κοινότητα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία του Ηρακλείου, στο πένθος.

Προσωπικά, είχα την τύχη να τον γνωρίσω, να ακούσω τις συμβουλές του, τις παροτρύνσεις του, να μοιραστώ μαζί του τις σκέψεις και τις ανησυχίες μου, ως νέος υποψήφιος τότε, στο νομό Ηρακλείου.

Δε θα ξεχάσω ποτέ το χαμόγελο του και την υπομονή του, την οποία με δίδαξε μέσα από τις συζητήσεις μας. Του είμαι ευγνώμων!

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όλη την οικογένειά του.

Συλλυπητήριο μήνυμα Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης:

«Ένας ακόμα συνεργάτης μας! Ένας άνθρωπος της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης», μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού μας «Παλίμψηστον» έφυγε για το μεγάλο του ταξίδι, το ταξίδι της αιωνιότητας. Φίλος της Βιβλιοθήκης μας, ένας εκ των σπουδαιοτέρων μελών της δημοσιογραφικής οικογένειας που επί χρόνια αποτύπωνε με οξύτητα και γλαφυρότητα, με σαφήνεια και ελεύθερη κρίση τις απόψεις του.

Κώστας Γραμματικάκης! Ένα ευπατρίδης, ένας Καστρινός σ’ όλο του το μεγαλείο.

Η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» εκ βαθέων τον ευχαριστεί και να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

neakriti.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

5 hours ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

5 hours ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

5 hours ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

5 hours ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

5 hours ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

5 hours ago

This website uses cookies.