ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Έφυγε» ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης | Βίντεο

Φτωχότερη από σήμερα η οικογένεια του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς το πρωί ο ΣταύροςΤσιώλης «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 82 ετών, όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση των οικείων του Έλληνα δημιουργού στο Facebook γράφοντας επίσης το εξής:

«Ταξίδεψε στους ουρανούς, πέταξε προς έναν άλλο πολύχρωμο γαλαξία, ένα καλύτερο κόσμο όπου οι ψυχές χαίρονται το λίκνισμα των αστεριών και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσεύχονται για όλους και όλα τα μικρά σπάνια και ταπεινά πράγματα που αγάπησαν σ΄αυτή τη ζωή… Μόνο λύπη γι όλα αυτά που μας χώρισαν και άγια τύχη γι όλα αυτά που ένωσαν».

Ο αγαπημένος των σινεφίλ, ο ιδιόρρυθμος δημιουργός της νέας εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, είχε δουλέψει από το 1958 ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες για να ακολουθήσουν 12 δικές του από το 1969.

Γνωστός για την εμβληματική ταινία «Ας περιμένουν οι γυναίκες» (1998), που μαζί με το «Παρακαλώ, γυναίκες μην κλαίτε»  (1992) και το «Γυναίκες που περάσατε από δω», που συμπληρώνει την τριλογία, κυκλοφόρησε το χειμώνα στις αίθουσας μετά από δεκατρία χρόνια απουσίας και κέρδισε έξι βραβεία.

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1937 και σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα. Από το 1958, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ.

Η πρώτη δική του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο ήταν Ο μικρός δραπέτης για τη Φίνος Φιλμ το 1968.  Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία Κατάχρησις Εξουσίας. Κατόπιν εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για μια δεκαπενταετία και επανήλθε το 1985.

Η ταινία του «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία» απέσπασε έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης (1985) ενώ οι «Ακατανίκητοι Εραστές» το (1988) προβλήθηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Εκτός από σενάρια για τη μεγάλη οθόνη είχε γράψει και έργα για το θέατρο, τα οποία έχουν καταγραφεί στο βιβλίο «Θεατρικά» και είναι τα εξής: «Τα κοκκινομπλέ πατίνια» (2006), «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ, μια ιστορία του Σταθμού Λαρίσης» (2011), «Η πόρτα» ή «Ο σωρός των φασολιών» (2012), ««Η δημοπρασία» και «Η γυναίκα του αστροναύτη»

Πέντε ατάκες που εγραψαν ιστορια από την ταινία “Ας περιμένουν οι γυναίκες”

Ο Σταύρος Τσιώλης, ο σπουδαίος σκηνοθέτης που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, άφησε πίσω του πολλά κινηματογραφικά “διαμάντια”, αλλά και στίχους λαϊκών τραγουδιών.

Ωστόσο, η πιο πολυσυζητημένη και αγαπημένη ταινία του είναι το “Ας περιμένουν οι γυναίκες”, μέρος της τριλογίας που ολοκληρώθηκε πριν δύο χρόνια (Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε-1992, Ας περιμένουν οι γυναίκες-1998, Γυναίκες που περάσατε από εδώ-2018).

Ο Πάνος (Ζουγανέλης) και ο Μιχάλης (Μπακιρτζής), μπατζανάκηδες μικροβιοτέχνες από τη Θεσσαλονίκη, ξεκινούν ένα ταξίδι για τη Θάσο, όπου βρίσκονται ήδη οι οικογένειές τους. Μια τυχαία συνάντηση με μία κοπέλα στη λίμνη Βόλβη θα προκαλέσει την ψυχολογική κατάρρευση του Πάνου, ο οποίος την ερωτεύεται, καταρρέει ψυχολογικά και επιχειρεί να αυτοκτονήσει. Ο Μιχάλης καλεί τον Αντώνη (Μπουλάς), τον τρίτο μπατζανάκη και πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ, για βοήθεια. Όμως η παρουσία του Αντώνη δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι γυναίκες τους ακόμα τους περιμένουν στη Θάσο.

Οι ατάκες των πρωταγωνιστών της ταινίας (Σάκης Μπουλάς, Γιάννης Ζουγανέλης, Αργύρης Μπακιρτζής), έγραψαν ιστορία. Ας απολαύσουμε 5 από αυτές.

1. “Ο Σκαρτάδος, οι αγροκαλλιεργητές από τη Λακωνία και ο ορισμός του πέναλτι (κυρία μου)”

"google ad"

2. “Διότι οι άνθρωποι δεν συγχωρούν όσους από έρωτα εκπέσανε”

3. “Ψήφισε η μάνα μου Νέα Δημοκρατία;”

4. “Αυτοί στην Κασσάνδρα δεν μένανε; Γιατί φάγαν εδώ και ανακάτεψαν τη Βόλβη;”

5. “Κύριε Αντώνη, τώρα που ακούσαμε την ιστορία του μπαμπά σας θα ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ”

Bonus: “Τα έχω με τον εαυτό μου” και οι λέρες της Πελοποννήσου

efsyn.gr, news247.gr
Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εγκεφαλικό υπέστη ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος, ενώ βρισκόταν στην Πάρο για Πάσχα. Σύμφωνα με…

19 mins ago

Βερολίνο: Έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών, τοξικοι καπνοί στον αέρα – Ανήκει σε εταιρεία που φτιάχνει όπλα για την Ουκρανία

Ένα τοξικό σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει μέρος του Βερολίνου μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών, σε μια υπόθεση που…

19 mins ago

Η επέλαση της Ρωσίας, ο «υβριδικός πόλεμος» και η κατάρρευση του ουκρανικού μετώπου άμυνας

Τα τελευταία 24ωρα οι ρωσικές δυνάμεις «καλπάζουν» στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που έχει…

21 mins ago

Σε δεινή θέση ο Μπάιντεν: 90 Δημοκρατικοί τον πιέζουν να εξετάσει αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

Μετά την εξέγερση των πανεπιστημίων υπέρ των Παλαιστινίων ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει και…

3 hours ago

Χάος στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες

Εξαπλώνονται σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό ισραηλινή πολιορκία στη Γάζα, μετά τις…

3 hours ago

Η ΠΑΠΑΔΙΑ

Της Ιωάννας Σφακιανάκη (Μια αφήγηση που πηγάζει από ιστορικά γεγονότα)... Μες τη νύχτα μια γυναίκα…

3 hours ago

This website uses cookies.