Στις 12 Φεβρουαρίου έφυγε από τη ζωή σε νοσοκομείο του Λονδίνου, μετά από καρδιακή προσβολή, ο άγγλος βοτανολόγος Oliver Rackham, σε ηλικία 75 ετών. Με τον θάνατό του η επιστημονική κοινότητα της Κρήτης καταγράφει μια σημαντική απώλεια.
Ο Όλιβερ Ράκαμ ήταν εκτός από βοτανολόγος και ιστορικός της οικολογίας και δίδασκε στο Κολέγιο Corpus Christi του Καίμπριτζ. Άγνωστος στο ευρύ κοινό, ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, μάλλον εσωστρεφής, με ιδιόρρυθμη εμφάνιση και ίσως εκκεντρική αμφίεση οξφορδιανού ακαδημαϊκού.
Στην Κρήτη εργάστηκε αθόρυβα ερευνώντας το κρητικό τοπίο και τη βλάστηση του νησιού μας από το 1968, συμμετέχοντας στην ανασκαφή στη Μύρτο, στις επιφανειακές έρευνες Βρόκαστρου και Σφακίων και σε άλλα προγράμματα αρχαιολογικού και οικολογικού ενδιαφέροντος. Έχει γράψει αρκετά βιβλία σχετικά με τη μελέτη της αγγλικής υπαίθρου και της βλάστησής της και τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονταν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, της Βόρειας Αμερικής, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.
Το 2002 εξελέγη Εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας. Περιέτρεξε τα βουνά της Κρήτης περισσότερο ίσως και από τα μέλη των ορειβατικών συλλόγων μας καταγράφοντας ενδημικά, σπάνια και χαρακτηριστικά φυτά της Κρήτης και μελετώντας την εξέλιξη του φυσικού τοπίου σε συνδυασμό με τη μελέτη του πολιτισμικού τοπίου. Στενή συνεργάτις στις κρητικές σπουδές και αδελφική φίλη του υπήρξε η Τζένη Μούντυ, αρχαιολόγος ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας η οποία μοιράζει το χρόνο της από το 1978 ανάμεσα στο Τέξας και την Κρήτη.
Μαζί έγραψαν ένα εξαιρετικό βιβλίο, η δημιουργία του κρητικού τοπίου που μεταφράστηκε στα ελληνικά και κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης το 2004. Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να βοηθήσει τον μελετητή της Κρήτης να κατανοήσει πως διαμορφώθηκαν τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του νησιού, μέσα από συνεχείς αλλαγές στη διάρκεια των αιώνων, τόσο πριν την ανθρώπινη παρουσία όσο και ως αποτέλεσμα ανθρωπογενών παραγόντων.
Οι συγγραφείς εξηγούν τον σχηματισμό και την οικολογία των πανέμορφων βουνών και των ακτών της Κρήτης και τις επεμβάσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον, αλλά επισημαίνουν και τις σύγχρονες απειλές για τη φυσική ομορφιά του νησιού.
Η ΙΛΑΕΚ παρακολουθώντας πάντα από κοντά κάθε εξέλιξη στις κρητολογικές έρευνες και προσπαθώντας να γνωρίσει και να κοινοποιήσει στο κοινό τους εξειδικευμένους ερευνητές του τόπου μας, τίμησε το καλοκαίρι του 2014 τους ξένους αρχαιολόγους που έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής τους στην περιοχή των Χανίων, μεταξύ αυτών και την Τζένη Μούντυ η οποία αναφέρθηκε και στις έρευνες σε συνεργασία με τον Όλιβερ Ράκαμ.
Συμμετέχουμε νοερά στον αποχαιρετισμό του κατά την τελετή ενταφιασμού του που θα γίνει σε λίγες μέρες με πρωτοβουλίες του κολεγίου στο οποίο δίδασκε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.