ΘΕΣΕΙΣ

Έχε το νου σου στο παιδί – Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής; Γιατί ζούμε και παλεύουμε; Γιατί γίνεται η εκπαίδευση;

Του Μιχαήλ Γ. Κελαϊδή

Αν εκπαιδευόμαστε μόνο και μόνο για να πετύχουμε διακρίσεις ή να βρούμε μια καλύτερη και ξεκούραστη δουλειά ή ακόμα για να έχουμε μια κυριαρχία πάνω στους άλλους, τότε η ζωή μας θα είναι άδεια. Αν η εκπαίδευση μας γίνεται για να γίνουμε απλά πολυμαθείς και δεν αποκτούμε μέσω της μάθησης σοφία, τότε συντείνουμε στην αθλιότητα του κόσμου. Και λέω του κόσμου γιατί όπου και να πας σήμερα παρατηρείς οτι σε μεγάλο βαθμό η ανθρώπινη φύση είναι όμοια σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Ευτυχώς κατ’ εξαίρεση υπάρχουν κατά διαστήματα μερικοί άνθρωποι που σκέπτονται σοβαρά, που είναι διατεθειμένοι να εξετάζουν τα ανθρώπινα προβλήματα χωρίς προκατάληψη δεξιών ή αριστερών ιδεών. Δρουν ενάντια στην σύγχυση που επιφέρει η μονόπλευρη γνώση είτε τεχνική, είτε επιστημονική, για να καταστρέφουμε ο ένας τον άλλο. Ένας νους που έχει απλά εξασκηθεί με την εκπαίδευση είναι απλά μια συνέχιση του παρελθόντος χωρίς να μπορεί να φέρει κάτι καινούργιο. Όπως η παλιότερη γενιά έτσι και οι νέοι του σήμερα ζητούν επιτυχία και εξασφάλιση. Πολλές φορές και αν είναι δυσαρεστημένοι, σύντομα γίνονται ευυπόληπτοι και φοβούνται να πουν όχι στην κοινωνία. Αυτή η δυσαρέσκεια σκοτώνει και πεθαίνει την επιθυμία για μια καλύτερη εκτίμηση του κόσμου.

Η αληθινή εκπαίδευση είναι να βοηθήσουμε το παιδί να αποκτήσει νοήμονα επίγνωση για να μπορέσει να διακρίνει μόνο του το πραγματικό και να έχει μια αφιλοκερδή ενατένιση της ζωής. Κατευθύνοντας έτσι το παιδί δημιουργούμε ένα καλύτερο μέλλον γιατί το παιδί είναι το μέλλον. Οι περασμένες γενιές με τις φιλοδοξίες τους, τις παραδόσεις και τα ιδεώδη τους έχουν φέρει στον κόσμο αθλιότητα και καταστροφή. Η οδήγηση των νέων να αναζητούν την αλήθεια όλων των πραγμάτων, πολιτικών, θρησκευτικών, προσωπικών, του περιβάλλοντος, τότε οι νέοι θα έχουν ελπίδα να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο. Σωστή παιδεία θα πει να μαθαίνεις στους νέους τη ζωή και να ξεμαθαίνεις τις δεισιδαιμονίες που από νήπια τους δηλητηριάζει μια παράδοση άρρωστη, μέσα από την οικογένεια, τη κοινωνία, τη πολιτεία, τα μέσα ενημέρωσης κ.α. Το ένα λοιπόν είναι να ριζώσουμε το νέο στη ζωή. Και το άλλο να ξεριζώσουμε από μέσα του την ψευτιά.

Οι αρχαίοι Έλληνες τις γνώσεις και τις εμπειρίες που είχαν αποκτήσει στους αιώνες, για να μη χαθούν τις μετέδιδαν στους νέους είτε με γραπτά πεζά διηγήματα, είτε με ποίηση, αυτή που σήμερα λέμε μυθολογία ως κατορθώματα ηρώων ή περιπέτεια θεών. Γι αυτό κατάταξαν τις γνώσεις σε κατηγορίες. π.χ για τη γεωργία είχαν τη Θεά Δήμητρα, για τη σοφία τη Θεά Αθηνά κλπ Έτσι δεν υπήρχε το χάσμα των γενεών

Η ρήση του Απόστολου Παύλου “αληθεύοντες με αγάπη” ας είναι οδηγός μας. Ο δάσκαλος ή ο γονέας αν δεν έχει αγάπη μέσα του δεν θα μπορέσει να διδάξει το παιδί για να γίνει ένας καλύτερος άνθρωπος. Καθήκον όλων μας είναι να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο και ο μόνος τρόπος είναι μέσω του παιδιού.

Έγραψε σε ένα ποίημα του ο στιχουργός Λ. Παπαδόπουλος μεταξύ άλλων…και όταν θα ρθουν οι καιροί που θα’ χει σβήσει το κερί στην καταιγίδα υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κίσσαμος: Ζευγάρι έκλεψε την 66χρονη που τους πρόσφερε δουλειά και φιλοξενία

Απρόσμενη τροπή πήρε η προσπάθεια μιας 66χρονης γυναίκας από την Κίσσαμο να βοηθήσει ένα ζευγάρι…

9 hours ago

Μαθητές κλείδωσαν τα κινητά τους για 21 ημέρες και είδαν τη ζωή τους να αλλάζει

«Τρεις εβδομάδες χωρίς κινητό» αυτό κλήθηκαν να κάνουν μια ομάδα από έφηβους μαθητές στη Μεγάλη…

9 hours ago

Κάμερες στο νεκροταφείο Σούδας μετά τη βεβήλωση των τάφων

Αναστάτωση επικρατεί στη Σούδα, μετά τη βεβήλωση τάφων στο κοιμητήριο της περιοχής, όπως έγινε γνωστό…

9 hours ago

Ο Σημίτης που γνώρισα σαν Πρωθυπουργός

Της Στέλλας Αλφιέρη * Ο Σημίτης ήταν γνωστός ως ο πιο νεοφιλελεύθερος πολιτικός του ΠΑΣΟΚ,…

10 hours ago

Αθηροσκλήρωση: Με «φραγμένες» αρτηρίες 1 στους 7 Έλληνες – Ποιοι οι υποψήφιοι για έμφραγμα, εγκεφαλικό και στεφανιαία νόσο

Την επιδημιολογική εικόνα της αθηροσκλήρωσης στην Ελλάδα αποτυπώνει πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Επιπολασμός και παράγοντες…

10 hours ago

«COPELI»: Πως το όραμα ενός Ηρακλειώτη γίνεται πραγματικότητα σε χωριά της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής

Της Κατερίνας Μποτζάκη «COPELI» είναι η φιλανθρωπική οργάνωση που δημιούργησε ο Ηρακλειώτης Γιάννης Σλήμαν για να βοηθήσει…

10 hours ago

This website uses cookies.