ΤΟΠΙΚΑ

“Έχουμε τεράστιο όγκο κόσμου και γι’ αυτό βάζουμε παραπάνω ομπρέλες. Κάθε χρόνο πληρώνουμε το πρόστιμο και όλα καλά” | Bίντεο

Η πρωτοβουλία πολιτών #save falasarna σχολίασε ρεπορτάζ της Νέας Τηλεόρασης στο οποίο μιλάνε και επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται την παραλία.

Ακολουθεί το κείμενο της πρωτοβουλίας:

Ισχυρισμός 1: “Εδώ μέχρι το 2006 δεν υπήρχε τίποτα. Εμείς (σσ: εννοεί οι επιχειρηματίες) ήρθαμε και αναδείξαμε τα Φαλάσαρνα στη θέση 18 στον κόσμο”

Η πραγματικότητα: Η Φαλάσαρνα ήταν από τα μέσα των 90’ς δυναμικά ανερχόμενη περιοχή. Αρχές του 2000 ήδη βραβευόταν ανάμεσα στις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας, της Ευρώπης, της Μεσογείου. Με μια εύκολη αναζήτηση το διαπιστώνει ο οποιοσδήποτε. Στα σχόλια δείτε φώτο από δημοσίευμα του Guardian το 2001 που την αναφέρει ως 2η στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις ήρθαν και βρήκαν έναν τόπο που είναι πόλος έλξης, επειδή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλους και βγάζουν κέρδος (θεμιτό αν τηρούνται οι κανόνες προστασίας). Δεν τον διαμόρφωσαν αυτοί σε πόλο έλξης. Και καλό είναι να υπάρχουν κανόνες στο επιχειρείν και γενικά στην ανθρώπινη παρέμβαση για να μπορεί ο τόπος και στο μέλλον να συνδυάζει και ευημερία για τους ντόπιους και ομορφιά για τους επισκέπτες.

Ισχυρισμός 2: “Δεν γεννάνε εδώ οι χελώνες, μόνο στη βόρεια πλευρά”.

Η πραγματικότητα:

Ισχυρισμός 3: “Δεν ήξερα για τις γουρούνες, αλλά χρειάζεται κάποιο όχημα για να μένουν οι πελάτες ευχαριστημένοι”

Η πραγματικότητα: Βάσει της παρ. 4 του άρθρου 13 του ν. 3937/2011, απαγορεύεται η κίνηση τροχοφόρων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως οι αμμοθίνες.

Θα μπορούσαμε να πούμε κι άλλα, όπως πχ γιατί ο επιχειρηματίας απαντάει ότι τα θαλάσσια σπορ έχουν άδεια, ενώ η ερώτηση είναι γιατί έχει 4 φορές πάνω μηχανήματα από αυτά που του λέει η άδειά του. Αντί αυτού παραθέτουμε το εξής απόσπασμα:

Λέει λοιπόν ο “επενδυτής”:

“Έχουμε τεράστιο όγκο κόσμου και γι’ αυτό βάζουμε παραπάνω ομπρέλες και μετά πληρώνουμε το πρόστιμο και τέλος όλα καλά”!!!

Όλα καλά λοιπόν; Τελικά ποιος δυσφημεί τον τόπο;

Η κίνηση #save_falasarna που ζητάει την εφαρμογή του νόμου και την λειτουργία των επιχειρήσεων με σαφείς κανόνες προστασίας σε μια περιοχή ειδικού φυσικού κάλους ή μια λογική άπληστου επιχειρείν που λέει ανακρίβειες για να συνεχίσει να καταστρέφει την περιοχή για τα υπερκέρδη λίγων, προσβάλλει τους ντόπιους ότι περίπου μας έφερε τα φώτα του πολιτισμού και δηλώνει σε όλους τους τόνους “εγώ θα εφαρμόζω τους νόμους όπως με βολεύει;”.

ΥΓ: Το ζήτημα με τις άδειες δεν το πιάνω καν. Η συντριπτική πλειοψηφία έως και το 2022, τυπικά ή και ουσιαστικά ήταν εντάξει. Όχι όμως όλοι.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

4 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

4 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

6 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

6 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

6 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

6 hours ago

This website uses cookies.