ΤΟΠΙΚΑ

Έχτιζαν δημοτικό κτήριο στην Κρήτη με… εικονικά τιμολόγια για οικοδομικά υλικά; – Απίστευτη δικαστική υπόθεση με “φάμπρικα” που αποκάλυψε η ΔΟΥ

Αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου ένας 49χρονος εργολάβος που είχε μπλέξει με εικονικά τιμολόγια επιχείρησης οικοδομικών υλικών με φόντο ένα μεγάλο έργο του Δήμου Μαλεβιζίου για ένα μέρος των κτηρίων ΑμεΑ προϋπολογισμού άνω των 3,5 εκατ. Ευρώ.

Ο 49χρονος εργολάβος σύμφωνα με έκθεση ελέγχου της ΔΟΥ είχε κατηγορηθεί για αποδοχή εικονικών τιμολογίων από εταιρεία οικοδομικών υλικών που είχε ανοίξει «φάμπρικα» όμως εμφάνιζε εμπορική δραστηριότητα και ΓΕΜΗ στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Το εντυπωσιακό είναι ότι μέσα σε δύο χρόνια η εταιρεία εαυτή είχε εκδώσει πάνω από 700 τιμολόγια κάνοντας τζίρο 3 εκατ. Ευρώ!

Ο 49χρονος εργολάβος που αθωώθηκε σήμερα λόγω αμφιβολιών ο οποίος παραστάθηκε με τον δικηγόρο του Νίκο Στιβακτάκη βρέθηκε να κατέχει 6 από τα επίμαχα τιμολόγια υλικών συνολικής αξίας περίπου 10.000 ευρώ και η κατηγορία που έφερε αφορούσε την αποδοχή εκ μέρους του εικονικών παραστατικών. Ο 49χρονος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα με 6 μήνες και 3ετή αναστολή για αποδοχή εικονικών φορολογικών τιμολογίων του έτους 2015.

Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. είχε κατασχέσει από τον κατηγορούμενο το 2021 τα 6 επίμαχα τιμολόγια.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά και την έκθεση ελέγχου ο κατηγορούμενος είχε στη κατοχή του τα τιμολόγια αυτά από άλλη ελεγχόμενη επιχείρηση της οποίας κρίθηκε μέρος τους ως εικονικά και συγκεκριμένα τιμολόγια έτους 2014 και  2015 με την κατηγορία της έκδοσης εικονικών συνολικής αξίας περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Το 2013 είχε γίνει διακήρυξη για προσφορές και ανάθεση της εργολαβίας. Οι

εργολάβοι ανέθεσαν σε υπεργολάβους και ένας εξ αυτών, σημερινός κατηγορούμενος που αθωώθηκε αγόρασε οικοδομικά υλικά από έμπορο που είχε κόψει πάνω από 700 εικονικά τιμολόγια για τα ανωτέρω έτη δηλαδή 2014-2015. Από αυτά ο 49χρονος υπεργολάβος κατείχε τα 6 τιμολόγια αξίας 10.000 ευρώ.

Αυτό το οποίο έσωσε τον κατηγορούμενο είναι αφενός ότι δεν γνώριζε για το εάν ο εκδότης των 6 τιμολογίων είχε ή όχι φορολογικές ατασθαλίες και τα υλικά που αγόρασε από τον χονδρέμπορο υλικών πράγματι τα χρησιμοποίησε ως υπεργολάβος σε μέρος του  έργου του Δήμου Μαλεβιζίου έπειτα από τυπικό δημόσιο διαγωνισμό. Επίσης πλήρωσε και το αντίστοιχο ΦΠΑ καθώς και το πρόστιμο της εφορίας.

Ο δικηγόρος Νίκος Στιβακτάκης

Αγόρασε λοιπόν καλόπιστα υλικά από τον Χονδρέμπορο υλικών , χωρίς να γνωρίζει εάν ο εν λόγω χονδρέμπορος σχετίζεται με έκδοση ή όχι φορολογικών παραβάσεων ή έκδοση εικονικών τιμολογίων και τα υλικά που αγόρασε απέδειξε ότι τα χρησιμοποίησε σε συγκεκριμένο έργο. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία του  2014 η εξόφληση δαπανών χωρίς τραπεζική κατάθεση, δεν συνιστούσε από μόνη της εικονικότητα ως προς τις συναλλαγές.

Ο δικηγόρος του 49χρονου, Νίκος Στιβακτάκης ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα ήταν ότι η κατάθεση των χρημάτων δεν είχε γίνει μέσω τραπέζης όμως το 2014 σύμφωνα με ΠΟΛ της εποχής αυτό δεν ήταν υποχρεωτικό ενώ ο 49χρονος που βρέθηκε στο εδώλιο ισχυρίστηκε ότι τα υλικά τα είχε αγοράσει και τα είχε χρησιμοποιήσει. Σύμφωνα με τη ΔΟΥ βεβαίως η εταιρεία από την οποία προμηθεύτηκε τα υλικά ήταν… «μαϊμού»!

Και στο παρελθόν… σύλληψη!

Να σημειωθεί ότι το 2014 δυνάμει εντάλματος σύλληψης είχε συλληφθεί ένας 36χρονος τότε εργολάβος ο οποίος σε διάστημα τριών ετών από το 2008 ως το 2011 είχε εκδώσει 263 εικονικά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 7.380.488,53 ευρώ ύστερα και πάλι από έλεγχο της αρμόδιας ΔΟΥ.

Ύστερα από την απολογία του τον Ιούνιο του 2014 ο εν λόγω εργολάβος στο Ηράκλειο που ήταν τότε 36 ετών είχε αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ.

neakriti.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ευρωβαρόμετρο: Στις χειρότερες θέσεις της ΕΕ η Ελλάδα – Εφιάλτης η ακρίβεια, απαισιοδοξία για το μέλλον

Αν η κυβέρνηση προσπαθεί να ερμηνεύσει ακόμα το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, το Ευρωβαρόμετρο δίνει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις. Σύμφωνα,…

6 mins ago

Κλιμάκωση της γαλάζιας πίεσης: Ο Βλάχος καλεί τον Χατζηδάκη στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια

Αυξάνεται διαρκώς η πίεση μελών της Κ.Ο. της ΝΔ προς την κυβέρνηση, με τους βουλευτές να ανακινούν…

8 mins ago

Δημοσκόπηση Interview: Απόλυτη ισοπαλία Ανδρουλάκη και Δούκα – Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί ο Κασσελάκης

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για το politic.gr περιγράφει ένα ντέρμπι μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη…

13 mins ago

Η Αθήνα «σύρεται» από το άρμα του πολέμου: Η Σούδα στρατηγική βάση σε ενδεχόμενο πόλεμο Ιράν – Ισραήλ

Η στενή στρατηγική σχέση που έχει οικοδομήσει η ελληνική κυβέρνηση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ  τοποθετούν εκ των πραγμάτων…

35 mins ago

Νίκος Πλακιάς και Μαρία Καρυστιάνου συμφώνησαν ότι δεν έχουν μένος ο ένας για τον άλλο, αλλά…

H Μαρία Καρυστιανού και ο Νικόλαος Πλακιάς, μίλησαν στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Το Πρωινό» με…

51 mins ago

Στη Βουλή από το ΚΚΕ: Η πυρκαγιά στον Πλατανιά φανερώνει τις τραγικές ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας με θέμα…

1 hour ago

This website uses cookies.